Espai Corberó Esplugues
L'Espai Corberó, a Esplugues de Llobregat.

Esplugues obrirà al públic l’Espai Corberó

L'Ajuntament compra la finca per organitzar visites guiades i preservar el llegat de l'escultor

Esplugues de Llobregat amaga un secret que d’aquí poc passarà a poder ser visitat. En el seu centre històric, emergeix l’Espai Corberó, també conegut com la Casa dels Cecs, una distòpica construcció que va erigir Xavier Corberó (1935-2017), un dels millors escultors catalans del segle XX i amb obres repartides per museus de tot el món, com el MoMA de Nova York, l’Stedelijk Museum d’Amsterdam i el Victoria and Albert Museum de Londres. L’Ajuntament liderat per Pilar Díaz ha comprat la singular finca amb l’objectiu de fer-la accessible a la ciutadania i preservar el llegat de l’artista català, molt vinculat amb la ciutat.

El ric imaginari de Corberó, creador també de les medalles olímpiques de 1992, s’entreveu en una hipnòtica construcció, “una macroescultura”, explica la seva vídua i última inquilina, Midu Rica. Des del principi, ella va veure com anava creixent dia a dia, afegint arcs i més arcs, gairebé com si es reproduïssin sols, amb escales sense final i una estructura que sembla impossible.

L’artista va arrencar aquesta ambiciosa obra l’any 1968, quan va adquirir la masia Can Cargol. L’Espai Corberó es va edificar integrat amb l’habitatge de l’escultor, així com el seu taller i museu, i el Centre d’Activitats i Recerques Artístiques, un complex de cases antigues destinades a residències d’artistes. “Ell ho veia com un tot”, recorda Rica.

L’edificació compta amb gairebé 2.000 metres quadrats construïts. Es compon, bàsicament, d’un cos lateral, edificat en planta baixa, patis i embassaments d’aigua. També disposa d’un auditori amb capacitat per a entre 250 i 300 persones, situat a la planta subterrània. Encara que sembli que els arcs continuaran creixent i arribaran al cel, l’artista va donar per acabat l’edifici, assenyala Rica, quan va començar a tancar-lo i a col·locar finestres.

Després de la compra, per un import de tres milions d’euros, l’Ajuntament d’Esplugues ha d’acabar de definir els usos que tindrà la finca, que es troba en molt bon estat. Es preveu organitzar visites guiades, amb una primera petita mostra de portes obertes els dies 12 i 13 de novembre. El consistori també contempla llogar-lo per a esdeveniments. “Hi ha pocs espais a tot l’àrea metropolitana i a tot Barcelona com l’Espai Corberó”, remarca l’alcaldessa socialista.

Des de la mort de Corberó, la seva família ha mantingut l’espai llogant-lo per a esdeveniments i campanyes publicitàries. Entre ells, produccions per a marques de moda com Uterqüe i Miu Miu o desfilades de la 080. Prèviament, també va ser un dels escenaris de la pel·lícula de Woody Allen Vicky Cristina Barcelona, fent que Javier Bardem instal·lés el seu taller a Esplugues. Però la vídua de l’escultor explica que resultava complicat gestionar un espai tan gran. “No podem mantenir-ho tot i no volíem vendre’l a qualsevol o que es convertís en una cosa diferent. Amb l’Ajuntament ha estat fantàstic perquè sabem que el respectaran i tindrà el mateix esperit”, defensa Rica, tot i que reconeix que ja el comença a trobar a faltar.