El fundador i conseller delegat de Minoryx, el doctor Marc Martinell.

Minoryx obté 51 milions per produir un fàrmac contra les malalties rares

La biotecnològica fa un pas més per llançar al mercat, després de l’èxit de les fases clíniques, el leriglitazona, un tractament per a una malaltia genètica minoritària que afecta el sistema nerviós i les glàndules suprarenals i per a la qual hi ha una gran necessitat mèdica no coberta

L’empresa biotecnològica Minoryx Therapeutics, amb seu al Tecnocampus de Mataró i una filial a Bèlgica, ha tancat una ampliació de capital en què ha obtingut 51 milions d’euros per finançar la comercialització del fàrmac leriglitazona.

El desenvolupament d’aquest tractament contra la malaltia neurodegenerativa hereditària minoritària anomenada X-ALD és un avenç en un camp mèdic encara no cobert per cap altre medicació.

La captació de recursos arriba després de l’exitós procés de la fase clínica de leriglitazona, que s’ha demostrat altament efectiu en homes adults que pateixen adrenomieloneuropatia (AMN), una afecció que danya la membrana de la medul·la espinal que aïlla les cèl·lules nervioses del cervell i provoca importants lesions cerebrals i per a la qual no hi havia tractament.

La ronda de finançament ha estat coliderada per Columbus Venture Partners —que entrarà al consell d’administració de la biotecnològica amb la incorporació del doctor Damià Tormo— i Caixa Capital Risc. El CDTI, a través del seu programa Innvierte, també s’ha unit a la ronda Sèrie C.

En les diverses fases de la investigació i desenvolupament del tractament, Minoryx ha aconseguit més de 110 milions d’euros en finançament a través d’inversors privats com els belgues Fund+ i Ysios Capital —que també participen en el consell d’administració—, i que han tornat a apostar per la companyia en aquesta ampliació de capital. La companyia també ha obtingut el suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI).

Fundada el 2011 com una spin-off de la Universitat de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera, la biotecnològica té actualment una plantilla de 25 persones repartides entre Bèlgica, el campus de Mataró i el Parc Científic de Barcelona, on té el laboratori central.

tecnocampus mataró
Minoryx es va fundar el 2011 al Tecnocampus de Mataró.

El doctor Marc Martinell, fundador i conseller delegat de Minoryx, exposa que aquesta nova fase de desenvolupament inclou també les activitats necessàries per poder procedir a l’aprovació de leriglitazona als Estats Units per a la mateixa indicació terapèutica i per seguir investigant els seus beneficis en altres poblacions de pacients, especialment els pediàtrics amb ALD cerebral (cALD), així com l’ampliació del tractament per a dones afectades per X-ALD.

Cal tenir en compte que en pacients barons, tant pediàtrics com adults, l’X-ALD també es pot manifestar en la seva forma cerebral aguda (cALD), que provoca una inflamació cerebral agressiva que porta a una discapacitat permanent i, finalment, a la mort en 2-4 anys. La incidència global de l’X-ALD és d’aproximadament 6,2/100.000 nadons. Tant és així que, la leriglitazona ha rebut l’estatus de medicament orfe de l’FDA i l’EMA i la designació de malaltia pediàtrica rara i de via ràpida de l’FDA per al tractament d’X-ALD.