Presentación Vall d'Hebron primer trasplante pulmonar completamente robótico sin abrir tórax
Presentació del primer trasplantament pulmonar completament robòtic i sense obrir el tòrax, amb el conseller de Salut, Manel Balcells.

Vall d’Hebron realitza el primer trasplantament robòtic de pulmó sense obrir el tòrax del món

L'hospital aconsegueix una intervenció menys invasiva i que redueix les complicacions postoperatòries

Doble fita mundial de Vall d’Hebron. L’hospital s’ha convertit en el primer a trasplantar un pulmó mitjançant cirurgia robòtica i, a més, a fer-ho sense obrir el tòrax, un abordatge molt agressiu amb un postoperatori molt delicat, trobant en la part inferior de l’estèrnum un nou accés per on treure els òrgans malalts i introduir els substituts. La intervenció s’ha practicat en un home de 65 anys que necessitava el trasplantament d’un pulmó a causa d’una fibrosi pulmonar. “Es tracta d’una fita històrica que creiem que millorarà la vida de milers de pacients”, sosté el doctor Albert Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar.

Aquest cas ha estat el primer en què un equip multidisciplinari de professionals ha començat i ha finalitzat una cirurgia d’aquestes característiques únicament mitjançant endoscòpia. El plantejament seguit per Vall d’Hebron només té un precedent als Estats Units, a l’Hospital Cedars-Sinai de Los Angeles. L’any passat, aquest centre va utilitzar la cirurgia robòtica en una part del trasplantament, en el moment de suturar el pulmó nou en el receptor, però no en tot el procés, que es va fer de manera tradicional i introduint l’òrgan fent un gran tall en el pit i trencant les costelles.

“A Vall d’Hebron feia temps que pensàvem en com podíem fer que aquesta cirurgia tan agressiva fos menys invasiva, però sempre ens trobàvem amb la mateixa problemàtica: no trobàvem per on podíem treure el pulmó malalt i introduir el nou”, explica el doctor Albert Jauregui. La solució la va proposar l’especialista del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’hospital, el doctor Iñigo Royo Crespo, qui va pensar a provar a través de la xifoide, cartílag amb què acaba l’estèrnum. Es tracta d’una via d’accés ja explorada per operar el càncer de pulmó i el timus, òrgan on maduren les cèl·lules T o limfòcits, essencials per al sistema immunitari.

En l’operació, els cirurgians van fer una incisió de vuit centímetres per sota de la xifoide i per sobre del diafragma perquè poguessin fer passar el pulmó. “Hem ideat una tècnica completament nova perquè no haguéssim d’obrir el tòrax del pacient ni l’estèrnum com si fos el capó d’un cotxe”, remarca Jauregui. Fet el petit tall, la intervenció va passar a ser 100% robòtica, controlant des de la consola quatre braços de robot Da Vinci, introduïts per quatre petits orificis en el tòrax, menys invasius que els del sistema tradicional. També es guanya en precisió, eliminant el tremolor dels cirurgians i el cansament postural en intervencions llargues.

Gràcies a l’elasticitat de la pell, no va fer falta un gran tall per al trasplantament, a diferència del que es fa habitualment entre les dues costelles, de 30 centímetres quan es trasplanten els dos pulmons, de costat a costat del tòrax. “Aquesta nova tècnica quirúrgica ens permet tallar únicament un tram petit de pell, greixos i músculs, una ferida que cicatritza amb facilitat, molt més segura i que en aquest primer pacient pràcticament no ha produït dolor”, assenyala Jauregui.

A més, en tot trasplantament, cal subministrar als pacients un tractament que deprimeix el sistema immunitari per a tota la vida per evitar el rebuig del nou òrgan. En alguns casos, es produeix una infecció i la ferida no es tanca bé, obligant a tornar a operar per controlar la infecció. En el cas dels receptors d’un pulmó sa, són persones que presenten insuficiències respiratòries cròniques, per la qual cosa un simple moviment com anar al lavabo pot resultar extenuant i una cirurgia tan agressiva sempre implica conseqüències negatives. Aquesta vegada, no només s’han reduït les complicacions postoperatòries, sinó que el pacient ha tingut poc dolor i s’han reduït els dies d’ingrés.

“Gràcies a aquesta fita, el programa de trasplantament pulmonar entra en una nova etapa de cirurgia mínimament invasiva amb múltiples avantatges per al receptor del trasplantament pulmonar i, per tant, que millorarà els resultats”, remarca el responsable mèdic del programa, el doctor Carles Bravo. Vall d’Hebron no contempla generalitzar l’ús d’aquesta tècnica innovadora per a tots els trasplantaments pulmonars que realitza i anirà seleccionant als pacients més idonis. Si que preveuen expandir el sistema fora de l’hospital i calculen que el primer trasplantament dels dos pulmons el podran fer en els pròxims mesos.

Equipo primer trasplante pulmonar sin abrir tórax y completamente robótico
Equip multidisciplinari de Vall d’Hebron que ha participat en la pionera intervenció.