Barcelona Wine Week tast
La primera edició de la BWW es va celebrar al febrer de 2020. ©TNBP

La Barcelona Wine Week coincidirà aquest any amb Alimentaria

L'organització posposa dos mesos la fira vitivinícola a conseqüència de la sisena onada pandèmica i, de manera excepcional, se celebrarà en paral·lel al gran saló del sector de l'alimentació

L’evolució de la pandèmia ha obligat Fira de Barcelona a iniciar 2022 reprogramant de nou el calendari dels seus esdeveniments. Dimarts es va anunciar l’ajornament de la fira de tecnologia audiovisual Integrated Systems Europe (ISE), que en lloc de celebrar-se al començament de febrer tindrà lloc entre el 10 i el 13 de maig. Aquest dijous, l’empresa Alimentaria Exhibitions, propietat de la Fira, ha apostat per canviar també les dates de la Barcelona Wine Week (BWW) a conseqüència de la virulència contagiosa de la variant Òmnicrom de la covid.

El certamen vinícola estava previst per als dies 7, 8 i 9 de febrer, però s’ha posposat dos mesos i, si la crisi sanitària no ho torna a impedir, es celebrarà entre el 4 i el 6 d’abril. En aquestes mateixes dates tindrà lloc el Saló Alimentaria & Hostelco, que ocuparà els pavellons del recinte de Gran Via, mentre que la BWW es desenvoluparà als palaus firals de Monjtuïc.

Cal tenir en compte que la Barcelona Wine Week es podria considerar una spinoff d’Alimentaria, ja que és l’hereva de l’antic Saló Intervin, que es va celebrar per darrer cop el 2018. D’acord amb les empreses expositores i amb les organitzacions sectorials, Alimentaria va acordar deixar d’organitzar Intervin i llançar una nova fira amb un format molt més innovador, concebuda per celebrar-se de forma totalment independent a Alimentaria i focalitzada a erigir-se en la plataforma de promoció i internacionalització més important del vi espanyol. L’antic Saló Intervin havia perdut força als últims anys i, a més, la seva ubicació en el calendari firal perjudicava els expositors, ja que molts potencials compradors preferien acudir a altres importants fires vinícoles que se celebren a Alemanya, França o Itàlia.

Així, la Barcelona Wine Week va néixer la primera setmana de febrer del 2020 —un mes i mig abans del primer confinament— amb la vocació d’ocupar el primer lloc al calendari internacional d’esdeveniments vitivinícoles. Tot i que hi va haver grans cellers que van optar per no participar-hi, la fira es va considerar un èxit, amb 550 empreses i 40 denominacions d’origen representades i prop de 15.600 visitants professionals, un 13% procedents de 54 països. La intenció de la BWW és celebrar-se cada any, a diferència d’Alimentaria, que té lloc cada dos.

En un comunicat, la BWW ha explicat que la simultaneïtat amb Alimentaria serà “un fet totalment excepcional fruit del context actual”, per la qual cosa la intenció és tornar a celebrar l’esdeveniment de forma independent el febrer del 2023. L’objectiu és que en aquesta segona edició del pròxim mes d’abril hi participin més de 600 cellers i s’arribi a la xifra de 20.000 professionals.

“El posicionament clarament internacional ha condicionat el trasllat de dates, ja que la nostra principal finalitat és augmentar les oportunitats de negoci de les empreses expositores, propiciant trobades i ocasions de contacte amb compradors internacionals, distribuïdors i importadors per incrementar les exportacions o facilitar l’accés a nous mercats”, afirma Javier Pagés, president del saló.

“Els viatges i les reunions internacionals estaran més normalitzades en aquestes noves dates. Creiem que el context serà més idoni per preservar la proposta de valor, garantir el màxim retorn a les empreses participants i assegurar la projecció de futur que té el saló, com vam veure a la seva exitosa primera edició”, apunta J. Antonio Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions, organitzadora de la BWW.