Influents de la setmana abril 2023 4

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

ABRIL 2023

ANNA MARCHESI

Actriu i guionista

Anna Marchesi és una de les protagonistes de l'adaptació teatral de la novel·la Lectura fácil (Anagrama), Premi Nacional de Literatura en la modalitat de Narrativa l’any 2019. Escrita per Cristina Morales, narra la història de quatre noies amb diversos graus de discapacitat que comparteixen un pis tutelat. Amb dramatúrgia i direcció d'Alberto Sant Joan, l'obra s'ha pogut veure fins a aquest diumenge al Teatre Lliure, després d'estrenar-se a Madrid. El repartiment l'ha capitanejat la catalana Anna Marchesi (Sitges, 1992), acompanyada per Desiree Cascales Xalma, Estefanía de los Santos, Carlota Gaviño, Pilar Gómez, Marcos Mayo i Pablo Sánchez.

Marchesi va decidir estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per promoure una representació realista de les persones amb discapacitat a les pantalles. Es va especialitzar en guió amb el Curs de Creació de Guions Audiovisuals de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i la fundació Atresmedia. L’any 2017, es va mudar a Madrid per treballar com a documentalista i guionista d'Amar es para siempre, escrivint també la primera i tercera temporada de #Luimelia. A partir del 2019, va començar a estudiar interpretació al Centro del Actor. Com a actriu ha protagonitzat Campeonas, un espot de l'ONCE. Al teatre, ha participat en Alicias buscan maravillas, sota la direcció de Lucía Miranda, i en Supernormales, dirigida per Iñaki Rikarte per al Centro Dramático. A més de l'adaptació teatral de Lectura fàcil, també ha participat en la sèrie que ha fet Movistar+ sobre la novel·la, Fàcil, acompanyada per Natalia de Molina, Còria Castillo i Anna Castillo.
JOSÉ LUÍS DÍAZ-VARELA

President d'Indukern

José Luís Díaz-Varela, president i fundador del Grup Indukern, rebrà aquesta setmana, en el marc dels Premis Cambra 2023 que atorga la Cambra de Comerç de Terrassa, el Premi a la Trajectòria Empresarial. Segons la institució presidida per Ramon Talamàs, amb aquest guardó es reconeixen les fites empresarials assolides pel Grup Indukern i la seva vinculació amb Terrassa, ciutat on es troba la fàbrica de Kern Pharma, el tercer laboratori d'Espanya en unitats venudes. "Aquest premi ret homenatge a la capacitat de treball, afany de superació i tarannà en constant emprenedoria del Sr. Díaz-Varela", destaca la Cambra, que recorda que a través d'Indukern ha estat el creador de més d'una cinquantena d'empreses en diversos sectors i ha estat pioner en la internacionalització.

"No he estat mai satisfet al cent per cent amb els èxits obtinguts. Sempre cal millorar", destaca Díaz-Varela, que ja ha cedit el dia a dia dels seus negocis als seus fills. Nascut a la localitat gallega de Monforte de Lemos (Lugo), l'empresari va arribar a Barcelona l'any 1962, quan va fundar l'empresa Industrial Kern Española, que va iniciar la seva activitat important actius farmacèutics de la companyia suïssa Lonza. El grup compta amb filials a 13 països i suma 1.200 treballadors. L'any 2021 la família Díaz-Varela va prendre una decisió de gran rellevància: la venda d'Indukern, la seva divisió de distribució de productes químics i origen del negoci, a la multinacional belga Ravago Group. Aquesta operació respon a l'objectiu de centrar-se a partir d'ara en el sector de la salut humana i animal a través de l'empresa farmacèutica Kern Pharma i el laboratori veterinari Calier.

 
ARNAU TORDERA

Compositor, cantant i guitarrista

Els Premis Max han distingit La gata perduda, la primera òpera comunitària de la Fundació del Liceu, com a millor espectacle musical o líric de l’edició d’aquest any. Els guardons també han premiat l'espectacle Runa, de Lali Ayguadé —millor coreografia i intèrpret femenina—, mentre que l'actor Pere Arquillué ha recollit el primer Max de la seva carrera per l'obra L'adversari, i Marina Salas va rebre el premi a millor actriu de teatre ex aequo amb Marta Nieto el Max per La infamia.

Arnau Tordera (Tona, 1986) va ser l’encarregat de la composició de La gata perduda, amb llibret de Victoria Szpunberg. Tordera es va formar a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on va estudiar composició, i al Taller de Músics de Barcelona, on es va formar en música moderna. També ha estudiat guitarra clàssica al Conservatori de Vic. A banda, és llicenciat en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És el cantant, guitarrista i compositor del grup de pop-rock català Obeses, amb el qual ha publicat cinc discos i ha estrenat un concert simfònic amb la Banda Municipal de Barcelona i cor a L'Auditori de Barcelona. També va compondre i protagonitzar l'òpera-rock Verdaguer, ombres i maduixes. L’any 2018 va guanyar el premi Teresa Rebull que atorga la Fira Mediterrània al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional per Les cançons seran sempre nostres.