Salón Automobile Barcelona de 2025.
El saló aspira a atreure 350.000 visitants fins al 18 de maig.

Automobile es desborda en una edició marcada per les firmes xineses i el cotxe elèctric

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reuneix una trentena d'automobilístiques en més de 100.000 metres quadrats de Montjuïc, on aspira a atreure a més de 350.000 visitants

Híbrid, elèctric, de gasolina, endollable o no, ampli o compacte, esportiu o de línia clàssica… Són moltes les opcions i els elements que giren entorn d’una única pregunta: quin cotxe comprar? Des d’aquest cap de setmana i fins al 18 de maig, Automobile Barcelona conquista Montjuïc amb centenars de cotxes per contribuir a resoldre dubtes i a empènyer decisions en aquest sentit.

Amb models de tota mena de 29 marques automobilístiques, el saló internacional omple dos pavellons de Fira i la central Plaça de l’Univers, i surt al carrer a l’Avinguda Maria Cristina i la de Rius i Taulet amb models per a tots els gustos, que desfilen en circuits de prova pels carrers de Montjuïc. L’ambició d’aquesta 43a edició és assolir els 350.000 visitants, en una cita marcada per l’avanç cap a l’electrificació de la mobilitat i per la irrupció de les marques asiàtiques. Des de la seva obertura als professionals el divendres, i al públic general el dissabte, el saló s’ha omplert de visitants que, en un 60% dels casos, acudeix a Automobile amb la voluntat de comprar, inclosos els aficionats del futbol que s’han deixat caure pel saló aprofitant que anaven a veure el Barça-Madrid, que han pogut accedir gratuïtament a Fira si disposaven d’entrada per al clàssic.

I és que la presa de decisions es complica davant les infinites opcions d’un mercat cada vegada més ampli, que es reflecteix en el saló amb la presència de múltiples executius asiàtics i amb un potent desplegament de firmes vingudes de l’Orient Llunyà, sobretot de la Xina. La presència de marques del gegant asiàtic duplica les de la passada edició del saló, de 2023, i ja representa un terç del total de les automobilístiques que exhibeixen els seus models i novetats en la cita de la capital catalana.

“La presència d’aquestes marques demostra que hi ha una nova fornada de producte que ve de la Xina i que trepitja fort”, assegura Íñigo Transmonte, directiu de la xinesa BYD. La firma va arrencar com a automobilística fa dos anys, al març de 2023, “i al maig ja estava en el saló”, destaca. I és que Barcelona és “un lloc molt rellevant per a la marca”, tant per les vendes que registra com pels concessionaris dels quals disposa en el seu entorn. De fet, dels 76 concessionaris en els quals BYD és present a Espanya, 14 estan a Catalunya. Ara, “l’objectiu és aconseguir els 100 a nivell estatal a finals d’any”.

La firma xinesa acudeix a Automobile amb la intenció d’aplanar aquest camí, i amb un triple objectiu: llançar les seves novetats amb el saló com a altaveu; contribuir a popularitatzar la mobilitat elèctrica i, com no, vendre. Per ajudar els potencials clients a decidir-se, l’empresa ofereix descomptes exclusius per al saló, com fan moltes altres de les firmes que participen en l’esdeveniment: “I les vendes no només es produeixen al saló, sinó que es tradueix en acords que es tanquen en les pròximes setmanes en els concessionaris”.

Igual que BYD, empreses d’origen xinès despleguen els seus models pels dos pavellons que ocupa el saló, però Àsia no acaba a la Xina. Les marques japoneses i sud-coreanes també despunten, com KGM. La fins l’any passat SsangYong arriba al saló reivindicant-se com la marca coreana més longeva del mercat, amb 70 anys d’antiguitat, i celebrant els 30 anys en el mercat espanyol. “No venim a donar-nos a conèixer, perquè ja ens coneixen; venim perquè la nostra presència es transformi en vendes”, destaca Eva Soria des de la firma.

Automobile Barcelona de 2025, en el recinto Montjuïc de Fira de Barcelona.
Visitants d’Automobile Barcelona passejant entre cotxes exposats al saló.

Tot i el potencial de les marques asiàtiques, el mercat internacional no acaba, ni des de lluny, a l’orient, tampoc quant a les propostes emergents. La italiana DR Automobile ha desembarcat en el saló amb un desplegament de les seves cinc marques, que cobreixen un ampli espectre de gammes, preus i models. “El saló és un aparador per a potencials clients i per a professionals del sector”, com ressalta el seu country manager, Aquile Bianci. Aquest aparador és especialment rellevant en el moment en què es troba el grup: enguany centra els seus esforços a expandir-se a Espanya, després d’haver aterrat en 30 concessionaris i d’haver testat el mercat.

Més enllà de les marques internacionals, el saló exerceix d’aparador de les locals, tant de les de sempre, com Seat, com de les noves, com Ebro. La companyia que ha reviscut l’antiga fàbrica de Nissan de la Zona Franca ha aprofitat el saló per presentar a nivell mundial el seu model S400, un híbrid SUV urbà del qual la marca preveu fabricar unes 20.000 unitats enguany, segons el president d’Ebro, Pedro Calef.

Pedro Calef y Rafael Ruiz en Automobile Barcelona.
Pedro Calef i Rafael Ruiz a la presentació del nou Ebro S400.

