El cofundador i conseller delegat de Minoryx Therapeutics, Marc Martinell.

Minoryx Therapeutics obté 25 milions del BEI

El banc de la Unió Europea ha apostat per la recerca que desenvolupa aquesta companyia mataronina, especialitzada en el desenvolupament de tractaments diferencials per malalties rares del sistema nerviós central. Els recursos es destinaran al seu principal actiu, el fàrmac leriglitazona, que s'està provant en malalties sense cap medicament aprovat, com l'adrenomieloneuropatia.

L’empresa biotecnològica Minoryx Therapeutics ha obtingut 25 milions d’euros de finançament per part del Banc Europeu d’Inversions (BEI), amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament de teràpies innovadores per fer front a malalties rares neurodegeneratives amb necessitats mèdiques no cobertes. Aquesta inversió del banc de la Unió Europea permetrà crear més de 50 llocs de treball durant la fase d’implementació.

El BEI atorgarà finançament a llarg termini a Minoryx Therapeutics, amb seu al Tecnocampus de Mataró, per impulsar les seves activitats d’investigació i desenvolupament amb malalties genètiques sense cap medicament aprovat. En concret, les inversions del BEI se centraran en el principal actiu de la companyia, el fàrmac leriglitazona, un tractament que s’està avaluant a tres assajos clínics.

L’estudi principal és Advance, centrat en l’adrenomieloneuropatia, una neurodegeneració progressiva de la medul·la espinal que provoca una disfunció motora progressiva. L’estudi Nexus aborda l’adrenoleucodistròfia cerebral, que afecta sobretot a infants d’entre dos i dotze anys i es caracteritza per una inflamació cerebral que comporta un ràpid deteriorament cognitiu i la mort. Per últim, l’estudi Frames analitza l’atàxia de Friedreich, una malaltia potencialment mortal, que consisteix en una neurodegeneració que produeix pèrdua de coordinació i de força muscular i cardiomiopatia.

El banc europeu finançarà a Minoryx Therapeutics a través d’una operació de venture debt en el marc del Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIE), un instrument de finançament amb què dona suport a companyies punteres de sectors d’investigació innovadors. Des de la seva creació el 2016, aquesta iniciativa ha aportat més de 2.000 milions d’euros a projectes de sectors com la robòtica, la intel·ligència artificial i la biomedicina.

Un “clar suport” al potencial de la leriglitazona

El cofundador i conseller delegat de Minoryx Therapeutics, Marc Martinell, ha explicat que els estudis clínics amb leriglitazona “continuen avançant” i “segueixen en el bon camí” per comunicar resultats preliminars de l’Advance abans de finals d’any. D’altra banda, el director financer de la companyia i director general de la filial a Bèlgica, Didier Le Normand, ha defensat que la inversió a llarg termini del BEI suposa un “clar suport” al potencial d’aquest fàrmac per millorar la vida de molts pacients.

La inversió a llarg termini del BEI suposa un “clar suport” al potencial de la leriglitazona per millorar la vida de molts pacients, segons el director financer de Minoryx Therapeutics, Didier Le Normand

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha exposat que la pandèmia del coronavirus ha demostrat “com és d’important expandir els límits de la ciència i disposar de medicaments per malalties rares”. És per això, que Gentiloni ha assegurat que la Comissió Europea “aprofitarà cada oportunitat” per seguir donant suport els esforços de les empreses en aquesta àrea. Tanmateix, el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, ha sostingut que la inversió a Minoryx Therapeutics permetrà contribuir a millorar la competitivitat de la indústria farmacèutica europea i generarà llocs de treball d’alta qualificació.