A Espanya, un 16% de la població presenta algun tipus de limitació en la seva mobilitat. Per aquest motiu, els centres sanitaris compten amb cadires de rodes per prestar a aquells pacients que, tot i no necessitar habitualment una cadira de rodes per moure’s, la requereixen per desplaçar-se amb major facilitat i agilitat per grans infraestructures com hospitals. Per facilitar aquest sistema de préstec de cadira de rodes, la startup Sterna Innovation, especialitzada en el desenvolupament de dispositius tecnològics, ha ideat Wheely-go, uns sensors que s’instal·len a aquests dispositius i permeten localitzar-los en temps real i comprovar la seva disponibilitat, amb un funcionament similar al sistema del Bicing o dels patinets elèctrics de lloguer.
“Els hospitals tenen un greu problema per gestionar el retorn d’aquestes cadires de rodes perquè, en centres tan grans i concorreguts, resulta difícil localitzar-les en temps real i evitar la seva pèrdua”, emfatitza el gerent de Sterna Innovation, Rafel Pelach. Amb aquest sistema d’autoservei els usuaris poden accedir al préstec a través d’un número identificatiu que l’usuari rep directament al seu telefòn mòbil, a més, incorporen unes alarmes per evitar la seva pèrdua o robatori i uns sensors per saber la seva ubicació exacta en tot moment.
“En l’àmbit mèdic, s’ideen moltes innovacions centrades en el pacient, però poques pensades pels cuidadors o professionals”, destaca Pelach. L’objectiu és que, amb aquest sistema, tant cuidadors com professionals puguin disposar de les cadires de manera ràpida a la seva arribada a l’hospital, sense necessitat de perdre temps buscant-les. De fet, aquest sistema va ser testat a un hospital de la ciutat polaca Olsztyn i, durant la prova pilot, no només la totalitat de les cadires van ser retornades pels usuaris, sense que es detectés cap pèrdua o robatori, sinó que, a més, quatre cadires de rodes que van incorporar el sistema Wheely-go van aconseguir reemplaçar dotze cadires estàndard.
A més, aquests dispositius també incorporen pantalles perquè els pacients puguin rebre alarmes sonores i missatges personalitzats, i connectivitat per enviar missatges al telèfon del cuidador o acompanyant. Després de la prova pilot, el centre polonès va adquirir aquest sistema, i ara des de la startup mantenen negociacions amb diversos centres sanitaris catalans per a la seva implementació.
La prova pilot amb aquest hospital polonès va ser possible gràcies a la plataforma Catalonia Open Challenges, una plataforma en línia coordinada per Acció, l’agència de competitivitat de l’empresa de la Generalitat, que connecta les demandes i necessitats d’innovació tecnològica de diferents empreses de tot el món amb startups catalanes capaces d’idear i desenvolupar dispositius per a cobrir aquestes necessitats. Posteriorment, l’empresa també va presentar aquest sistema durant el Mobile World Congress, al pavelló que la Generalitat va instal·lar en el marc del congrés tecnològic. Alhora que treballen en la seva implementació en centres hospitalaris, la startup també preveu expandir Wheely-go a altres sectors com ara museus, centres comercials, estacions de tren o aeroports, infraestructures que també podrien requerir d’aquest sistema de préstec de cadires de rodes per a facilitar la mobilitat als seus usuaris.
El sistema Wheely-go és la quarta patent que ha desenvolupat Sterna Innovation des de la seva creació l’any 2014. En aquesta dècada de trajectòria, han treballat en el disseny de patents tan diverses com un dispositiu mèdic capaç de detectar l’estat d’oxidació d’un fàrmac, un sensor per a monitorar la quantitat de brutícia acumulada en les plaques solars, o un sensor capaç de comprovar si una persona es troba en el seu lloc de treball, a partir d’un sistema de comparació de temperatures.

Durant la seva dècada de trajectòria, la startup ha treballat amb una cinquantena de clients, cinc dels quals de fora d’Espanya, desenvolupant projectes a Nova Zelanda o Sud-amèrica, des del seu equip de sis persones situat a Quart (Girona). Encara que treballen sobretot amb startups i petites i mitjanes empreses per a acompanyar-les en el desenvolupament d’una solució tecnològica adaptada a les seves necessitats, entre la seva cartera de clients també hi figuren grans companyies com la farmacèutica Hipra. A més, per a un 75% d’aquests clients l’empresa ha ideat més d’un dispositiu o projecte.
La startup s’encarrega d’idear i desenvolupar dispositius tecnològics, especialment sensors o sistemes wireless (sense cables), segons les necessitats de cada client. “L’objectiu és acompanyar en totes les fases de desenvolupament, des de la seva viabilitat tècnica, l’avaluació dels costos, fins als primers prototips, adaptats a l’experiència de l’usuari, així com la seva posterior certificació i assajos de validació”, emfatitza Pelach. A més, s’han especialitzat en la creació i certificació de productes mèdics, uns productes que requereixen passar per un lent sistema de validació, com és el cas del nou sistema Wheely-go. Malgrat que no s’encarreguen de la fabricació d’aquests sistemes, sí que treballen amb diversos proveïdors i fabricadors per a dur-los a terme.