L’automobilística va presentar en societat el seu nou model des del seu estand del saló —situat precisament davant del de Nissan—, i el seu nivell de vendes actual se situa entorn del miler de cotxes mensuals, fet clau per a la plantilla de la planta: són més de 1.200 persones, a les quals se sumen 800 més de llocs de treball indirectes, segons el president d’EV Motors, Rafael Ruiz.

A l’estand d’Ebro, atreu mirades el nou S400, però també un espatarrant Jeep Ebro vermell. A pocs metres, també és el focus de les càmeres un descapotable elèctric negre de Baltasar que, més que a un turisme, recorda a un Batmóvil. Però, quant a cotxes de pel·lícula, destaquen els que el saló ha reunit a l’exposició i experiència Movie Machines, amb fidels rèpliques de cotxes de films icònics com els Cazafantasmas, Retorn al Futur, The Italian Job i Resaca en Las Vegas. No només això, sinó que el saló s’endinsa a la gran pantalla a través dels cotxes amb un espectacle immersiu. Els encarregats de localitzar i reunir aquestes joies han estat els responsables de Car Corral, empresa de lloguer de cotxes clàssics nascuda fa uns 15 anys de la passió d’una família per aquests vehicles.

Amb Eliseu Morera i el seu fill, Albert Morera, al capdavant, l’empresa exposa alguns dels seus models en el saló, amb els seus perfils clàssics en evident contrast amb la tendència dominant al sector i, en conseqüència, a Automobile: l’electrificació de la mobilitat. Un perfil de llums led d’un Renault d’uns quatre metres s’eleva a pocs metres dels colorits clàssics, en un estand en el qual la marca francesa ha presentat el seu nou model R4, amb un nou disseny i tecnologia amb picades d’ullet a l’original. El responsable de comunicació de Renault a Espanya, Fernando Poveda, ha fet una crida a fer el pas cap a l’electrificació: “La gran missió del R4 és popularitzar el cotxe elèctric”.

Renault en Automobile Barcelona.
El renovat R4 de Renault a la seva presentació a Automobile Barcelona.

Aquesta i la d’Ebro no han estat les úniques novetats presentades en el saló, sinó que múltiples comptes enrere i retirades de lones negres han revelat una dotzena de primícies, amb una mundial —la d’Ebro—, una europea —el MG S5— i, la resta, a nivell estatal. La gran majoria d’elles, amb un element en comú: l’aposta per la mobilitat elèctrica, que arriba al saló també a través d’empreses de carregadors, com els d’Iberdrola. “La xarxa de carregadors es va ampliant”, destaca Soria des de KGM. I l’apagada, pot contribuir a agreujar els dubtes dels potencials clients? “Una apagada d’un dia, que no s’hauria de tornar a repetir, no afectaria un vehicle elèctric carregat” i, de totes maneres, els cotxes de gasolina tampoc van poder repostar en aquella desconcertant jornada, perquè les gasolineres no estaven operatives sense electricitat: “Encara hi ha molta falta de coneixement i por sobre el cotxe elèctric, però la transició cap a la mobilitat elèctrica és imparable, no es pot aturar”.

Els vehicles poden conduir-se circulant per Montjuïc en companyia de personal de les marques en circuits d’uns 15 minuts

Aquesta transició es nota a Automobile no només dins dels pavellons, sinó també en les avingudes que permeten als potencials clients provar els vehicles. En uns carrers en les quals en edicions passades rugien els motors, ara el soroll s’ha substituït pel silenci, i el fum dels tubs d’escapament, per cables i carregadors. Encara que molts són elèctrics, els vehicles de prova inclouen models de tota mena i mida, des de grans cotxes a vehicles compactes, com el nou e-Milers, dissenyat per Malena Engineering per a la distribució d’última milla amb més d’una peculiaritat: la seva fabricació es basa en impressió 3D, i no té ni pedals ni volant, ja que tot es controla mitjançant un joystick. Tant aquest com la resta de vehicles poden conduir-se circulant per Montjuïc en companyia de personal de les marques, en recorreguts d’uns 15 minuts que aspiren a ajudar els visitants a decidir-se.

Automobile Barcelona 2025.
Desenes de visitants d’Automobile a l’accés de la Avinguda Maria Cristina.

Els vehicles de prova que s’exposen al llarg de l’Avinguda Maria Cristina ho fan amb Seat com a teló de fons. L’automobilística fa 75 anys, i es fa notar amb un recorregut pels models que han marcat la seva història, literalment: desenes de cotxes, un per cada any de la seva trajectòria, s’han distribuït a la Plaça de l’Univers per poder-se passejar per la història de la firma. Cada visitant mira algun model com una font de records de vivències passades: per a uns, l’Ibiza, per altres, el Panda, o el 600. “Vam fer història, creem futur”, reivindica el lema del 75 aniversari des de les Torres Venecianes. Són precisament les dues bessones les que exerceixen de porta d’entrada a un saló que, al seu torn, s’endinsa en el futur de la mobilitat amb una crida unànime: el futur és elèctric, i el futur ja és aquí.

Exposición Seat Automobile
Exposició que recull els 75 anys de Seat a l’Automobile, amb un model per any.