Influents de la setmana juliol 2025 2

Joan Ramon Barrera
President del Cercle Tecnològic de Catalunya
El sector tecnològic català continua agafant múscul i expandint-se. En només 16 anys, des de 2008, aquest sector ha duplicat el seu valor afegit brut (VAB), superant els 9.955 milions d’euros. Aquesta és una de les principals conclusions del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, un informe que també constata un increment en el nombre d’empreses relacionades amb les TIC —fregant les 16.000 companyies, a més de 6.800 autònoms— i en facturació, fins a superar els 27.000 milions d'euros.
Una altra dada que confirma el pes d’aquest sector és el seu impacte en el PIB, que ha assolit el 8,5%, superant els 27.030 milions d'euros. Amb tot, el president de l’òrgan que ha elaborat l’informe, el Cercle Tecnològic de Catalunya, considera que aquest sector té "un efecte multiplicador" per tota l’economia catalana, ja que per cada 100 llocs de treball directes, se’n creen en altres sectors. Graduat en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Finances per la Universitat Oberta de Catalunya, Joan Ramon Barrera acumula anys d’experiències en empreses consagrades del sector de les TIC, com Colt Technology Services o Seidor, companyia on actualment ocupa el càrrec de director del Sector Públic, coordinat l’estratègia per a impulsar la transformació digital de les administracions públiques. Barrera presideix el Cercle Tecnològic de Catalunya, fundació que agrupa empreses i professionals del sector, des de l’any 2019, després d’ocupar la vicepresidència durant dos anys.

Sonia Mulero
Directora de la Fundació Banc Sabadell
Promoure el talent jove en recerca científica i donar visibilitat als treballs a estudis científics que, malgrat la seva rellevància, normalment no traspassen les parets dels laboratoris. Amb aquest objectiu, la Fundació Banc Sabadell va impulsar fa dues dècades el Premi a la Recerca Biomèdica, que en la seva vintena edició ha reconegut el treball del professor i investigador Alberto García-Basteiro per al desenvolupament de nous tractaments i vacunes per a frenar la tuberculosi, malaltia que encara provoca 1,25 milions de morts anuals.
Durant aquestes dues dècades, juntament amb altres premis de la fundació com a les Ciències i a l'Enginyeria (que enguany ha reconegut el paper en el disseny computacional d'enzims de la investigadora Sílvia Osuna), a la Recerca Econòmica i a la Sostenibilitat Marina, aquests guardons han impulsat les recerques d'una cinquantena de científics. La fundació es va constituir l'any 1994 amb l'objectiu de promoure activitats de divulgació, formació i recerca, i actualment és dirigida per Sonia Mulero Monroy. Un càrrec que ocupa des de fa més d'una dècada, i després de diversos anys d'experiència en posicions similars en fundacions com Inlea o CIBOD (Barcelona Centri for International Affairs), que ha complementat amb formacions com el programa de gestió estratègica i lideratge social que imparteix IESE Business School.

Xavier Puig
Director de l'Orfeó Català
Cantar, conèixer, estimar i servir. Aquests són els quatre termes que el pintor Antoni Tàpies va incorporar al cartell de La Mercè de 2002 i que ara Xavier Puig, el nou director del Orfeó Català, recupera per a definir el seu full de ruta per a liderar aquesta formació els pròxims quatre anys. Entre els objectius de Puig, que pren el relleu de Pablo Larraz, es troba la internacionalització del cor, així com la promoció del patrimoni coral català.
Amb un èmfasi en la coneguda generació C, que agrupa els joves compositors contemporanis catalans que destaquen en la música coral, i que inclou figures de renom com Bernat Vivancos, Anna Campmany o Josep Ollé, el director es compromet al fet que la institució pugui convertir-se en un motor per al moviment coral català. A més, un dels grans moments del cor en aquesta temporada serà l'actuació en Los Angeles al costat de Gustavo Dudamel. Xavier Puig (Cervera, 1973) compaginarà aquesta responsabilitat amb la de dirigir el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, que lidera des de 2018. Puig arriba a l'Orfeu Català després d'una llarga carrera musical, que va iniciar en el conservatori de la seva ciutat natal amb estudis de piano i violí, i va complementar en el Conservatori Professional de Badalona. El director va ampliar la seva formació orquestral amb Salvador Mes a Barcelona i amb Leopold Hager en la Universitat de Viena, i actualment també dirigeix l'Orquestra de Girona i és professor d'orquestra i direcció en Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).