sede de MAT Holding en Parets del Vallès.
La seu de MAT Holding a Parets del Vallès.

Mat Holding assoleix rècord de facturació dels seus 90 anys d’història amb 406 milions

El grup llança la marca Cerestia com a paraigua de les seves empreses del negoci agrícola amb l'objectiu de liderar el sector

Any de rècords per a Mat Holding. El grup industrial presidit per Pau Relat va tancar 2024 amb 406 milions d’euros de facturació, un 17% més que l’any anterior, i amb un ebitda de 56 milions, un 40% més que el 2023. Els màxims històrics no s’acaben aquí: el 2024 va ser també un any de rècord en inversió, amb 45 milions d’euros.

El creixement en vendes i en ebitda, a més, és sostingut en el temps, amb un increment mitjà de més del 9% i del 18% interanual, respectivament, en els últims cinc anys —el 2019, va facturar prop de 270 milions—. “Certifiquem una bona evolució del grup des del punt de vista de l’estratègia a mig i llarg termini”, ha recalcat Relat, que ha destacat que totes les companyies del grup han crescut aquest últim any.

Les set companyies del grup es distribueixen en els negocis vinculats a l’agricultura i al cicle de l’aigua, que representen el 60% i el 40% del negoci de Mat Hòlding, respectivament. Ara, el grup s’ha proposat reforçar la seva posició en la resposta dels reptes globals del sector de l’agricultura, per al que ha agrupat les seves quatre empreses agrícoles en una nova marca: Cerestia, que integra IQV, Regaber, TerraNostra i Vegga.

“L’objectiu és oferir una resposta integral” a aquests desafiaments mitjançant la transformació del sector agrícola, amb solucions per guanyar eficiència, especialment davant la previsió que la població mundial continuï augmentant: “Haurem de ser capaços de produir més aliments i de fer-ho amb menys recursos, i l’activitat del grup va precisament en aquesta direcció”.

Per això, Cerestia aposta per treballar amb companyies com a partners per avançar cap a la modernització agrícola, encara que sense plantejar-se donar entrada a cap altre soci ni a la nova marca ni al grup de propietat familiar, que continua decidit a liderar el sector a nivell global.

Amb aquest doble objectiu d’avançar en la transformació agrícola i de l’ús de l’aigua, el 2024 va executar el seu major esforç inversor fins ara, amb operacions com la compra d’una fàbrica de Bayer a Quart de Poblet, l’adquisició de dues companyies i l’obertura d’una nova fàbrica a l’Índia. Per a aquest any, la previsió és destinar uns 20 milions a inversió, “però si sorgeix una oportunitat amb un esforç inversor superior i obeeix a raons estratègiques, l’aprofitarem”, ha avançat Relat.

El pla estratègic de Mat Holding d’arribar als 500 milions de facturació el 2026 continua “més vigent que mai”

Així, des de la seva seu a Parets del Vallès, el grup no deixa de mirar cap a companyies i projectes que poden contribuir a avançar en la seva estratègia, i ho fa amb una mirada global. De fet, el 70% del seu negoci és internacional; té presència comercial a 140 països; un terç dels seus 1.200 treballadors se situa a l’estranger, i compta amb activitat industrial a Espanya, Israel, la Xina, l’Índia i els Estats Units, on suma un total de 10 fàbriques.

A causa del context internacional, el grup mira cap a les plantes dels Estats Units i d’Israel. En el primer cas, la incertesa aranzelària “preocupa, però no ocupa” a Mat Holding, i és que està donant marge per a que s’estabilitzi la situació, en un context en el qual compta amb dues empreses amb seu estatunidenca, i “tenir operació en el propi país et dona un avantatge competitiu”. Quant a les fàbriques d’Israel, treballen “amb una situació de complexitat operativa gran” a causa de la guerra. Preguntat per si el grup es planteja vendre aquestes fàbriques situada a Israel, Relat ho ha descartat de pla: “No ens plantegem vendre res; el grup no està en posició venedora, està en posició compradora”.

Pau Relat
Pau Relat, conseller delegat de Mat Holding i president de Fira de Barcelona. © Marc Llibre

De la mateixa manera, el també president de Fira de Barcelona ha desestimat la possibilitat de convertir Mat Holding en una empresa cotitzada: “Les decisions a la vida han de tenir un per què. I sortir a Borsa, per què? No ens ho plantegem perquè no veiem cap raó per la qual la Borsa podria servir al propòsit estratègic que tenim”.

I aquest propòsit estratègic passa per continuar creixent, cosa que el grup preveu continuar fent a doble dígit aquest any: “El nostre pla estratègic d’arribar als 500 milions de facturació el 2026 continua més vigent que mai”, ha destacat Relat, que acumula 30 anys en l’empresa. Aquests ja gairebé 31 anys representen un terç dels 90 que celebra l’empresa, que segueix encarant el futur donant prioritat a la innovació, amb l’objectiu de liderar el sector.