Agenda cultural Barcelona març 2025

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts, pel·lícules,
arts escèniques, exposicions i novetats literàries.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 03 / 25

Dansa metropolitana

12 ciutats metropolitanes, del 13 al 30 de març

Arriba la vuitena edició de Dansa Metropolitana, un festival que vol reivindicar aquest art posant en valor la riquesa dels equipaments culturals municipals més enllà de Barcelona. Els espectacles es podran veure a 12 ciutats, una xifra que duplica els municipis que van arrencar aquest projecte l'any 2018. Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans són les ciutats que integren la nova edició de Dansa Metropolitana, que comença el dijous 13 i s'allargarà fins al diumenge 30.

Cornellà serà la ciutat que acollirà l'espectacle inaugural. Serà el divendres 14, amb un espectacle aeri de gran format que volarà per la Plaça Catalunya de la ciutat del Baix Llobregat, on, des de fa uns mesos, hi ha una escultura dedicada als seus veïns més il·lustres, els Estopa. Els ballarins de ballet clàssic es mouran a més de 35 metres d'altura mentre sonen Les Quatre Estacions de Vivaldi. Abans, les escoles de dansa de Cornellà presentaran diferents peces per donar la benvinguda al festival metropolità, amb Pere Faura com a mestre de cerimònia. Des de la seva posada en marxa, Dansa Metropolitana ha atret a més de 202.000 espectadors.

Anora

Filmin

La guanyadora a la Millor Pel·lícula dels Óscars 2025 arriba a Filmin, després de poder-se veure fa mesos a sales, quan ningú es va imaginar que arribaria tan lluny.

Guanyadora de quatre estatuetes daurades més, 'Anora' explica la història d'una treballadora sexual que es casa amb el fill d'un oligarca rus. Per no oblidar-se de cap tòpic, ho fan a Las Vegas. Molt comentat ha estat el seu Óscar a Millor Actriu per a la protagonista, Mikey Madison, en detriment de Demi Moore per 'La substancia', també a Filmin, i l'espanyola Karla Sofía Gascón per 'Emilia Pérez', a Filmin a partir de finals de març. La pel·lícula oscaritzada es podrà veure a la plataforma catalana, en modalitat de lloguer, a més d'altres pel·lícules del director Siguin Baker, com 'The Florida Project', 'Four Letter Words', 'Take Out', 'Prince of Broadway' i 'Starlet'.

Tokio Hotel

Razzmatazz, 13 de març

Tot i que ja ningú se'n recordi d'ells, aquí segueixen. Tokio Hotel aterrarà a Barcelona amb un concert a la sala Razzmatazz.

Uns ídols que han tornat amb una versió del seu gran èxit, 'Monsoon', i que sumen dècades de trajectòria, amb més de 10 milions de discos venuts i 120 discos d'or guanyats. Un mite per a moltes adolescències que caldrà veure com ha envellit. Com va passar amb Avril Lavigne al Cruïlla de l'any passat.

Jorge Drexler

Palau de la Música, 20 i 21 de març

Jorge Drexler torna al Palau de la Música. El cantant uruguaià tancarà la gira europea amb dos concerts en un espai imponent, dins de la programació del festival Guitar BCN.

Serà una oportunitat per repassar títols del seu àlbum més recent, 'Tinta y Tiempo', amb temes com 'Oh, algoritmo!' o 'Tocarte', juntament amb C Tangana. No faltaran clàssics com 'Todo se transforma', 'Movimiento'. y '12 segundos de oscuridad'.

'El 47'

Teatres i centres cívics, tot el mes

Per a aquells que encara no hagin vist 'El 47', ja no hi ha excusa. La pel·lícula es podrà veure en més de seixanta municipis de la província de Barcelona.

La pel·lícula protagonitzada per Eduard Fernández i Clara Segura serà la protagonista del 'Cicle Gaudí', el circuit estable impulsat per l'Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Diputació de Barcelona. A la capital catalana, es podrà veure al Foment Martinenc i el Teatre Casino l'Aliança del Poblenou.

MES SEGÜENT >

< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 03 / 25

Fernando Botero

Palau Martorell, fins al 20 de juny

Poc després de la seva mort, el Palau Martorell acollirà l'exposició més gran mai organitzada a Espanya dedicada a Fernando Botero. Cal dir que Barcelona també se li havia resistit fins ara a aquest artista colombià, amb només una petita mostra a la galeria Marlborough l'any 2019. Tot això, malgrat haver deixat la seva petjada amb escultures que defineixen la capital catalana, tant amb el seu cavall convertit en un punt de trobada a la T2 de l'Aeroport de Barcelona com amb el seu gat del Raval, un inquilí a qui li va costar trobar la seva ubicació definitiva.

