Influents de la setmana desembre 2021 5
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
PATRICI TIXIS
President del Gremi d’Editors de Catalunya
Patrici Tixis (Sarrià de Ter, 1961) acaba de ser reelegit com a president del Gremi d’Editors de Catalunya, càrrec que ocupa des de l'any 2015. El sector viu un bon moment, després que la pandèmia i el confinament hagin permès que el llibre recuperi el seu protagonisme cultural, com demostra el balanç fet públic pel Gremi d’Editors recentment, que assenyalava aquest any com el millor de l'última dècada. Tixis treballarà en aquest nou mandat, que s'allargarà fins al 2025, per aprofitar aquesta bona situació i forjar un gran pacte social que permeti impulsar un pla de foment de la lectura, amb l'objectiu d'incrementar els índexs de lectura i poder-se equiparar amb altres països de l'entorn. També advocarà per la defensa de la propietat intel·lectual i l'ús dels fons europeus per modernitzar i digitalitzar les editorials.
A més de ser el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Tixis també ho és de la Cambra del Llibre de Catalunya, associació professional que representa tota la cadena de valor del llibre. Periodista i diplomat en Direcció i Administració d'Empreses per l’IESE, Tixis és el director de comunicació corporativa del Grup Planeta des de l'any 2001. Com a periodista, va treballar en diversos mitjans de comunicació, com El Punt, el Diari de Barcelona i La Vanguardia.
CARLOTA PI
Presidenta de HolaLuz
HolaLuz tancarà aquesta setmana el seu segon any complert de cotització a Borsa. Durant aquest període, l'empresa barcelonina presidida per Carlota Pi s'ha revalorat un 60% i avui val, aproximadament, 260 milions d'euros, cent milions més que el dia del seu debut, el 29 de novembre de 2019, al Mercat Alternatiu Borsari, l'actual BME Growth. La presència a Borsa ha permès a la comercialitzadora d'energia verda finançar el seu fort pla de creixement i efectuar operacions corporatives, com l'anunciada la vigília de Nadal: l'adquisició del 100% de la filial espanyola del grup britànic Bulb Energy, una operació que li aportarà 23.000 clients, principalment residencials. Holaluz tancarà així l'any amb més de 400.000 abonats, ja que a finals de setembre comptava amb una cartera de 378.202 clients.
HolaLuz considera que el seu model de negoci és guanyador davant l'actual crisi mundial de preus de l'energia i que el futur passa necessàriament per les fonts renovables i per l'autoconsum. En aquest sentit, la comercialitzadora ha decidit accelerar la seva aposta per incentivar que els clients instal·lin plaques fotovoltaiques a les teulades i avui ja gestiona més de 6.295 instal·lacions domèstiques. En el primer semestre de l'any, HolaLuz va facturar 186,8 milions d'euros, un 52% més. El seu objectiu per finals de 2023 és aconseguir arribar al milió de clients i tenir 50.000 instal·lacions fotovoltaiques gestionades i 1.000 MW verds en representació.
WAYNE GRIFFITHS
President de Seat
El president de la firma automobilística Seat, Wayne Griffiths, assumirà el pròxim 19 de gener la presidència de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) en substitució de José Vicente de los Mozos, president de Renault Espanya. Griffiths es convertirà en president d'Anfac en un moment molt complicat per al sector i poc més d'un any després que fos nomenat president de Seat l'octubre del 2020, càrrec que compagina amb el de conseller delegat i president de Cupra. Entusiasta del món del motor i fill de l'amo d'un concessionari d'automòbils, l'executiu acumula una dilatada trajectòria professional al Grup Volkswagen, al qual es va incorporar el 1989 a la seu d'Audi. Va arribar a Barcelona el 2016 com a màxim responsable de vendes de Seat, amb un èxit de gestió que va convertir a la marca en la de més creixement d'Europa, amb un augment de les vendes del 40% entre el 2016 i el 2019, any en què també va posar-se al capdavant de Cupra.
El principal repte com a president d'Anfac serà impulsar el procés d'electrificació del sector de l'automòbil i vetllar per un bon repartiment dels fons europeus del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) d'Automoció, dotat de 3.000 milions d'euros per a inversió industrial. Recentment, Anfac s'ha mostrat molt crític amb el Govern per no haver admès les seves esmenes sobre fiscalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat. "Necessitem iniciatives més contundents, d'ampli espectre, i sota un enfocament comú, que permetin col·locar Espanya en renovació del parc, electrificació i suport industrial, al nivell dels països del nostre entorn", ha exigit Anfac.