Centre de producció de Grifols a Parets del Vallès.

Grifols duplicarà producció i invertirà 130 milions d’euros a Lliçà de Vall

La multinacional catalana Grifols va anunciar ahir un pla per duplicar la seva capacitat de producció fins l'any 2026 i va confirmar que invertirà 130 milions d'euros per construir una nova planta a Lliçà de Vall especialitzada en immunoglobulina.

[dropcap letter=”G”]

rifols és una de les empreses més involucrades a escala mundial en la lluita contra la Covid-19. La multinacional amb seu a Sant Cugat de Vallès té en marxa més de 25 iniciatives centrades a combatre el coronoavirus i aquest mateix mes ha iniciat ja un assaig clínic amb finançament del Govern dels Estats Units per provar l’eficàcia d’una immunoglobulina que ha desenvolupat (anti -SARS-CoV-2) per a la neutralització del virus.

L’empresa d’hemoderivats catalana va celebrar ahir el seu dia anual de l’inversor, una jornada en la qual comparteix amb els analistes els seus plans per als pròxims anys i analitza l’evolució de les seves principals línies de negoci. En un context econòmic desfavorable a tot el planeta a conseqüència de la pandèmia, el sector de la salut s’erigeix ​​en un dels grans vencedors i Grifols, amb una capitalització borsària de més de 15.600 milions d’euros, no s’escapa d’aquesta tendència.

La seu central de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

En aquest sentit, la companyia fundada i controlada per la família Grífols va anunciar ahir que la Covid-19 no frena els seus plans d’expansió, tot el contrari. La multinacional ha llançat un pla que preveu pràcticament duplicar la seva capacitat de producció i fraccionament de plasma fins l’any 2026, amb el repte de passar dels 15 milions de litres anuals a 28 milions de litres, el que suposa un increment del 86%. L’empresa no va concretar l’import de la inversió que preveu efectuar per assolir aquests objectius, encara que va recordar que el pla inversor que actualment té en marxa, 2018-2022, està dotat de 1.400 milions d’euros, dels quals el 68% es destinen a la divisió de Biociència, el 17% a l’àrea corporativa, l’11% a la divisió de Diagnòstic i el 4% a l’àrea hospitalària.

Inversions a Catalunya

Una de les iniciatives que inclou aquest pla per duplicar la producció beneficia Catalunya, ja que Grifols va confirmar ahir que preveu construir una nova planta al municipi de Lliçà de Vall. L’empresa ja havia comunicat el passat mes de maig la compra d’una parcel·la de 47.274 metres quadrats a Lliçà contigua al Polígon Industrial Llevant de Parets de Vallès, on Grifols obrir la seva primera fàbrica a 1972. Llavors va explicar que preveia invertir en una primera fase 130 milions d’euros en la construcció d’una nova planta productiva que fomentarà el creixement de la divisió Biociència, especialitzada en la producció de medicaments derivats del plasma.

Víctor Grifols, president de Grifols.

Ara, ha especificat que la nova fàbrica catalana estarà especialitzada en el procés de purificació d’immunoglobulina, el que requerirà efectuar també inversions en instal·lacions productives ubicades al Canadà i a Clayton (EUA). La idea és passar de 15 milions de litres anuals d’immunoglobulina a 26 milions de litres a escala global pel 2026. Grifols també destinarà el nou complex de Lliçà a ampliar la capacitat productiva, d’investigació i logística de la divisió de Diagnòstic, on és referent mundial en medicina transfusional.

“L’adquisició d’aquest terreny a Lliçà de Vall forma part del nostre compromís amb la inversió local i en generar ocupació qualificada en un territori en què tenim presència des de fa gairebé 50 anys”, afirma Ricard Bronchud, responsable global de centres de producció de Grifols.

El pla inversor també beneficiarà el centre de producció de Parets de Vallès per augmentar la capacitat de processament d’albúmina, una altra de les proteïnes del plasma sanguini.

Fàbrica de Grifols a Los Ángeles. Estats Units s’ha convertit en el seu mercat més estratègic.

En paral·lel a aquest esforç per posar en marxa noves fàbriques de fraccionament, purificació i obtenció de medicaments derivats del plasma, el gran desafiament de Grifols se centra a multiplicar els centres de donació de sang, la seva via principal per a l’obtenció de la seva matèria primera bàsica. Gràcies a les nombroses adquisicions efectuades en els últims anys, l’empresa té ara una xarxa de prop de 320 centres de donació de plasma i ahir va anunciar que el seu objectiu és arribar a 435 l’any 2025. La majoria d’aquests centres es troben als Estats Units —fonamentalment a Texas i Florida —, on la legislació permet que aquest tipus de donacions siguin remunerades.

Grifols, però, està diversificant la seva presència d’aprovisionament de plasma i té també centres a Alemanya, Àustria i la Xina. Un dels reptes de l’empresa és convèncer els països de la Unió Europea que adoptin un model similar al dels EEUU per fer front a l’actual situació d’escassetat de plasma que ha provocat la pandèmia.

Grifols creix a cop d’adquisicions i ja factura més de 5.000 milions d’euros.

Grifols dóna feina a tot el món a més de 24.000 treballadors, dels quals el 60% són dones i el 40% homes, amb un 98% de contractes fixos i 80 nacionalitats diferents. Segons l’empresa, entre 2015 i 2019 ha contribuït a crear 52.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts, fins a 148.000 llocs de treball (un 55% més). De la mateixa manera, estima en 36.000 milions d’euros la seva contribució global al PIB entre 2015 i 2019, xifra que inclou el seu impacte directe i també l’indirecte i l’induït. Només per l’any 2019 l’impacte es xifra en 8.500 milions.

L’any passat, Grifols va facturar 5.098,7 milions d’euros, un 13,6% més, i va obtenir un benefici net de 625 milions d’euros, amb una alça del 4,8%.

Tags from the story