Agenda cultural Barcelona juny 2024

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts,
arts escèniques i exposicions.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 06 / 24

Tot allò que podia haver passat i no va succeir

La Villarroel, des del 5 fins al 30 de juny

Aquesta temporada s'han reprogramat grans èxits de l'any passat com La trena, L'alegria que passa o la recent Fairfly. Les últimes setmanes estaran marcades pel retorn de la tendra i realista L'illa deserta, escrita i dirigida per Marc Artigau després d'un desengany amorós. 

Després d'estrenar a la pantalla gran Mamífera i Casa en flames, l'actriu María Rodríguez finalitzarà un molt bon curs tornant a interpretar a Ella, canviant a Miki Esparbé, amb qui no havia treballat mai però van mostrar una absoluta complicitat fa un any a La Villarroel, per Isak Ferriz, qui recentment va participar a la sèrie El cuerpo en llamas. Ferriz i Rodríguez, Ell i Ella, indagaran en tot el que podia haver estat sempre que es formula el perillós "i si...?". Una comèdia que fa passar de les riallades a les llàgrimes en poques frases, amb convidats de luxe com Javier Marías i Britney Spears.

Únic concert d'Aitana a Barcelona

Share Festival Negrita, 9 de juny

Immersa en la seva tercera gira, Alpha Tour, Aitana trepitjarà Barcelona només una vegada aquest 2024, marcat pel seu doblet al Santiago Bernábeu a finals de desembre. Ho farà al Share Festival Negrita, del 7 al 9 de juny al Parc del Fòrum.

Després del seu èxit a Amèrica Llatina, l'artista de Sant Climent de Llobregat tornarà a la seva terra per tancar el festival, en un dia en què també destacaran les locals, Chanel, compatriota com ella del Baix Llobregat, Julieta i Vicco. La sisena edició del Share Festival Negrita també comptarà amb clàssics indiscutibles com Juan Magán i Cali y el Dandee. Una altra barcelonina internacional com Queralt Lahoz, en el seu cas de Santa Coloma de Gramenet, també actuarà en la cita.

Talents joves del jazz actuen a La Pedrera

La Pedrera, fins al 26 de juliol

La Fundació Catalunya La Pedrera presenta una nova edició de Talents Jazz, festival dedicat als nous talents del jazz. Des de mitjan maig, cada dijous i divendres noves veus omplen el terrat de La Pedrera.

El Talents Jazz es realitza en col·laboració amb el Conservatori del Liceu, l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Taller de Músics. En aquesta edició, el festival comptarà amb 22 concerts on participaran més de 120 músics. Cal tenir en compte les actuacions de Luna Orleans ---potser els sona de La Voz--- (14 de juny), el quartet de Paula Barranco (28 de juny), el repertori eclèctic de la brasilera Cecilia Collaço (12 de juliol), el projecte de Natalia Delgado (18 de juliol) i el nou treball de Marta Duran (25 de juliol).

'Mientras seas tú'

Filmin

El documental que acompanya a Carme Elías des que li van diagnosticar Alzheimer arriba a Filmin, després de presentar-se l'any passat al Festival de Sant Sebastià i passar per sales.

Quan Carme Elías va ser diagnosticada amb Alzheimer, només li va comentar al seu entorn més proper. Aquí hi havia la seva amiga, també directora, Claudia Pinto, amb qui havia treballat prèviament a 'La distancia más larga' i 'Las consecuencias'. Al llarg de quatre anys, la càmera ha acompanyat a la intèrpret en el procés més difícil de la seva vida, un títol que ha estat premiat amb el Goya i el Gaudí a Millor Documental.

Springsteen, un cop més

Estadi Olímpic, 20 i 22 de juny

Sembla que The Boss no va tenir suficient fa un any a la seva visita a la ciutat. Bruce Springsteen tornarà a omplir l'Estadi Olímpic després de l'èxit de fa un any i de passar per Madrid.

Una nova gira per Europa amb 22 concerts, entre els quals cinc es queden a Espanya, amb Bruce Springsteen and The E Street Band tornant a omplir estadis, després de vendre més d'1,6 milions d'entrades l'any passat. Amb inici de gira a Cardiff, la gira passarà per Irlanda, el Regne Unit, França, República Txeca, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Noruega, per acabar al Regne Unit amb un concert al Wembley Stadium de Londres.

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 06 / 24

Annie Ernaux a Barcelona

Biblioteca Jaume Fuster, 11 de juny

La xarxa de biblioteques de Barcelona és un dels principals equipaments públics de la ciutat, una referència per a molts que acosta cada dia la lectura a tots aquells que es posen en el seu camí. Per celebrar els 25 anys dels seus clubs de lectura, comptaran amb una convidada de luxe, l'escriptora francesa Annie Ernaux, Premi Nobel de Literatura l'any 2022. La periodista Anna Guitart conversarà amb l'autora dimarts que ve 11 de juny a la Biblioteca Jaume Fuster. Guitart repassarà la trajectòria de l'autora de títols com ara Pura passió, L'esdeveniment, El lloc i Els anys, títol amb el qual va guanyar el reconeixement unànime de la crítica i el públic. En castellà, la publiquen les editorials Cabaret Voltaire i Tusquets, mentre que, en català, ho fa Angle Editorial. 

