Gala de l'edició 2026 de la Guia MICHELIN

La Guia Michelin 2026 reconeix el lideratge català en la cuina d’autor

Enigma, Mont Bar i Aleia obtenen la seva segona estrella, mentre que Kamikaze i Scapar s’estrenen amb la primera. La Boscana, a Bellvís, completa la representació catalana.

Barcelona consolida el seu pes a l’univers gastronòmic amb sis establiments reconeguts a l’edició 2026 de la Guia Michelin. Tres restaurants de la ciutat —Enigma, Mont Bar i Aleia— han assolit la segona estrella, mentre que Kamikaze i Scapar s’incorporen a la guia amb la primera. Fora de la capital, La Boscana, a Bellvís (Lleida), ha estat també distingida amb dues estrelles, confirmant l’impuls de la cuina catalana més enllà dels circuits habituals.

També destaquen cinc noves incorporacions catalanes a la categoria Bib Gourmand: Bardeni Caldeni, Glug i Oníric (Barcelona), Urbisol (Calders) i L’Hostal de Ca L’Enric (La Vall de Bianya). Una selecció que premia locals amb bona relació qualitat-preu.

Amb aquestes novetats i la pèrdua de tres establiments (Oria, Aürt i Teatro Kitchen Bar, per tancament o reestructuració), Barcelona suma un total de 28 restaurants amb estrella Michelin i 41 estrelles en l’edició 2026 de la guia. La gala confirma una tendència clara: la consolidació d’establiments ja premiats i l’entrada de nous projectes amb identitat pròpia i lideratges molt personals.

Pluja de segones estrelles a Barcelona

Un dels grans noms de la gala va ser Albert Adrià, que va aconseguir la segona estrella per a Enigma, el seu projecte més personal. “Ha estat una sorpresa. No m’ho esperava. Moltes gràcies”, va dir en recollir la jaqueta blanca. La guia vermella defineix el seu local com “un restaurant singular i realment únic; hereu del mític elBulli”, i en destaca l’excel·lència tècnica i un menú de 25 passes amb elaboracions visuals i un component escènic integrat.

També va assolir la segona estrella Aleia, el projecte de Paulo Airaudo a la Casa Fuster, amb el xef Rafa de Bedoya al capdavant. El restaurant ofereix un únic menú degustació, de línia contemporània, basat en producte local i tècnica precisa. Bedoya va dedicar el reconeixement a l’equip i al seu mentor

Una de las delicadas propuestas de Aleia, el restaurante del Hotel Casa Fuster galardonado con dos estrellas MICHELIN.
Una de les delicades propostes d’Aleia, el restaurant de l’Hotel Casa Fuster guardonat amb dues estrelles MICHELIN.

Mont Bar, dirigit pel xef Fran Agudo, completa la tríada barcelonina. La guia el defineix com un espai “entre restaurant i gastrobar”, amb tapes d’autor i una carta on els snacks creatius representen la meitat de l’oferta. Entre les propostes destaquen el mochi de sobrassada i formatge Maó o les espardenyes a la carbonara. “Gràcies a l’equip que fa l’esforç per seguir endavant”, va dir Agudo a l’escenari.

Més enllà de Barcelona, Joel Castanyé va emocionar el públic en recollir la segona estrella per La Boscana, a Bellvís (Lleida). “Vull agrair a la meva mare, que amb 82 anys segueix donant guerra, al pare des de dalt, a la meva dona, a l’equip i al Pla d’Urgell. Lo rural és meravellós”, va declarar. La guia en destaca l’“experiència integrada en plena natura”, amb jardí, estany i una proposta gastronòmica que cuida tant la tècnica com l’escenografia.

També va destacar el reconeixement al xef català Ramon Freixa, que va aconseguir la segona estrella pel seu restaurant a Madrid, Ramon Freixa Atelier, amb una dedicatòria en català: “Va per vosaltres, pares”.

Primera estrella per a Kamikaze i Scapar

Kamikaze, situat a l’Eixample, ha rebut la seva primera estrella. El projecte del xef Enric Buendía, format a Mugaritz i Disfrutar, combina tècniques japoneses i sabors mediterranis en dos menús degustació. La guia Michelin destaca “una creativitat que revisa la gastronomia asiàtica des d’una marcada empremta mediterrània”, amb plats com el mochi català amb eriçó, la gamba pandan, el paté bulgogi o els espàrrecs amb miso i maduixa.

Chef Enric Buendía
El xef Enric Buendia, al capdavant de Kamikaze, un projecte personal i ple de caràcter que ha rebut la seva primera estrella MICHELIN.

També entra per primer cop a la guia Scapar, l’omakase del xef Koichi Kuwabara, antic membre de Dos Palillos. El restaurant ofereix un menú sorpresa on el mateix xef explica cada plat, posant èmfasi en la temporalitat, el producte local i la transmissió del coneixement. La guia el defineix com un exemple de fusió entre cuina kaiseki japonesa i identitat catalana, amb una execució “precisa i sensible”. Kuwabara no va assistir a la gala, sent l’únic cuiner guardonat que no va recollir la jaqueta blanca.

Juego visual y sabor intenso en el restaurante Kamikaze, distinguido con una estrella MICHELIN en la guía 2026.
Joc visual i gust intens al restaurant Kamikaze, distingit amb una estrella MICHELIN a la guia 2026.

Una edició amb criteri consolidat

Tot i començar amb aparent discreció, la gala es va tancar amb Catalunya com una de les grans protagonistes. Les distincions han seguit una línia coherent: es premien projectes personals, amb discurs propi i trajectòries consolidades. Molts dels guardonats ja havien estat reconeguts anteriorment i han vist reforçada la seva posició amb una segona estrella. Es tracta d’una aposta clara per la continuïtat, el rigor tècnic i la maduresa creativa.

En el recompte total, els 19 restaurants de Barcelona amb una estrella MICHELIN són: Caelis, Moments, Koy Shunka, Dos Palillos, Alkimia, Angle, Prodigi, Slow & Low, Kamikaze, Fishølogy, Atempo, Hofmann, COME by Paco Méndez, Hisop, Quirat, SCAPAR, MAE Barcelona, Via Veneto i Suto. Els 5 restaurants amb dues estrelles són: Mont Bar, Aleia, Enigma, Cinc Sentits i Enoteca Paco Pérez. I els 4 restaurants amb tres estrelles són: Lasarte, Disfrutar, Cocina Hermanos Torres i ABaC.

El emblemático Bibendum, icono de la guía MICHELIN, durante la gala 2026 celebrada en Sohrlin Andalucía.
L’emblemàtic Bibendum, icona de la guia MICHELIN, durant la gala 2026 celebrada a Sohrlin Andalucía.

Apropament entre cuina i art

La gala d’enguany va tenir lloc a Sohrlin Andalucía, un espai dedicat a la creació artística impulsat per Antonio Banderas i Domingo Merlín. L’actor malagueny va reivindicar els paral·lelismes entre cuina i teatre: les receptes com a guions, el restaurant com a escenari. Aquest esperit va impregnar tota la cerimònia, que va posar en valor la capacitat de la cuina contemporània per dialogar amb altres llenguatges creatius. 

La relació entre escenografia, narrativa i emoció es va fer explícita en molts dels projectes premiats, convertint-se gairebé en fil conductor de la gala. En aquest marc, el premi Mentor Chef a Quique Dacosta va servir com a declaració d’intencions: reconèixer una trajectòria que ha defensat la gastronomia com una forma d’expressió artística total, capaç de commoure, inspirar i narrar des de l’ofici.