Barcelona suma un nou membre a la seva llista d’unicorns. La plataforma legal vLex, fundada en el 2000 a la capital catalana pels germans Lluís i Àngel Faus, acaba d’entrar en aquesta anhelada categoria, després que la companyia canadenca Clio l’hagi comprat per uns 850 milions d’euros —mil milions de dòlars— a la gestora britànica Oakley Capital.
La firma barcelonina té com a emblema el seu motor d’IA, Vincent, que disposa d’una base de dades de més de mil milions de documents jurídics, amb la qual ha arribat a despatxos de tot el món. La companyia, en la qual Oakley Capital va invertir el 2022, va ampliar el seu abast als Estats Units després de la compra de Fastcase el 2023, la qual cosa li va permetre duplicar els seus ingressos.
Clio, que presta servei a més de 200.000 professionals a 130 països mitjançant eines de facturació, gestió d’expedients i automatització, incorpora així la IA de vLex, en una operació que pretén redefinir la pràctica jurídica, segons Lluís Faus: “Marca l’inici d’una era transformadora en el sector legal, sense precedents”, segons el CEO i cofundador de vLex.
“Clio i vLex es troben en una posició privilegiada per transformar la dinàmica del treball legal i redefinir la trajectòria de la professió”, ha afegit Faus, mentre que el director executiu i director de Clio, Jack Newton, ha coincidit a defensar que l’operació marca “un moment decisiu per a Clio i per a la professió jurídica en general”.
“Estableix les bases per a un futur impulsat per la IA amb agents i marca l’establiment d’una nova categoria en la indústria, una que permetrà els professionals del dret atendre els clients amb una visió i una precisió sense precedents”, ha agregat Newton.
Amb l’operació, que està pendent de tancar-se abans que acabi l’any amb les aprovacions reguladores habituals, vLex es col·loca a l’epicentre legaltech a nivell mundial. Amb aquesta adquisició, l’empresa marca una fita en la seva trajectòria, que va arrencar fa 25 anys a la capital catalana; cinc anys després va fer el salt a Amèrica Llatina amb les seves primeres oficines internacionals, i des de llavors s’ha anat expandint globalment, també amb adquisicions, com la de Fastcase i l’anterior de Justis Publishing, amb la finalitat de situar-se com a referent en el sector en els principals mercats del món, objectiu que es veu potenciat ara amb aquesta operació.