El restaurant barceloní Disfrutar, dels excaps de cuina d’elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, s’ha convertit en el tercer millor restaurant del món. Així s’ha revelat aquest dilluns a la nit a Londres, ciutat que ha acollit la gala del rànquing The World‘s 50 Best. Fins ara, Disfrutar ocupava el cinquè lloc de la classificació. L’organització ha remarcat que és un restaurant “enginyós, divertit, experimental i tremendament deliciós”.
El guanyador d’aquesta edició ha estat Geranium, de Copenhaguen, i completen el podi, el restaurant Central, de Lima, a la segona posició; Diverxo, de Madrid, a la quarta, i Pujol, de Ciutat de Mèxic, a la cinquena posició. Destaca el fort ascens de l’establiment liderat per Dabiz Muñoz, que fins ara ocupava la posició número 20.
En total, al top 50 hi ha sis restaurants espanyols; a Disfrutar i Diverxo se sumen Asador Etxebarri (baixa del 3 al 6), Elkano (16), Mugaritz (baixa del 14 al 21) i Quique Dacosta (puja del 74 al 42). Si s’allarga la llista fins als 100 millors restaurants, hi trobem un setè establiment, Azurmendi (55). Han quedat fora Nerua Guggenheim, Aponiente i Arzak, que sí formaven part del Top 100 l’any 2021.
Josep Roca, del Celler de Can Roca, ha guanyat el premi al Millor Sommelier del món; i Aponiente, d’Ángel León, ha estat elegit com el Restaurant més sostenible del món.
Fins ara, el número 1 del rànquing l’ocupava el també danès Noma, del xef René Redzepi, que passa a formar part de la classificació vitalicia Best of the Best, on també hi figuren restaurants que havien liderat la classificació en el passat com El Celler de Can Roca, Osteria Francescana o The Fat Duck. Des de 2019 tots aquells restaurants que ja han estat alguna vegada números 1 no poden tornar a formar part del rànquing i han de passar a aquesta categoria superior.
The World‘s 50 Best, que ha arribat a la seva edició número 20, és un producte del grup editorial britànic William Reed que es va estrenar el 2002, quan va coronar elBulli com a millor restaurant del món. La gala d’aquest any s’havia de celebrar a Moscou, però finalment es va optar per Londres a conseqüència de la Guerra d’Ucraïna. No se celebrava a la capital que va veure néixer aquest esdeveniment des del 2015, ja que els últims anys s’ha apostat per la itinerància i l’esdeveniment ha viatjat a Nova York, Melbourne, Bilbao, Singapur i Anvers. El jurat està integrat per 1.080 experts de tot el món, encara que els noms són anònims.