Amb la col·laboració de
El matí del pastor a Cal Serrats, una experiència per viure la ramaderia de ben a prop. © SERGIO ROS

Gastronomia i turisme rural: escapades que connecten amb el territori

Masies, granges i productors locals de les comarques de Barcelona obren les portes per redescobrir el món rural a través dels seus sabors i tradicions

Cada vegada més, els amants de la gastronomia busquen anar un pas més enllà: no només tastar allò que surt de la terra, sinó veure com es cultiva, es cria i es transforma. Per això, masies, granges i projectes de productors locals s’han convertit en autèntics centres de descoberta, on els elaboradors comparteixen el seu dia a dia i obren les portes a famílies i a curiosos que volen reconnectar amb l’essència rural.

Aquests espais són molt més que explotacions ramaderes o agrícoles: són comunitat, paisatge i ofici viu. Per descobrir-ho de primera mà, us proposem una ruta per diversos indrets amb encant i un poble molt especial a les comarques de Barcelona, on podreu endinsar-vos en el món dels productors locals, tastar els seus elaborats i conèixer històries que uneixen arrels i creativitat.

Cal Serrats i Mas Buret, dues experiències per viure l’Anoia

Entre aquestes masies que obren les seves portes hi ha Cal Serrats, una empresa familiar d’Argençola que des del 1993 combina agricultura i ramaderia aplicant criteris ecològics. Josep Maria Taixé i Gemma Clarena en són els responsables i continuen una aventura iniciada per l’avi Pere, amb un ramat de 600 ovelles i 15 cabres que pasturen lliurement pels camps i boscos del seu entorn.

A més de vendre carn de xai criada de manera natural i amb accés a pastura, han convertit la seva masia en un espai viu que convida a conèixer de prop el món rural. Ho fan a través de visites i activitats com El matí del pastor, que permet veure com es crien els xais, aprendre a munyir cabres, passejar entre els ramats amb l’ajuda d’un gos d’atura i entendre com els pastors treballen en harmonia amb la natura.

“La criança amb accés a pastura ens proporciona una carn incomparable i volem que qui ens visiti ho vegi i ho entengui de primera mà”, explica Clarena. “Per això oferim experiències que aporten un bany de realitat: un contacte directe amb el món rural de la Catalunya interior, poc coneguda i sense el bucolisme amb què sovint es pinta la vida a pagès”. I apunta: “La recomanem per reconnectar amb l’origen dels aliments d’alta qualitat i amb l’arrelament a la terra que ens sosté”.

La Gemma Clarena explica el dia a dia de la vida del pastor. © Sergio Ros

També a l’Anoia, la masia Mas Buret acull un projecte apícola familiar que avui gestiona uns 300 abellars. La seva mel és artesanal, des de la recol·lecció fins a l’envasament, sense barreges ni químics. Els qui vulguin endinsar-se en aquest univers poden reservar una visita guiada per descobrir de prop la vida de les abelles i observar els ruscs i el procés d’extracció i envasat de la mel. L’experiència culmina amb un tast de diferents varietats de mel Mas Buret, una proposta dolça que connecta amb la feina pacient de cuidar la terra flor a flor i arna a arna.

L’univers del formatge artesà a l’Alt Penedès amb Xerigots

Xerigots és un projecte dedicat a difondre la cultura formatgera a través d’activitats que conviden a explorar les aromes, els sabors i les històries que s’amaguen darrere de cada peça. Instal·lats en un antic celler del segle XIX a Vilafranca del Penedès, ofereixen tastos, maridatges i visites que apropen el formatge artesà a tothom que vulgui descobrir-lo de debò.

Activitat de Xerigots de visita i tast
Tast de formatges i vins a Xerigots, un espai que combina cultura formatgera i enoturisme al cor de Vilafranca del Penedès. © Xerigots

“Els vins que servim són sempre del territori i seleccionem formatges artesans de tota Europa per portar-los al punt òptim de consum, especialment pensant en el sector de l’hostaleria”, explica Gemma Urgell, cofundadora de la iniciativa. La seva proposta estrella és el Vespreig, un tast de formatges i vins que se celebra cada dijous, i també ofereixen la Visita i àpat de formatges, que inclou un recorregut per les instal·lacions i una degustació els divendres i els dissabtes.

A més, un dimecres al mes programen activitats especials, com el concurs del millor pastís de formatge de Catalunya o sessions de garnatxes maridades. També col·laboren amb els castellers i organitzen tastos solidaris, els beneficis dels quals es destinen al Rebost Solidari de Vilafranca. “El nostre objectiu és difondre la cultura del formatge artesà i aconseguir que els restaurants l’integrin com un producte gastronòmic de valor”, conclou Urgell.

