Barcelona Supercomputing Center MareNostrum
Instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center, a la capella de Torre Girona, a la UPC.

El Barcelona Supercomputing Center rebrà 59 milions del Govern fins l’any 2029

El superordinador MareNostrum és una de les infraestructures tecnològiques més importants de la ciutat de Barcelona i s'està mostrant clau en la recerca vinculada a la lluita contra la Covid-19. El Govern ha aprovat una aportació econòmica de 59 milions d'euros destinada a la construcció d'un nou supercomputador europeu 18 vegades més potent.

[dropcap letter=”L”]

‘objectiu d’aquests fons és que el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) disposi dels recursos necessaris per a la construcció del nou superordinador europeu MareNostrum 5, que requerirà una inversió global de 223 milions d’euros.

La Unió Europea aportarà el 50% d’aquest pressupost i la resta es reparteix entre els tres patrons del BSC-CNS, la Generalitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Ministerio de CienciaInnovación y Universidades, i els estats que van donar suport a la candidatura barcelonina: Portugal, Turquia i Croàcia.

L’any 2019, la UE va concedir al BSC-CNC ser la seu d’un dels tres superordinadors pre-exescala, el Marenostrum 5, que tindrà un rendiment màxim de 200 Pflops, una capacitat de processament equivalent a 200.000 bilions d’operacions per segon. Aquesta xifra suposa que el nou ordinador multiplicarà per 18 la potència de l’actual MareNostrum 4 (13,7 Pflops).

El Govern ha aprovat aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu aquesta transferència de 59 milions d’euros fins a l’any 2029 en compliment del conveni signat amb la UPC i l’Estat, que ara han de materialitzar també les seves aportacions. Aquests 59 milions aniran a càrrec del pressupost anual del Departament d’Empresa. Aquest 2020 hi haurà una injecció monetària de 13,5 milions i pel 2021 estan previstos gairebé 8 milions.

“El Barcelona Supercomputing Center és una gran infraestructura científica i centre de recerca líder en el desenvolupament de tecnologia”, ha subratllat el Govern, que assumeix íntegrament en aquesta primera fase el cost de 12 milions que té la nova subestació elèctrica necessària per a proveir d’energia de mitja tensió al futur supercomputador.

El MareNostrum 5 s’instal·larà en un edifici que es construeix al costat de la capella de Torre Girona de la UPC, on avui hi ha el MareNostrum 4. Aquest equipament s’ha convertit en un dels principals actius de la recerca que es realitza a Catalunya vinculada amb la lluita contra el virus de la Covid-19.