Mercè 2021
Presentació del cartell de la Mercè 2021.

Arrenca la Mercè, amb més de 500 activitats

La festa major de Barcelona commemora el seu 150 aniversari amb un programa que busca descentralitzar les activitats però marcat pel control d'aforaments i la necessitat de realitzar una reserva prèvia

L’arribada de la tardor d’enguany serà celebrada amb ganes durant els quatre dies que comprèn la festa major de la ciutat de Barcelona: La Mercè. Una festa que no sols és molt estimada per tots els que vivim aquí, sinó que a més és molt desitjada pel que implica de celebració de la vida, ara més que mai. Enguany, a més, es compleixen 150 anys des que l’Ajuntament va decidir prendre les regnes de la festivitat i convertir-la en un esdeveniment cultural per a la ciutadania, que no ha deixat de créixer i ramificar-se en festivals amb nom propi com el BAM i l’Acció Cultura Viva, el Mercè Música o el Mercè Arts de Carrer (MAC).

La festa arrenca el dia 23 a les 18.30 hores amb el pregó, que en aquesta edició tan especial serà a càrrec de Custodia Moreno Rivero, activista, feminista i líder veïnal, que, entre altres coses, va lluitar per millorar les condicions de vida als barris de barraques del Carmel i Can Baró, una millora que es va materialitzar als anys 90. I un altre nom de dona el trobem en el disseny del cartell de la Mercè, el de Malika Favre, una parisenca establerta a la ciutat que ha il·lustrat per a mitjans com The New Yorker o l’edició espanyola de Vogue. Favre ha concebut un cartell exquisit, ple de detalls recognoscibles de la ciutat i del nostre dia a dia, imaginant una Mercè reina i empoderada que ens mira desafiadora, i que canvia de color segons sigui el caràcter de l’acte que anuncia. Un veritable encert.

Com l’any passat la situació de la pandèmia no va permetre massa celebració, aquest 2021 s’ha recuperat la iniciativa -que havia de ser per a 2020- que l’Havana fos la ciutat convidada durant aquestes festes. Seran els seus propis artistes els qui representaran a la ciutat, sobretot en el camp de la música i les arts de carrer. I una altra de les característiques d’aquesta edició, també introduïda en temporades anteriors amb gran èxit, és la de descentralitzar la festa perquè pugui arribar a més punts de la ciutat i així fer-la extensible a barris i zones que d’una altra manera, amb prou feines participarien de la festa. És el cas dels escenaris nous que s’instal·laran en el Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris, o el camp de futbol de la Vall d’Hebron, a Horta-Guinardó.

Es compleixen 150 anys des que l’Ajuntament va decidir prendre les regnes de la festivitat i convertir-la en un esdeveniment cultural per a la ciutadania

La Mercè d’enguany vol situar la cultura popular en el centre de la festa, com un petit homenatge, perquè pugui recuperar aquest contacte amb el públic que li és essencial. Per això, s’ha projectat que un tram d’un dels carrers més emblemàtics de Barcelona, com és el Passeig de Gràcia, sigui el que aculli els actes dedicats a la cultura tradicional i popular, símbols d’identitat de la festa. Allí podrem gaudir el dia 24 del seguici festiu on desfilaran gegants, castellers, falcons, i les cercaviles i correfocs tradicionals. Això sí, la mostra es dividirà en franges horàries, i encara que les activitats del matí seran de lliure accés amb control d’aforament, per a les de la tarda s’haurà de reservar entrada.

En paral·lel, podrem trobar una exposició a la Casa dels Entremesos dedicada als cartells originals de les festes.

Ens espera una agenda amb més de 500 activitats, la participació de prop de 200 entitats de cultura popular de la ciutat, 110 companyies artístiques i 114 conjunts musicals. I com en tot bon festival, caldrà anar organitzant-se per triar què veure perquè, a més del ja esmentat control d’aforament, cal fer reserva prèvia d’entrades per a moltes de les activitats previstes, que en aquesta edició, aniran a més agrupades en blocs per trams horaris i espais en comptes de per espectacles.

