Acuerdo Ebro Chery
EL CONSELLER DELEGAT D'EBRO, PEDRO CALEF, I EL VICEPRESIDENT EXECUTIU DE CHERY AUTOMOBILE, ZHANG GUIBING, SIGNEN L'ACORD PER REACTIVAR LA ZONA FRANCA, ACOMPANYATS PEL PRESIDENT DEL GOVERN CENTRAL, PEDRO SÁNCHEZ, EL MINISTRE D'INDÚSTRIA, JORDI HEREU, I EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT, PERE ARAGONÈS.

Chery arriba a la Zona Franca amb la previsió de fabricar 150.000 vehicles el 2029

L'antiga planta de Nissan reviurà amb el fabricant xinès i la renascuda Ebro, amb una inversió de 400 milions d'euros i la contractació de 1.250 treballadors. També està sobre la taula la instal·lació d'un centre d'R+D del grup asiàtic a Barcelona.

El camí s’ha fet llarg i molt dur, però aquest divendres ha estat un dia d’alegria a l’antiga planta de Nissan a Barcelona. Un centenar d’extreballadors del fabricant automobilístic japonès feien mil fotos i gravaven emocionats la signatura de l’acord que assegura, d’una vegada per sempre, el seu futur i el dels seus antics companys. L’acompanyant inesperat que han trobat les cotitzades instal·lacions de la Zona Franca ha estat la companyia xinesa Chery, líder en exportació de vehicles. “Espanya ha estat de gran interès per a Chery”, ha sostingut a l’acte el vicepresident executiu de Chery Automobile, Zhang Guibing, acompanyat pel president del Govern central, Pedro Sánchez, el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

De la mà de la renascuda marca històrica Ebro, Chery, de propietat estatal i amb seu a Wuhu, es convertirà en el primer fabricant xinès que produeix cotxes a Espanya i a tot Europa, una fita per a la indústria automobilística espanyola, segon productor europeu i vuitè exportador mundial. “No és freqüent assistir al renaixement d’una marca emblemàtica. Ebro forma part de la memòria col·lectiva de moltíssims catalans i del conjunt de la societat espanyola, molts van treballar amb els seus camions i tractors”, ha exposat el president del Govern central, qui ha celebrat l’acord que l’ha fet possible: “Units som imparables. Ho hem demostrat treballant braç a braç amb l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i el Govern central”. Fins i tot, ha fet esment d’Estopa en el seu discurs, recordant com es van solidaritzar amb els empleats de Nissan els germans Muñoz, extreballadors de la Seat de Martorell abans de dedicar-se a la música.

Els grups de WhatsApp treien fum aquest divendres, més encara quan han començat a circular les selfies d’aquells que havien aconseguit acostar-se a Sánchez i Hereu, fins i tot als seus nous caps, els directius de Chery. Entre aquells que no paraven d’enviar vídeos hi havia el Jaume, nerviós i commogut, recordant tot el que han patit en aquests gairebé quatre anys des que Nissan va anunciar el tancament de la fàbrica a finals de maig de 2020, en plena pandèmia i deixant en l’aire el futur de molts treballadors que portaven tota la vida aquí. “Ha estat molt difícil, ha passat de tot”, explica. Ell portava 30 anys a la Nissan i s’ha passat dos anys a l’atur després del tancament definitiu de la planta a finals de 2021, fins que fa tan sols una setmana li van trucar perquè tornés i es preparés per formar en soldadures a tots aquells que anessin entrant, retrobant-se amb companys que feia temps que no veia com l’Andrés, el Víctor i la Paqui. En el cas del Jaume, un retorn encara més especial, ja que el seu pare va treballar en aquestes mateixes instal·lacions amb la companyia Ebro que ara les tornarà a ocupar.