Bauma de les Deveses: vinya salvatge i biodiversitat al Berguedà

El 2015, Joan Rubió, Carles Flaquer i Imma Espel van posar en marxa Bauma de les Deveses a Sant Julià de Cerdanyola amb la idea de recuperar petites feixes abandonades i plantar-hi vinya. Van reconstruir parets de pedra seca, van preparar la terra i, envoltats d’un alzinar mediterrani únic, van començar a transformar el paisatge.

Amb el temps, el projecte s’ha convertit en un espai viu on natura i cultiu van de la mà. “Penso que és important tornar a conèixer les plantes del nostre entorn, saber quines són comestibles i com utilitzar-les per les seves propietats medicinals”, explica Espel. “És un coneixement molt antic que hem anat deixant de banda i que cal recuperar”.

Recol·lecció de plantes aromàtiques a Bauma de les Deveses, al Berguedà.
Recol·lecció de plantes aromàtiques a Bauma de les Deveses, al Berguedà. © BDLD

Al llarg de l’any, Bauma de les Deveses organitza activitats per a grups reduïts amb reserva prèvia, com el Taller de Farmaciola Natural, el de Perfums amb olis essencials o el de Licors artesanals, programats per als mesos de setembre i octubre. Un dels més sol·licitats, el Taller de Ratafia, només es pot fer quan hi ha nous verdes, ja que depèn completament del cicle natural.

Ratafia Bosch i la Fira de Centelles: essència d’Osona en un glop

El 1892, Faustí Bosch va fundar la destil·leria Ratafia Bosch a Sant Quirze de Besora amb una recepta familiar transmesa de generació en generació. Des d’aleshores, en aquest racó d’Osona s’ha mantingut viva una manera d’elaborar licors que combina paciència, herbes aromàtiques i un llarg repòs en botes de roure.

Visitar la destil·leria és fer un viatge en el temps: caminar entre parets centenàries que han vist macerar milers de litres de ratafia, respirar l’aroma dolça i especiada de les herbes i acabar amb un tast que explica per què aquest licor és un producte emblemàtic de la comarca. Cada primer dissabte de mes, la casa obre portes amb visites guiades per compartir-ne la història i el sabor.

Visita guiada a la destil·leria Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora.
Visita guiada a la destil·leria Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora. © Ratafia Bosch

A pocs quilòmetres, la Fira de la Ratafia de Centelles reuneix cada juny elaboradors, aficionats i curiosos en una cita que ja forma part del calendari festiu d’Osona. Els carrers s’omplen d’aromes i de parades on tastar ratafies casolanes, aprendre a reconèixer plantes remeieres i descobrir receptes transmeses de generació en generació. És una celebració que uneix tastos, tallers i activitats, mostrant la vitalitat i la creativitat que envolten aquest licor.

Turisme rural i agroturisme al Bages i al Berguedà

Una altra manera d’endinsar-se en aquesta descoberta autèntica és visitant pobles com Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Reconegut per l’ONU Turisme com un dels Millors Pobles Turístics del Món, destaca pels carrers empedrats, les cases de pedra i un entorn natural privilegiat. Passejar-hi és retrobar-se amb l’essència rural: fonts naturals, ermites romàniques i rutes que connecten amb la natura, tot acompanyat d’una oferta gastronòmica de proximitat Mura ofereix mercats locals ecològics el primer dissabte de cada mes i acull celebracions com la Festa de batre el Cigronet, que manté viva la memòria d’antics oficis agrícoles.

El nucli urbà de Mura, un dels millors pobles turístics del món segons l’ONU. © Mura Turisme

I si el que es busca és anar més enllà de la visita i viure de prop el dia a dia de la pagesia, el turisme rural i l’agroturisme esdevenen opcions ideals. Al Berguedà, la masia La Rovira combina camps de cereals i farratges amb ramats de bovins, porcs i gallines. “Nosaltres som pagesos i ramaders, i elaborem la carn dels nostres animals per crear productes 100% artesanals”, explica Marc Rovira. “Comptem amb un restaurant on es pot degustar tot el que fem i, a més, oferim allotjament a la nostra casa rural, amb rutes i visites guiades per mostrar la nostra feina”.

Des de la quietud dels carrers empedrats de Mura fins a l’autenticitat de la vida a La Rovira, aquestes propostes dibuixen un itinerari que connecta natura, gastronomia i tradició amb una mirada responsable i respectuosa. Una invitació clara a sortir de la ciutat i descobrir les comarques de Barcelona amb una altra velocitat.

Més informació a:

www.barcelonaesmoltmes.cat/vins-cellers

www.barcelonaesmoltmes.cat/gastronomia