La Comissió Europea ha donat a conèixer aquesta setmana els projectes de l’àmbit de la salut que rebran fons del darrer any del programa de recerca i innovació Horitzó 2020. En total, s’han triat 75 iniciatives que obtindran un total de 508 milions d’euros destinats a la lluita contra el càncer, les malalties cerebrals, malalties infeccioses o les malalties cròniques complexes.
Dels 75 projectes de recerca seleccionats, tretze són espanyols i, d’aquests, nou, és a dir, el 70%, iniciatives liderades per centres d’investigació amb seu a Barcelona i Girona. Concretament, la Universitat de Girona s’ha adjudicat finançament europeu en l’àmbit del desenvolupament de sistemes de diagnosi digitals que ajudin en el procés de presa de decisions mèdiques. El projecte que rebrà aquests fons públics es diu iToBoS Intelligent i té per objectiu la detecció precoç de melanomes.
Els altres vuit projectes catalans escollits pel programa Horitzó 2020 són investigacions impulsades des de Barcelona per l’Hospital Sant Joan de Déu, el Mar Parc de Salut de Barcelona, la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut de Salut Global de Barcelona, l’Institut d’Investigació Oncològica Vall d’Hebron (VHIO), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), El Consorci de Salut i Social de Catalunya, i l’European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure (EF-CLIF), que compta amb finançament de Grifols.
- L’Hospital de Sant Joan de Déu rebrà fons pel projecte Spiomet4Health, centrar en noies adolescents i dones joves que pateixen la síndrome d’ovari poliquístic (Pcos).
- El consorci Mar Parc Salut de Barcelona ha estat escollit per la investigació ICOD, vinculada als malalts amb síndrome de Down.
- L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau desenvoluparà el projecte Tique, per oferir respostes ràpides per a persones amb insuficiència cardíaca avançada i necessitats assistencials complexes.
- L’IS Global ha obtingut fons per Recetas, un programa de recerca dins l’àmbit d’iniciatives que pretenen millorar la salut i el benestar en els entorns urbans.
- El VHIO podrà finançar CCE_Dart, un projecte vinculat amb el big data per desenvolupar una nova metodologia en assajos clínics.
- La UAB ha obtingut diners europeus per Plasticheal, un dels cinc programes escollits per la UE per avaluar l’impacte dels micro i nano plàstics en la salut i desenvolupar eines per lluitar contra aquesta problemàtica.
- El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha aconseguit tres milions d’euros per EquityCancer-LA, una investigació destinada a millorar l’equitat social en l’accés al diagnòstic precoç del càncer.
- L’European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure ha guanyat la candidatura amb el programa 4A-Tango, que investiga un nou tractament de la insuficiència hepàtica aguda.
“El finançament per part de la UE de projectes de recerca i innovació és un element essencial de la nostra resposta a la Covid-19, però tampoc no deixem de banda altres qüestions crucials per a la salut i el benestar”, ha destacat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.