Uns 120 extreballadors de Nissan ja han tornat a la fàbrica per adaptar les línies de muntatge al seu nou ús, als quals caldrà anar sumant el més d’un miler d’empleats que estan esperant el seu torn per ser recol·locats, amb uns 600 amb contractes de formació després d’haver esgotat els dos anys d’atur. De moment, segons ha concretat el conseller delegat d’Ebro, Pedro Calef, es reincorporarà a uns 150 treballadors en els pròxims mesos. La previsió és arribar a una plantilla total d’uns 1.250 treballadors en la rebatejada com a Ebro Factory, on s’inclouen les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca i a Montcada i Reixac, dedicada a l’estampació i soldadura de peces metàl·liques. La inversió per posar en marxa el projecte d’EV Motor, matriu d’Ebro, i Chery se situa en els 400 milions d’euros, un pressupost que inclou tant les ajudes públiques com els PERTE com el desemborsament que duran a terme totes dues empreses. “Inversions com aquesta ens diuen que estem en la bona direcció. Catalunya desperta confiança com a terra d’oportunitats”, ha remarcat Aragonès.

Mitjançant una empresa conjunta, participada majoritàriament per Ebro (amb un 60% del capital), el grup xinès començarà la producció a finals d’aquest estiu, amb la previsió d’arribar als 50.000 vehicles l’any 2027 i als 150.000 l’any 2029. A nivell global, Chery té presència a 80 països i compta amb unes vendes de 41.700 milions d’euros i una plantilla de 80.000 empleats.

En els pròxims mesos, es reincorporarà a uns 150 extreballadors de Nissan a la fàbrica, on ja treballen un centenar d’empleats

A la Zona Franca, en una fase inicial, s’acoblarà la versió de gasolina de l’Omoda 5, amb peces que vindran amb vaixell des de la Xina. Més endavant, es produirà la seva versió elèctrica i també es farà el Jaecco 7, un vehicle de gamma superior de Chery. A partir de finals d’aquest any, es continuarà amb l’acoblament dels primers Ebro, amb dos models SUV de combustió i híbrids, un de segment mitjà i un altre mitjà-alt. Més endavant, en una segona fase, es passaran a realitzar a Barcelona els processos de soldadura, pintura i muntatge, així com es localitzaran components en proveïdors locals.

A més de l’empresa conjunta per a la fabricació, Ebro i Chery han constituït una altra joint-venture per a la comercialització i postvenda dels vehicles que sortiran de la Zona Franca, Ebro SUV, també amb majoria de la companyia catalana. Es començarà en el mercat espanyol i andorrà, amb una xarxa pròpia de concessionaris, i més endavant es continuarà creixent a Europa. “Serà una de les principals bases de Chery a nivell mundial”, ha remarcat el vicepresident executiu de Chery Automobile. A més, el fabricant asiàtic estudiarà instal·lar un centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Barcelona. El grup compta amb cinc centres d’R+D repartits per tot el món, amb una plantilla de 5.500 treballadors. Un d’ells està a Frankfurt.

Pedro Calef Ebro
El conseller delegat d’Ebro, Pedro Calef.

Gairebé quatre anys d’agonia

Arribar fins a l’acord d’aquest divendres no ha estat gens fàcil. Chery feia temps que s’havia fixat en Barcelona, per primera vegada l’any 2010, amb el llavors president de la Generalitat, José Montilla, anant-se’n fins a la Xina a conèixer la companyia. Més recentment, l’any 2022, l’empresa estatal es va interessar pels terrenys de la Zona Franca, amb una delegació de la companyia desplaçant-se fins a la capital catalana per veure’ls i reunint-se amb Aragonès.

No obstant això, la reindustrialització de Nissan va acabar recaient en el que es va anomenar hub de mobilitat D-hub, format per QEV Technologies i Btech, propietat d’EV Motors. Anaven acompanyats pel grup australià logístic Goodman, qui s’encarregarà de gestionar les instal·lacions en els pròxims 50 anys i invertirà 100 milions d’euros en el complex industrial. QEV Technologies ha acabat saltant de la fórmula, venent recentment el 40% de la seva part del hub a Btech, la qual cosa ha servit per aplanar l’arribada de Chery.

“Malgrat els contratemps, avui Ebro i Chery han trobat oportunitats comunes”, ha resumit Zhang Guibing. La seva joint venture es quedarà amb 300.000 metres quadrats de la parcel·la de 500.000 metres quadrats que abans ocupava Nissan, on també conviuran amb Silence, que es va quedar amb 70.000 metres quadrats, i amb Nissan, que va mantenir uns 40.000 metres quadrats per al seu centre tècnic. Uns 10.000 metres quadrats més aniran destinats a logística.