Ernaux no només es trobarà amb lectors sinó que també ho farà amb cinèfils a la Filmoteca de Catalunya. El dimecres 12 de juny l'escriptora presentarà el documental que va realitzar el seu fill, David Ernaux-Briot, on descriu i narra amb la seva pròpia veu les gravacions familiars filmades entre els anys 1972 i 1981. Les Annés Super-8 combina la intimitat familiar amb el testimoniatge d'una època marcada pel Maig del 68, el cop d'estat de Pinochet a Xile i la Unió Soviètica abans de la seva desintegració. El visionat a la Sala Chomón comptarà també amb David Ernaux-Briot. L'escriptora Ana Pacheco moderarà la sessió.

El fascinant món dels romans

Museu d'Arqueologia de Catalunya, tot l'any

El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) comença una nova etapa amb 'Imperivm. Històries romanes', la primera mostra permanent que ocuparà la seva seu de Montjuïc durant tot aquest any.

L'exposició vol acostar un món fascinant com el de l'Imperi romà, amb gairebé 1.000 metres quadrats dedicats a explicar qui van ser els seus ciutadans i com vivien. Més de 200 objectes acostaran un dels primers exemples de societat globalitzada a Occident, endinsant-se en el seu sistema polític, estructura social, religió i creences, així com el paper de la dona. Després dels romans, vindran les col·leccions prehistòriques l'any 2025 i les col·leccions ibèriques l'any 2026. En aquesta etapa de canvis, el mes de juliol s'obrirà al públic a la seva seu d'Empúries (L'Escala) la mostra 'Empúries, port de cultures'.

Últim mes per acostar-se a la ceràmica de Miquel Barceló

La Pedrera, fins al 30 de juny

Últim mes per veure la retrospectiva més àmplia que s'ha realitzat fins ara a Barcelona sobre la ceràmica de Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca, 1957).

Des de la reactivació de les exposicions a la Pedrera amb el pintor italià Giorgio Morandi, després dos anys de pausa obligats per la pandèmia, la joia arquitectònica de Gaudí ha presentat un potent programa expositiu amb noms com Jaume Plensa i Antonio López. Ara ha estat el torn de Barceló. L'artista va començar a crear amb fang fa 30 anys a partir d'un viatge a Mali en el qual el vent li impedia pintar i dibuixar perquè li cobria tot de pols. Va ser llavors quan Barceló es va deixar influir per aquest material i el va acabar convertint en una extensió de la seva pintura. Organitzada de manera cronològica, la mostra ressegueix el recorregut que ha acabat traçant des de les primeres obres africanes fins a les produccions més recents, amb més de 100 peces que es complementen amb pintures i quaderns. Com ja és tradició de la sala, l'exposició s'expandeix amb una escultura de bronze al pati de La Pedrera.

Jeff Wall

La Virreina, fins al 13 d'octubre

La Virreina Centre de la Imatge acull fins al pròxim octubre 'Contes possibles', la retrospectiva de l'obra de Jeff Wall més completa que s'ha vist mai a Espanya.

La mostra està formada per 36 obres, triades entre gairebé 200 quadres fotogràfics realitzats des del 1978. A la mostra, predomina l'enigma, a mig camí entre la pura descripció i el principi d'un conte. L'obra més antiga de l'exposició, un paisatge de 1980, representa un escenari semi-rural als afores de Vancouver, la faceta més documental de l'artista canadenc, mentre que l'obra més recent (2023) mostra, a través de l'al·legoria, l'altre mètode desenvolupat per Wall, que ell mateix qualifica de cinematogràfic. Paral·lelament a la retrospectiva, es publica un nou número dedicat a Wall a la col·lecció d'assaig de La Virreina, amb textos teòrics i una entrevista amb el creador.

Aprender periodisme amb Patrick Radden Keefe

CCCB, 5 de junio

El CCCB ha estrenat la dècada dels 30 amb un programa de residències internacionals, pensat per fer un pas més en els cicles de conferències i seminaris de pensament crític que ha ofert fins ara.

El periodista i autor de no-ficció Patrick Radden-Keefe serà el primer convidat i la seva intervenció inaugural serà el dimarts 4 de juny enfront de 350 alumnes de secundària, a qui donarà una classe sobre periodisme i els límits de la veritat, acompanyat pel sociòleg Miquel Missé. L'autor de títols com 'No diguis res','L'imperi del dolor' i 'Canalles' donarà una xerrada un dia després, el dimecres 5 de juny, en la qual aprofundirà sobre la desinformació i les dificultats que afronta el periodisme de recerca, aquesta vegada, oberta a totes les edats. A més, serà el comissari del 'Dia Orwell 2024', un programa d'activitats per retre homenatge a l'autor britànic, amb rutes literàries per la Barcelona que tan bé va retratar a 'Homenatge a Catalunya'.

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: