Monster Sushi Girona
Monster Sushi va néixer el 2010 i ara té tres restaurants a Barcelona. ©TNBP

Monster Sushi activa un pla per obrir deu restaurants i fer el salt a Madrid

Els nous propietaris de la marca, Umai Group, acaben d'invertir 700.000 euros en l'obertura d'un nou local al carrer Girona de Barcelona amb el qual donen pas a una fase de creixement que preveu estendre la cadena a diverses ciutats espanyoles

Bullici de projectes al sector de la restauració després del malson viscut durant la pandèmia. Monster Sushi, una de les marques de menjar japonès més arrelades a Barcelona, ​​acaba d’inaugurar al carrer Girona un nou local i, després de canviar de propietaris, prepara un pla d’expansió que preveu obrir entre sis i deu restaurants més els pròxims quatre anys, dels quals un parell seran sota la marca Robata, que pertany al mateix grup empresarial.

Monster Sushi va néixer el 2010 a la plaça Gal·la Placídia de la mà de la parella de veneçolans Fabiola Lairet i Ricardo Figuera. “Jo era una veneçolana resident a Barcelona que llavors no era una xef professional i que no tenia res a veure amb el Japó; sabia cuinar menjar japonès, però em va semblar poc honest posar-li un nom tradicional japonès al local. Vam optar per una marca desenfadada, Monster Sushi, i vam dissenyar un logotip amb forma de peix que sembla una piranya, però que en realitat és una tonyina”, explica Lairet.

Després de consolidar el local de Gal·la Placídia, el 2016 Ricardo i Fabiola van apostar per obrir un segon restaurant, d’un estil de cuina japonesa més tradicional i en un segment de preu més alt. Es tracta de Robata, al carrer Enric Granados, on és freqüent creuar-se amb algun personatge famós. Dos anys després, el 2018, van inaugurar al carrer Muntaner un Monster Sushi dedicat exclusivament al take away i al repartiment a domicili només amb repartidors propis, ja que la marca no treballa amb cap de les plataformes de delivery que competeixen a la ciutat.

Els fundadors de Monster Sushi van posar la seva empresa a la venda el 2019, però la crisi sanitària va endarrerir el tancament de l’operació fins al desembre de 2020, quan els tres establiments de Monster Sushi i Robata van ser adquirits per Umai Group. Es tracta d’una societat de nova creació propietat de diversos socis inversors amants de la proposta gastronòmica de Monster Sushi i interessats a impulsar el creixement de la marca i estendre’n la presència a altres ciutats catalanes i també de la resta d’Espanya, amb l’objectiu prioritari de fer el salt a Madrid.

Entre els accionistes d’Umai Group hi ha el family office de Josep Font –ex propietari del 50% del grup Bon Preu–; l’empresari Salvador Ramon –president i propietari de l’empresa familiar catalana de venda de tonyina Frime–; Jordi Franch i Jesús Saiz —exdirectius de Bidfood Iberia i socis de Workerbee Capital—; i Fernando Alfaro i Marc Conte, socis que porten el dia a dia de la companyia i que lideraran el pla d’expansió. Alfaro, que és el conseller delegat d’Umai Group, havia treballat anteriorment a AT Kearney i a Tagus Capital, mentre que Conte, director d’operacions i de desenvolupament, té una dilatada experiència com a executiu a les àrees de tecnologia d’empreses com Bidfood, Lucta, GBFoods i Accenture.

Monster Sushi
Un dels ambients del nou Monster Sushi del carrer Girona 68, a Barcelona. ©TNBP

Tot i haver venut les seves accions, els dos socis fundadors continuen vinculats a l’empresa en aquesta nova etapa, ja que Fabiola Lairet es manté com a xef executiva dels restaurants i Ricardo Figuera com a assessor i peça clau de les futures obertures. El nou local de Monster Sushi al carrer Girona és el primer projecte liderat per Umai, nom que en japonès vol dir saborós. La posada en marxa ha suposat una inversió de 700.000 euros; disposa d’una superfície de 280 metres quadrats repartida en diferents ambients i té capacitat per a 130 comensals. Anteriorment, el local havia acollit el restaurant Bicnic.

“Aquesta obertura marca l’inici d’una fase d’expansió important; volem replicar el concepte Monster Sushi a altres punts de Barcelona i també a altres ciutats, posicionant-nos com una marca de referència en la qualitat de les matèries primeres i en l’excel·lència dels nostres restaurants”, afirma Fernando Alfaro en una entrevista amb The New Barcelona Post. Segons el directiu, la idea és obrir en quatre anys entre sis i deu nous restaurants amb les marques Monster Sushi i Robata, encara que aquesta ensenya és més difícil de replicar, per la qual cosa només es projecten un parell d’obertures en aquesta fase.

Marc Conte Fernando Alfaro Monster Sushi
Marc Conte, director d’operacions, i Fernando Alfaro, conseller delegat d’Umai Group.

“El nostre model no passa per obrir franquícies, tots els establiments seran propis per poder mantenir aquest nivell d’excel·lència”, subratlla Marc Conte, després de destacar també que Monster Sushi no funciona amb un model de cuina centralitzada, sinó que tots els plats s’elaboren directament a cada local. El pla d’expansió es preveu finançar amb recursos propis i amb un nivell de deute bancari limitat.

L’objectiu és obrir aquest mateix any un altre Monster Sushi a Barcelona i fer també el salt a Madrid amb la marca Robata. “Ja estem mirant un parell de locals per portar la nostra ensenya de gamma premium a Madrid”, avança Alfaro. A la capital catalana, la firma busca implantar-se a la zona alta i al front marítim i també es contemplaran obertures a ciutats del Vallès i a altres capitals espanyoles.

Els restaurants del grup Umai sumen ara una plantilla de 110 treballadors i el 2021 els tres locals (Muntaner, Gal·la Placídia i Enric Granados) van facturar 6,5 milions d’euros. “Preveiem duplicar aquests ingressos amb les noves obertures”, assenyala el conseller delegat, que rebutja diversificar el grup amb altres marques o altres tipus de menjar. Conte apunta que Umai no té intenció de treballar amb les plataformes de delivery perquè l’empresa “busca la perfecció amb cada entrega i no ens la volem jugar”. Els principals proveïdors de peix d’Umai són les empreses catalanes Arrom i Balfegó, especialistes i referents en tonyina vermella.

Monster Sushi
Fabiola Lairet, xef executiva de Monster Sushi. ©TNBP

UNA TAVERNA JAPONESA AMB TOCS LLATINS

“La nostra cuina és honesta, no volem defraudar; és senzilla, però alhora exòtica”. Així defineix Fabiola Lairet, formada a Osaka i a Los Angeles, l’estil de Monster Sushi. La seva carta ofereix una àmplia diversitat de plats adaptats per a tots els gustos, des de talls de salmó, tonyina vermella o daurada en sashimi, a gyozas, pollastre Teriyaki o fideus Yakisoba.

És especialment recomanable el tataky de tonyina chutoro amb sèsam i el Crispy Duck, elaborat amb cuixes d’ànec cuinades a baixa temperatura i que després es fregeixen perquè quedi un arrebossat cruixent. Una altra de les especialitats de la casa és l’Okonomiyaki, un plat que es defineix també com la pizza japonesa i que es prepara amb col, porc i una massa elaborada amb la farina d’un tubercle originari del Japó.

Per als amants dels niguiris, Fabiola recomana creacions com els de tonyina i foie caramel·litzat. La gran especialitat de la casa són també els rolls, amb sorpreses com els rolls Anticucheros, farcits de llagostins en tempura i salsa d’anticucho, en una clara picada d’ullet a la cuina peruana (a la carta també hi ha un cebiche).

El tiquet mitjà de Monster Sushi oscil·la entre els 35 i els 40 euros per persona, mentre que a Robata se situa per sobre dels 50 euros.