mejor restaurante del mundo
Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch a la gala 'The World's 50 Best Restaurant' a Las Vegas. ©Camila Almeida

Disfrutar es proclama millor restaurant del món i Enigma entra en els 100 primers

La 22a edició de 'The World's 50 Best Restaurants' ha premiat un total de 8 restaurants espanyols a la llista de 100 millors restaurants del món, dos d'ells a Barcelona: Disfrutar d'Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas (primera posició) i Enigma d'Albert Adrià (posició 59).

Las Vegas, la capital mundial de l’entreteniment, s’ha engalanat aquesta nit per acollir la cerimònia dels cada cop més prestigiosos The World’s 50 Best Restaurants. La ciutat, coneguda pels seus casinos i espectacles, ha estat el lloc ideal per convertir-se, durant unes hores, en l’epicentre de la gastronomia mundial. La impecable presentadora Olivia Freijo ha mantingut la tensió fins al final de la gala, que ha comptat amb algun problema tècnic, i en què fins a l’últim moment no se sabia si acabaria guanyant la “innovació i imaginació” de Disfrutar o “la fantàstica experiència gastronòmica” d’Asador Etxebarri. 

Finalment, Disfrutar s’ha consagrat com el millor restaurant del món el 2024. Tot i que Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas han afirmat diverses vegades que els premis no són la seva prioritat i treballen per als clients, és innegable que aquest guardó té un gran impacte. Cal apuntar que el seu projecte va fer la seva entrada a la llista el 2018 (número 18), però ràpidament va aconseguir el top ten el 2019. Des de 50 Best els defineixen com un lloc on “l’única norma és que no hi ha normes”, destacant plats com el sandvitx de gaspatxo, els ous fregits cruixents i l’amanida líquida.

Castro, dalt de l’escenari després d’una llarga abraçada en equip, ha explicat que: “Aquesta nit és un moment màgic. No ens ho esperàvem… fins al darrer segon hem sentit sorpresa i emoció. Ho recordarem tota la vida”. Un emocionat Xatruch també ha afegit que: “Volem dedicar el reconeixement a totes les persones que es dediquen a l’ofici; sense els nostres equips no som res. També a les nostres famílies, que ens han donat suport en tot”. Finalment, Casañas ha afegit que “cap dels tres no es podia imaginar que això arribaria fins aquí. Aquest ofici necessita hores, hores i encara més hores, però, a través seu, podem fer feliços moltes persones”.

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. ©Joan Valera

Al llistat també trobem un altre restaurant barceloní, Enigma d’Albert Adrià, a la posició 59. Des de 50 Best remarquen que “fins i tot aquells plats que semblen senzills es transformen en alguna cosa nova i meravellosa a Enigma”. Altres restaurants de la península presents inclouen Etxebarri, l’asador de Bittor Arginzoniz a Atxondo, Biscaia, i DiverXO, a Madrid, que ocupa la quarta posició malgrat que Dabiz Muñoz deixarà l’hotel NH Eurobuilding per ubicar-se a La Finca, a Pozuelo de Alarcón. 

En resum, al llistat dels cent millor restaurants del món el 2024 trobem un total de 8 restaurants espanyols, entre els quals hi ha 2 barcelonins: Disfrutar (1), Etxebarri (2), DiverXO (4), Quique Dacosta (14 ) i Elkano (28), que entren dins dels cinquanta primers, i Enigma (59), Aponiente (72) i Mugaritz (81).

Més enllà dels cinquanta millors restaurants del món

La marca 50 Best  també ha impulsat altres llistats i premis, com ara The World’s 50 Best Bars (que enguany se celebren a Madrid), 50 Best Discovery o 50 Next, amb joves talents menors de 35 anys que configuren el futur de la gastronomia. Al 2024, a més, trobem premis com The World’s Best Female Chef 2024 per a Janaína Torres d’A Casa do Porco, São Paulo, per la seva cuina que democratitza la restauració premium.

La sala del restaurant Disfrutar, al carrer Villarroel de Barcelona. ©Joan Valera

En el marc del Champions of Change 2024, s’ha reconegut la tasca de millorar el futur de les persones mitjançant la gastronomia. Enguany, aquesta distinció ha estat atorgada a dos projectes inspiradors: el restaurant Diamantes na Cozinha a Rio de Janeiro, liderat pel cuiner brasiler João Diamante, que ha contribuït a millorar les vides de persones vulnerables; i el restaurant social Roots a Modena, creat per Caroline Caporossi i Jessica Rosval, que ofereix un Programa de Formació Culinària remunerat per a dones migrants.

Finalment, el Gin Mare Art of Hospitality Award 2024 ha estat concedit al restaurant Plènitude de París, un lloc on els comensals es converteixen en actors i tenen l’oportunitat d’escollir la vaixella, mentre que el premi Resy One To Watch Award 2024 ha recaigut en Kato, a Los Angeles, on s’ofereix una experiència asiàtico-americana.

El restaurante Enigma, d’Albert Adrià.

Com funciona The World’s 50 Best Restaurants

The World’s 50 Best Restaurants va començar el 2002 com una publicació dins de la revista britànica Restaurant Magazine, editada per William Reed Business Media. Tot i això, amb el pas del temps, la seva influència en el sector ha anat creixent fins a convertir-se en una de les llistes més rellevants. A diferència d’altres, es considera que aquesta assenyala tendències i nous formats de negoci. 

L’anomenada Acadèmia, és a dir, l’equip de persones que vota als premis, constitueix un panell format per més de mil experts del mercat gastronòmic global, entre els quals es troben cuiners i hotelers, periodistes i gastrònoms. Cada membre selecciona deu restaurants, en els quals ha d’haver dinat en els últims 18 mesos. 

En 22 anys, només hi ha hagut 10 líders mundials que hagin ocupat la primera posició, dos dels quals són catalans: elBulli, The French Laundry, The Fat Duck, Noma, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Mirazur, Geranium i Central.