Borsa Barcelona
L'edifici de la Borsa de Barcelona, al Passeig de Gràcia. © V. Zambrano

La Generalitat busca soci operador pel futur ‘hub’ financer de la Borsa de Barcelona

Les empreses interessades a gestionar les cinc plantes destinades a acollir 'fintechs' poden presentar la seva oferta fins al 31 d'octubre

La Generalitat ha obert el concurs per adjudicar el projecte de creació d’un hub financer a l’edifici històric de la Borsa de Barcelona, situat al Passeig de Gràcia. La idea és destinar cinc plantes d’aquest cèntric immoble a empreses emergents o en fase de creixement del sector fintech i insurtech, així com a plataformes de microfinançament o serveis de ciberseguretat. Segons el Govern, aquest projecte “es pot considerar una oportunitat única per convertir Barcelona en un centre dinamitzador de l’ecosistema financer a Catalunya”.

Aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la resolució amb els detalls de la convocatòria pública i les empreses gestores interessades a liderar aquest projecte poden presentar la seva oferta fins al pròxim 31 d’octubre. Segons el concurs, es busca “un operador que porti a terme la promoció, dinamització i competitivitat dels serveis financers al voltant de la tecnologia, les finances sostenibles i l’emprenedoria d’inversió a Catalunya”.

L’empresa guanyadora d’aquesta licitació gestionarà 5 pisos de l’edifici, concretament les plantes 5, 6, 7, 8 i 9, durant un període de sis anys, entre 2024 i 2029. La Generalitat cedirà l’ús d’aquest espai a l’operador en forma de subvenció en espècie, ja que aquesta superfície té un valor de mercat anual de 648.000 euros. A canvi de poder disposar d’aquests espais, el guanyador del concurs tindrà la responsabilitat d’omplir-los, és a dir, de transformar-los en unes oficines especialitzades a acollir startups vinculades al sector financer.

Concretament, l’operador haurà d’incloure en el hub financer un mínim de 12 projectes nous anuals d’empreses emergents, en desenvolupament o ja consolidades; realitzar un mínim de tres actes anuals de formació conjunta i/o dinamització del hub; o organitzar almenys dos actes anuals per posar en contacte emprenedors amb inversors. El repte és que reunint a empreses d’un mateix àmbit es generin economies d’escala i activitats d’alt valor afegit, a més de dotar de contingut a un edifici emblemàtic i impulsar el sector financer a Barcelona, que ha perdut força en els darrers anys en favor de Madrid.

Segons la Generalitat, el centre donarà cabuda a empreses nacionals i internacionals en l’àmbit de les assegurances tecnològiques (fintech i insurtech); les finances sostenibles; el capital risc i d’inversió en etapes inicials (business angels); el finançament col·lectiu (crowdfunding) i de préstec (crowdlending); serveis, gestores i fons d’inversió; neobancs; sistemes de pagament digital; ciberseguretat; big data; o tecnologies jurídiques (legaltech), entre d’altres.