Investigadora al laboratori del Parc Científic de Barcelona (PCB). © Àngel Bravo

Barcelona, tercera ciutat amb més beques de la Unió Europea per a investigacions pioneres

Amb més d'un milió d'euros en subvencions per a set grups de recerca de la capital catalana, la ciutat només és superada per París i Múnic

Barcelona continua escalant posicions com a referent global en l’àmbit de la ciència i la innovació. Gràcies a un ecosistema científic robust, la capital catalana aconsegueix captar cada vegada més inversió internacional, tant de capital privat com d’ajudes i beques d’investigació públiques. Tant és així que Barcelona ha escalat fins a la tercera ciutat europea que més beques rebrà enguany per a investigacions dins de la convocatòria ERC Proof of Concept, del Consell Europeu de Recerca. 

A més, és la segona ciutat en nombre d’ajudes que no és capital d’Estat, ja que només París i Munic rebran una major inversió en recerca per part de la Unió Europea. En total, enguany el Consell Europeu de Recerca concedirà 22,5 milions d’euros a 150 projectes de tot el continent. D’aquests 150 projectes europeus, set grups de recerca tenen seu a universitats o centres de recerca de Barcelona, uns grups que rebran, cadascun dells, beques per un valor de 150.000 euros. Així, la ciutat rebrà un total d’1.050.000 euros entre els diferents projectes disruptius seleccionats, que inclouen des de nous tractaments per al càncer fins a biotintes per a la impressió de teixits in vitro. 

Amb aquestes beques, Barcelona se situa al capdavant quant a grups de recerca becats de l’Estat, amb set dels vint projects subvencionats a tot Espanya. L’objectiu de la convocatòria Proof of Concept és fomentar la transferència de coneixement i que les recerques puguin traspassar els laboratoris i convertir-se en productes que millorin la vida de les persones. Així, les beques serviran, d’una banda, per a explorar la viabilitat comercial dels productes i, d’una altra, per a protegir els resultats amb propietat intel·lectual. Concretament, les beques financen projectes de ciència de frontera, terme que es refereix a investigacions que es troben als límits actuals del coneixement científic i que, per tant, exploren àrees completament noves i disruptives.

Per al quart tinent d’alcaldia d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, Jordi Valls, no és casual que Barcelona concentri aquest elevat nombre de projectes subvencionats, sinó que “demostra l’encert de l’aposta de la ciutat per la ciència i la recerca com a motor econòmic i de progrés”. Amb un ecosistema científic robust format per més de 1.500 empreses, 93 centres d’investigació i gairebé 60.000 professionals a tot Catalunya, la ciutat ha aconseguit escalar fins a una de les primeres posicions en producció científiques, amb un total de 22.688 publicacions, segons les xifres del Science Citation Index. 

“La bona posició de Barcelona en l’obtenció d’aquests ajuts evidencia que la nostra ciutat no és només la capital espanyola indiscutible de la recerca, sinó una de les principals d’Europa”, emfatitza Valls. Per aquest motiu, l’Ajuntament vol continuar reforçant aquest lideratge de la capital catalana en l’àmbit científic a través del Pla estratègic de ciència i innovació, així com a través de la plataforma público-privada Barcelona Innovation Coast (BIC), que ha doblat el seu pressupost fins als 46 milions d’euros per a finançar projectes per a traspassar la innovació acadèmica i científica a l’àmbit empresarial. A més, a la ciutat ja s’estan perfilant i fins i tot ultimant projectes de creixement que transformaran la ciutat i impulsaran encara més la investigació, com la futura Ciutadella del Coneixement o el CaixaResearch Institute, ja van prenent forma.

Els set projectes disruptius subvencionats per aquestes beques del Consell Europeu de Recerca són molt variats, i cobreixen des de les aplicacions de la intel·ligència artificial per preveure l’escalada de conflictes ––grup de recerca de Barcelona School of Economics liderada per André Gröger— fins a eines innovadores com la nova plataforma EVOaware per provar innovadors tractaments contra el càncer, desenvolupada per l’investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Detall del laboratori del Parc Científc de Barcelona (PCB). © Àngel Bravo

L’IBEC també ha rebut una segona beca per a la investigació de Manuel Salmeron, que se centra en la fabricació de biotintes, que contenen cèl·lules vives, per a la impressió de teixits in vitro. En l’àmbit de la salut també ha estat becada la recerca per a un nou tractament per a la leucèmia crònica de Jose Ignacio Martin-Subero, de l’IDIBAPS Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, i la de Laura Soucek —premiada amb el guardó Ciutat de Barcelona— per al seu estudi sobre la proteïna MYC com a diana terapèutica per al tractament de tumors sòlids. 

Finalment, també ha estat becada la investigació de l’empresa Neuroelectrics, amb el seu nou projecte Galvani Swift liderat per Giulio Ruffini per a una nova teràpia d’estimulació transcranial per corrent directa, i la de Víctor Vilarrasa, investigador del CSIC a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB) per a prevenir i anticipar-se als terratrèmols.