influents de la setmana agost 2023 2

TOP INFLUENTS DEL MES

Una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

SOL DAURELLA

Presidenta de Coca-Cola Europacific Partners

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), empresa que té com a accionista de referència la família catalana Daurella, ha fet un nou salt a Àsia que consolida la seva posició de major embotelladora mundial de Coca-Cola. La companyia cotitzada presidida per Sol Daurella ha acordat la compra de l'embotelladora filipina a la mateixa The Coca-Cola Company, operació que afegeix a la seva xifra de negoci un volum de vendes de 1.700 milions de dòlars i que li permet entrar en un mercat de 115 milions d'habitants. CCEP comprarà el 60% de Coca-Cola Beverages Philippines, mentre que el 40% restant passarà a les mans d'un important grup empresarial local anomenat Aboitz (AEV). Aquesta adquisició se suma a la d'Amatil, efectuada el 2021, que va permetre a CCEP passar a ser l'embotellador d'Austràlia, Indonèsia i Nova Zelanda, entre altres països del Pacífic sud.

Sol Daurella va promoure el 2013, a través del grup familiar Cobega, la fusió de les diferents companyies embotelladores de Coca-Cola a Espanya, operació que va donar lloc al naixement de Coca-Cola Iberian Partners. Dos anys després, el 2015, Iberian Partners es va fusionar amb l'embotelladora alemanya i amb Coca-Cola Enterprises (CEE), la companyia embotelladora de la marca al Regne Unit, França i altres rellevants països europeus, fet que va donar lloc al naixement de Coca-Cola European Partners, grup que es va transformar en Europacific Partners després de la integració d'Amatil. La megaembotelladora, que va facturar 17.300 milions el 2022, opera ara a 29 països amb 600 milions d'habitants i d'ella en depenen el 30% de les vendes totals de Coca-Cola al món. El 35% de les accions de CCEP pertanyen a Olive Partners, societat que agrupa els antics socis de les embotelladores espanyoles i que està controlada per Cobega. 

GRANT DALTON

Director de l'equip Team New Zealand i conseller delegat d’America’s Cup Event

Grant Dalton (Auckland, 1957) és la cara més visible de la Copa Amèrica, competició internacional que se celebrarà l'any que ve a Barcelona. Malgrat que falta un any perquè comencin les primeres regates, la ciutat ja nota la seva presència, amb l'aterratge dels equips al seu litoral per començar a entrenar. També es veu en la reforma que està duent a terme el Port Vell per a la seva celebració, obres incloses dins d'un paquet d'altres actuacions que suposen una inversió de 120 milions d'euros. El primer atractiu que estrenarà la ciutat serà un espai divulgatiu a l'antic Imax, on s'explicarà en què consisteix la Copa Amèrica. La seva presentació està prevista per a finals d'agost. Poc després, a mitjan setembre, se celebraran les regates preliminars a Vilanova i la Geltrú.

Grant Dalton és el conseller delegat de l'empresa encarregada d'organitzar la competició, America’s Cup Event, així com de l'equip que va guanyar l'última edició, l’Emirates Team New Zealand. Serà aquest el que competirà amb l'equip que guanyi dels cinc que es disputaran superar la primera fase de la regata. El regatista neozelandès porta cinc Copes de Vela a la seva esquena. Va començar a navegar als vuit anys i durant la seva carrera ha fet la volta al món set vegades. Primer ho va fer a la Whitbread Round the World Race de 1981/82, a bord del iot guanyador Flyer II. Grant va ser designat per a l'equip de Nova Zelanda després de perdre l’America's Cup l’any 2003. EVA VALENZUELA

Directora de l’Aeroport de Barcelona

Amb un Aeroport de Barcelona a ple rendiment aquesta temporada estival, Eva Valenzuela s’ha convertit en la seva nova directora, substituint a Sonia Corrochano, en el càrrec des de l’any 2012. Valenzuela arriba al Prat amb el debat sobre la seva ampliació encara a l’horitzó, després que no es pogués arribar a un acord per la divisió d'opinions, entre els que estaven a favor de guanyar més capacitat i atreure més passatgers, i els que demanaven protegir el medi ambient i frenar la pressió turística existent a la ciutat.

Eva Valenzuela és enginyera aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid. A banda, ha realitzat el Programa de Direcció General de l’IESE, el MBA per l’Escola Superior Balear (Universitat de Vic) i el Programa de Finances per a Directius de l’INSEAD Business School (Fontainebleau). La nova directora de l'Aeroport de Barcelona compta amb 20 anys d'experiència en el sector aeroportuari, havent iniciat la seva trajectòria a Aena l’any 2006, a l'Aeroport de Palma, on va ocupar diferents responsabilitats, entre elles, el Departament de Gestió de Serveis Aeroportuaris (2007-2011) i la Divisió d'Operacions (2011-2017). Posteriorment, va dirigir l'Aeroport de Menorca (2017-2020), on va liderar projectes com la implantació de la torre de control remota. Valenzuela es reincorpora ara a Aena després ser la directora d'Operacions del Grup Aéroports de Paris (ADP) i directora General Adjunta d’ADP Internacional des de l'agost de 2020.