Reunión de la Barcel

Barcelona obre una nova porta per a captar inversió estrangera

Administracions públiques i institucions privades de la capital catalana sumen esforços per a posar en marxa la Barcelona Investment Office, amb l'objectiu d'aconseguir captar un major nombre de projectes internacionals estratègics per a la ciutat

Barcelona despunta com una de les ciutats predilectes perquè les companyies internacionals s’estableixin i expandeixin. Tant és així que segons el Global Cities Investment Monitor 2024, la capital catalana ha aconseguit erigir-se com la primera ciutat europea en captació de noves inversions internacionals, a més de la segona a escala global, només per darrere de la llunyana ciutat índia de Bangalore. Per a consolidar i enfortir aquest ecosistema, la ciutat vol anar un pas més enllà i no només donar suport i acompanyar a les empreses que ja planegen assentar-se a la capital catalana, sinó fins i tot buscar proactivament possibles companyies candidates que busquin noves localitzacions on créixer.

Un objectiu ambiciós que la ciutat abordarà a través de la Barcelona Investment Office, un organisme que neix de la col·laboració público-privada amb l’objectiu de coordinar esforços per a aconseguir captar projectes internacionals estratègics per a l’economia de la ciutat. Un organisme que, després de mesos definint-se i establint la seva ruta a seguir, comença a caminar amb l’objectiu de consolidar el prestigi internacional de la ciutat.

Aquesta nova oficina tècnica està formada tant per administracions públiques com institucions privades, com l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació o l’Àrea Metropolitana (AMB), la Cambra de Comerç de Barcelona, Fira de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i Barcelona Global. Uns agents que es reuniran i coordinaran a través del nou Consell de Captació de Projectes d’Inversió de Barcelona, mecanisme que radiografiarà l’ecosistema globaln i buscarà detectar a possibles candidates per a instal·lar-se a la ciutat.

“El pas que donem avui és important per a treballar de manera conjunta cap a un objectiu comú”, ha remarcat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha emfatitzat que es vol captar “un determinat tipus d’inversió i de creació de nous llocs de treball, a més d’un determinat tipus d’economia urbana, apostant per la reindustrialització i l’economia de valor”.

A través d’aquesta nova oficina tècnica, que actua com a porta d’entrada de múltiples projectes internacionals, es vol oferir una atenció integral a les empreses i corporacions que desitgin assentar-se a la ciutat. Per a fer-ho, es cobriran totes les diferents àrees: des de la promoció de la ciutat a través de viatges internacionals, l’acompanyament i suport d’empreses que ja planegen establir-se a Barcelona, fins a ajudar els treballadors d’aquestes companyies a instal·lar-se, a través del Barcelona International Welcome Desk, ajudant-los de forma personalitzada. I fins i tot acompanyant-les una vegada ja s’han instal·lat, incentivant les reinversions.

L’objectiu és clar: consolidar el reconeixement del qual disposa Barcelona a escala global i fins i tot anar un pas més enllà. El camí a seguir, de fet, ve marcat pels bons resultats de l’últim any i mig, en què la capital catalana ha captat inversions per valor de 837 milions d’euros a través de 56 nous projectes, que han generat més de 2.200 llocs de treball.

La Barcelona Investment Office s’ha posat en marxa en un acte presidit per Jaume Collboni, acompanyat per representants de les administracions i institucions privades participants.

D’aquests nous projectes, la majoria eren empreses del sector tecnològic (28%), industrial (22%) o de distribució, logística i transports (13%). Uns sectors en els quals la ciutat es focalitzarà, a més de les indústries creatives, l’economia blava o les ciències de la vida. Entre les inversions, destaquen casos com el d’Astrazeneca —que es troba en procés d’instal·lació al reobert edifici Estel—, Lumo Lab, Wanhua Chemical Europe o Sanofi.

Les companyies xineses han estat les que més han invertit en aquests últims mesos, amb un 25% del total d’inversió estrangera captada, seguits de països europeus com el Regne Unit (16%) o Alemanya (9%), i els Estats Units. De fet, l’objectiu és que aquestes xifres creixin en els pròxims, i de moment la ciutat va per bon camí: només en el primer semestre d’enguany, han aterrat 24 projectes dels 109 possibles, que han creat més de 960 llocs de treball. Una trajectòria que ara es consolidarà a través de la nova Barcelona Investment Office.