Festa foc Mercè
Mostra de cultura popular al Moll de la Fusta durant les Festes de la Mercè 2020. © Carles Palacio

I si alguna cosa no pot faltar a manera de tancament és el Piromusical, que enguany de nou serà llançat des de quatre punts diferents distribuïts per la ciutat, una fórmula d’èxit no sols perquè evita aglomeracions sinó perquè permet que pugui veure’s des de les terrasses i balcons dels barcelonins, encara que per poder seguir-ho amb música serà necessari tenir ràdio o televisió a prop. Entre el repertori musical triat per a enguany, destacaran els temes homenatge a l’Havana, ciutat convidada d’aquesta Mercè; la celebració dels 150 anys de la festa; el 250 aniversari del naixement de Beethoven; i el centenari, al 2020, del primer concert en el Palau de la Música Catalana de l’Orquestra impulsada per Pau Casals que porta el seu mateix nom.

A manera de resum, us deixem una petita llista del que trobarem per zones. Feliç Mercè a totes les persones que vivim i gaudim la ciutat de Barcelona.

Mercè 2021
Espectacle Das Archiv des Weltensammlers.

[separator type=”thin”]

CIUTAT VELLA

 • Parc de la Ciutadella: tornarà a ser l’espai que acollirà les tradicions de la cultura popular en la seva versió més actual i els espectacles del Mercè Arts de Carrer.
 • Plaça de Sant Jaume: aquí comença la festa amb l’anomenat Toc d’Inici.
 • Plaça Reial, Moll de la Fusta i Plaça Joan Coromines: els tres espais acolliran els concerts de les escoles de música de la ciutat, i els concerts del BAM i Música Mercè.

[separator type=”thin”]

EIXAMPLE 

 • Antiga Fàbrica Estrella Damm: concerts del BAM en un entorn únic.
 • Parc de l’Estació del Nord: serà l’espai dedicat a la dansa en el marc del MAC (Mercè Arts de Carrer)
 • Passeig de Gràcia: un tram d’un dels carrers emblemàtics de la ciutat acollirà la celebració dels 150 anys de la Mercè i la seva cultura popular.
 • Parc de Joan Miró: comptarà amb la programació per als més petits de la casa.

[separator type=”thin”]

SANTS-MONTJUÏC 

 • Castell de Montjuïc: els espectacles de temàtica de circ se situaran de nou al castell i al seu entorn.
 • Estadi Olímpic de Montjuïc: aquí podrem gaudir dels concerts organitzats per les emissores de ràdio col·laboradores.
 • Jardí dels Drets Humans i Palauet Albéniz: trobarem més activitats del festival MAC.
 • Teatre Grec: els concerts proposats per a aquest lloc pertanyen al bloc de Mercè Música.

[separator type=”thin”]

HORTA-GUINARDÓ

 • Jardins del doctor Pla i Armengol i Camp de Futbol de la Vall d’Hebron: són dos nous emplaçaments que acolliran, d’una banda, les propostes musicals més relaxades, i per l’altre, els grans concerts de la Mercè.

[separator type=”thin”]

NOU BARRIS

 • Turó de la Peira: un altre dels nous llocs per a la festa on trobarem les propostes més solidàries de la mà de Pallassos Sense Fronteres.
 • Plaça Major de Nou Barris: les orquestres simfòniques de Catalunya es donaran cita aquí.
 • La Casa de l’Aigua: entorn del MAC, gaudirem dels espectacles dedicats a l’humor.

[separator type=”thin”]

SANT ANDREU

 • Parc de la Trinitat: el lloc idoni per a les propostes de cultura urbana.
 • Recinte Fabra i Coats: dins del marc del festival Acció Cultura Viva, aquí veurem les propostes més alternatives.

[separator type=”thin”]

SANT MARTÍ 

 • Plataforma Marina Fòrum: un altre dels escenaris del Mercè Música.
 • Utopia 126: aquest bloc de naus acolliran les propostes artístiques de la ciutat convidada.
Mercè 2021 piromusical
El piromusical de la Mercè. © Jordi de Temple