Grifols continua reforçant la seva aposta pel Vallès Oriental, territori que va veure néixer a la multinacional i des del qual s’han expandit internacionalment. La farmacèutica invertirà 160 milions d’euros en la construcció d’una nova planta productiva a Lliçà de Vall, municipi que es troba contigu al polígon de Parets del Vallès en el qual la multinacional catalana va obrir la seva primera fàbrica l’any 1972, i on encara avui continua concentrant gran part dels seus centres de producció. La previsió és que les obres del nou complex s’iniciïn enguany perquè la planta estigui operativa de cara a 2030, creant més de 400 llocs de treball qualificats quan estigui en funcionament.
Aquestes noves instal·lacions permetran duplicar la capacitat de Grifols de fraccionar plasma, procés mitjançant el qual se separen els diferents components de la sang per a, posteriorment, fabricar medicaments per a tractar malalties rares o cròniques. “L’ampliació de la nostra capacitat productiva ens permetrà assegurar, des de les nostres noves instal·lacions, la creixent demanda europea dels fàrmacs derivats del plasma”, defensa Nacho Abia, el seu conseller delegat. Així, l’empresa donarà resposta als més de 300.000 pacients de tota Europa que s’estima que depenen d’aquest tipus de medicaments.
Aquest projecte, en realitat, ja entrava als plans de la multinacional des de feia anys. Inicialment previst per a iniciar-se l’any 2018, finalment Grifols va formalitzar l’adquisició d’aquest terreny a Lliçà de Vall al maig de 2020. Cinc anys més tard, i després de la reorganització interna de la companyia —després que la família Grifols deixés els càrrecs directius— provocada per les acusacions del fons Gotham, l’empresa iniciarà les obres aquest mateix any.
Amb la previsió que els treballs s’allarguin durant uns cinc anys, la nova planta estarà operativa per a 2030. A més de la planta de fraccionament de plasma, aquest nou complex, que ocuparà una superfície de més de 80.000 metres quadrats, també concentrarà un centre d’operacions logístiques, un laboratori d’anàlisi i diversos magatzems. Així mateix, també disposarà d’un nou espai per a l’equip de Grifols Engineering —proveïdor d’instal·lacions biofarmacèutiques—- que serà l’encarregat de construir les pròpies instal·lacions del nou centre de la companyia.
“Espanya i Catalunya són socis estratègics essencials per al nostre creixement a llarg termini i per a impulsar conjuntament el progrés científic en l’àrea de la salut, així com el desenvolupament industrial, mediambiental i social de la regió”, ha afegit el seu conseller delegat, afirmant que aquest nou espai suposarà un impacte positiu tant per a aquesta zona com per al conjunt de l’economia espanyola. La companyia, de fet, ja estima que l’impacte que generen a Espanya supera els 1.500 milions d’euros.
Amb aquesta nova planta, la companyia convertirà aquesta zona del Vallès Oriental en el seu gran centre productiu, amb un total de 25 hectàrees, entre les actuals instal·lacions de Parets del Vallès i les noves de Lliçà de Vall. A més, amb la creació de més de 400 nous llocs de treball en la futura planta, Grifols superarà els 3.700 empleats en aquesta zona de Catalunya, que se sumaran a les més de 4.6000 persones que la companyia ocupa a Espanya.