Influents de la setmana abril 2022 1

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

ABRIL 2022

JOSÉ LUIS BONET

President d'Alimentaria

Barcelona acull aquesta setmana el Saló Alimentaria, una de les fires més importants del calendari, amb un impacte econòmic de prop de 200 milions d'euros i cent mil visitants. Des de l'any 2000, aquest rellevant certamen ha estat presidit per José Luis Bonet (Barcelona el 1941), que ara es prepara per deixar el càrrec i donar pas a una nova generació. Durant els 22 anys que ha ocupat la presidència, Alimentaria s'ha convertit en un dels tres salons principals de la indústria de l'alimentació a Europa i s'ha consolidat com la gran palanca d'internacionalització del sector. Un cop finalitzi l'actual edició, el comitè organitzador es dissoldrà i es procedirà a nomenar un nou president i a efectuar una renovació parcial després de la sortida de Bonet i d'altres veterans empresaris que han marcat una època i que han convertit aquest comitè en un els més potents del sector firal.

Bonet va simultaniejar durant catorze anys la presidència d'Alimentaria i de Fira de Barcelona, ​​institució que va liderar entre el 2004 i el 2018. Així, tanca definitivament la seva llarga etapa d'entrega i dedicació cap a un dels principals motors econòmics de la ciutat. Després d'anys de frenètica activitat i d'ocupar diversos càrrecs representatius, l'octogenari empresari avança en el procés de desvinculació de totes aquestes responsabilitats per encarar una nova etapa més tranquil·la. Es manté, per ara, com a president de la Cambra de Comerç d'Espanya, càrrec al qual va accedir el 2014. Tota la seva trajectòria professional ha estat vinculada al món de l'empresa i de l'ensenyament. Així, durant 49 anys va ser professor d'Economia Política i Hisenda Pública a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i el 1966 va entrar a Freixenet, l'empresa fundada pels seus avis i de la qual ara és president d'honor. També és president d'honor del Foro de Marcas Renombradas Españolas.

NÚRIA ESPERT

Actriu i directora de teatre

Núria Espert (L’Hospitalet de Llobregat, 1935) va debutar damunt els escenaris quan tenia sis anys. La seva primera interpretació va ser a l'obra Terra baixa, on va fer de la Nuri. A finals dels anys quaranta, va entrar a l'Institut del Teatre de Barcelona per estudiar la disciplina de dansa. També va estudiar a l'Institut Maragall de Barcelona. Amb 16 anys, actuava en representacions escèniques. Ha format part d’obres de teatre com Gigi, Les criades, Yerma, Doña Rosita la Soltera, Divinas palabras o Una altra Fedra, si us plau. Espert també ha fet cinema, amb interpretacions a pel·lícules com Actrius, de Ventura Pons, i ha treballat com a actriu de doblatge. Així mateix, ha dirigit obres de teatre i òperes.

Espert acaba de rebre el Guardó Pau Casals, un reconeixement destinat a personalitats rellevants de l’àmbit cultural català per la seva contrastada implicació en la tasca de difusió i projecció exterior de la cultura catalana. A banda de distingir-les, també atorga a les persones guardonades la capacitat d’exercir durant dos anys, de manera altruista i gratuïta, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món. L’actriu ha estat la primera dona a rebre aquest premi. Així mateix, el 2015 fou guardonada amb el Premi Nacional de Cultura. També ha rebut la Creu de Sant Jordi i el Premi Príncep d’Astúries de les Arts. A 86 anys, després de rebre el premi, va dir que encara té per davant molts projectes de futur. "És preciós que hi hagi a la Generalitat un Premi Pau Casals i també em sembla molt bé que me'l donin a mi. A la pregunta que feien els meus companys sobre si jo mereixia aquest premi, els contestaré molt seriosament: M'ho mereixo molt, he treballat moltíssim", va destacar Espert.

PERE VIÑOLAS

Conseller delegat de Colonial

El conseller delegat de la immobiliària catalana Colonial, Pere Viñolas, és el nou president de l'European Public Real Estate Association (EPRA), una associació que representa al sector immobiliari cotitzat europeu. Viñolas pren el relleu a Merka Brunel, conseller delegat de la immobiliària francesa Gecina. Com a alt executiu de Colonial, un dels valors immobiliaris de l'Ibex-35, Viñolas va ser el 2016 el primer directiu espanyol que va formar part del consell d'aquesta associació europea sense ànim de lucre, creada el 1999, i que compta actualment amb 280 companyies cotitzades, inversors i agents diversos vinculats al sector.

Amb seu a Amsterdam, l'EPRA actua en defensa del sector immobiliari com a lobby davant d'institucions i administracions europees. Des de l'organització i en el seu nou paper de president, Pere Viñolas aprofundirà en la tasca corporativa davant dels reptes per garantir el futur del sector, com ara la incorporació de les tecnologies disruptives o els nous models de negoci sostenible, d'acord amb els objectius de l'Agenda 2030. Per la seva trajectòria de més de 10 anys a Colonial, també s'ocuparà de vetllar pel posicionament de les socimis com a vehicles d'atracció de l'estalvi mundial. Viñolas es va incorporar al grup Colonial el 2008 i actualment també és membre del consell d'administració de la participada francesa Societé Foncière Lyonnaise (SFL). Anteriorment, va ocupar el càrrec de soci i conseller delegat al Grup Financer Riva y García. En la seva trajectòria professional destaca, des del 1990, com a director del servei d'Estudis de la Borsa de Barcelona, ​​de la qual posteriorment va ser subdirector general, i on va exercir fins al 1997. En aquella data i fins al 2001, va ser director general de  Filo, empresa immobiliària cotitzada a borsa.