La mostra, comissariada per la seva filla, Lina Botero, juntament amb Cristina Carrillo de Albornoz, recorre l'extraordinària versatilitat del pintor voluptuós a través de l'ús de diferents tècniques pictòriques. Més de 110 peces integraran l'exposició, moltes d'elles inèdites, procedents de col·leccions privades, entre les quals hi haurà escultures, olis, aquarel·les, sanguines, carbonets i dibuixos fets a llapis. Per primera vegada a Espanya es podran veure la seva versió de Las Meninas de Velázquez, sempre penjada al seu estudi parisenc, i Homenaje a Mantegna. Abans de fer parada a Barcelona, la mostra es va poder veure al Palazzo Bonaparte de Roma, on va aconseguir atreure a 205.000 visitants en només quatre mesos d'exhibició.

Goya immersiu

Centre d’Art Amatller, fins al 30 d'abril

Després d'endinsar-se a la vida de Joaquim Sorolla, ara és el torn de Francisco de Goya. El Centre d'Art Amatller se submergeix en les llums i ombres d'un dels millors pintors de la història de l'art amb una nova mostra immersiva.

Una proposta popular per anar acostant a poc a poc noves tecnologies com la realitat immersiva, amb grans projeccions dels seus quadres així com creacions per ser admirades només amb ulleres de realitat virtual com a colofó final. A més, aquest mes de març, la Casa Amatller celebra la seva primera dècada, amb una festa modernista el dimecres 12, en la qual es recrearà com es vivia l'any 1900, acabant la celebració amb una degustació de xocolata.

La cita per als fans dels llibres 'young adults'

Edifici Històric de la UB, 15 i 16 de març

Tots recordem aquelles lectures que es menjaven els dies adolescents. Un fenomen que ara es diu literatura per a 'young adults' i continua sumant lectors, tot i que sigui a través de TikTok.

Bookish, l'e-commerce llibreter que ha salvat a la llibreria Alibri, organitza una nova edició del seu festival Crush Fest, amb la previsió d'atreure més de 8.000 fans de trames protagonitzades per personatges menors de 25 anys que van des del romanticisme fins a la fantasia. Mercedes Ron, Inma Rubiales, Kiersten White, Erin Doom, Brynne Weaver, Hannah Nicole Maehrer, Carrie Leigthon o Kristina Moninger seran algunes de les convidades a una edició que té com a fil conductor els contes de fades. Per a aquells que hagin aixecat la cella, la venda d'aquestes novel·les ja representa un 27% del mercat del llibre a Espanya i mou més de 2.800 milions d'euros, amb un creixement acumulat de gairebé el 60% des del 2019. Les entrades per als dos dies del festival costen uns 40 euros.

'Tres novel·les analògiques' de Sergi Pàmies

Quaderns Crema

Quaderns Crema recupera tres novel·les de Sergi Pàmies en un únic volum per descobrir com escriu trames més llargues un contista per excel·lència.

Publicades en els primers anys de la dècada dels 90, 'La primera pedra', 'L’instint' i 'Sentimental', es caracteritzen per haver-se ideat quan encara no hi havia mòbils ni internet, però aconseguint captar una essència tan humana que, per molts anys que passin, continua vigent. Una bona oportunitat de tornar a Pàmies després de la seva última recopilació de contes 'A les dues seran les tres'.

ÚLTIMES SETMANES PER VIATJAR A PARÍS DES DEL MUSEU PICASSO

Picasso, fins al 30 de març

Viatjar a París mai és una mala opció, però no sempre es pot fer. Per a aquells que no els hi vagi massa bé fer-ho aquest març, el Museu Picasso n'ha portat un trosset fins aquí, amb una exposició que se submergeix en l'ambient de la ciutat a principis del segle XX.

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914', vol radiografiar a tots els pintors locals que van anar a la capital francesa a inspirar-se. Més de 250 obres integren el recorregut multidisciplinari pel museu, provinents d'una seixantena de prestadors. S'ha volgut retratar la ciutat, amb llums i ombres, i no tant recollir la trajectòria dels pintors, molts d'ells poc coneguts. Tres generacions d'artistes conviuen els uns amb els altres a la mostra, fins i tot es retraten entre ells.

MES SEGÜENT >

< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: