Influents de la setmana desembre 2023 2
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
ISABEL COIXET
Cineasta
La cineasta Isabel Coixet ha estat premiada per l'Acadèmia del Cine Europeu "per la seva impressionant contribució al món del cinema", en una gala celebrada aquest dissabte a Berlín. Es tracta d'un guardó d'honor, el denominat Èxit Europeu en el Cinema Mundial, amb què l'acadèmia vol retre homenatge a la trajectòria de Coixet, destacant que “al llarg de la seva carrera, en les seves pel·lícules, en els seus escrits i en el seu compromís polític, sempre ha defensat les seves creences i els seus valors, i ha donat veu als seus protagonistes”. En la gala també ha triomfat la pel·lícula catalana Robot Dreams, que ha guanyat el premi a la millor pel·lícula d'animació. Es tracta d'un film dirigit per Pablo Berger i produït per la barcelonina Arcadia Motion Pictures, que té com a productora executiva Sandra Tàpia. A més, La sociedad de la nieve, de J.A. Baiona, ha estat reconeguda amb els guardons a Millor Maquillatge i Perruqueria; i Millors Efectes Visuals.
Nascuda a Sant Adrià de Besòs fa 63 anys, Coixet acaba d'estrenar la pel·lícula Un amor, protagonitzada per Laia Costa, actriu que va ser l'encarregada de lliurar-li el premi. La cineasta va agrair el guardó assegurant que "darrere d'una càmera no hi ha fronteres, passaport, banderes ni límits" i va dedicar el premi a tots els cineastes europeus a qui es va dir que "no eren prou bons a Berlín, a Canes o a Venècia" . Abans de Coixet, a Espanya només havien rebut aquest guardó d'honor els directors Carlos Saura i Pedro Almodóvar. L'Acadèmia de Cinema Europeu ha recordat que Coixet es va iniciar al món del cinema quan era nena, amb una càmera de 8 mm, i que va firmar el seu primer llargmetratge el 1989, Demasiado viejo para morir joven. És la dona cineasta que ha rebut més premis Goya.
LLUÍS ZENDRERA
Director gerent de l'editorial Joventut
Lluís Zendrera és el gerent i net del fundador de l’editorial Joventut, segell independent inmers aquest 2023 en la celebració del seu centenari. Aquest dilluns rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la mà de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. La cerimònia també comptarà amb la participació del regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i de l’escriptor i crític literari, Julià Guillamon. Recentment, la companyia barcelonina també ha rebut el Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial Cultural per part del Ministeri de Cultura.
Zendrera forma part de la quarta generació al capdavant de l’editorial Joventut. Va estudiar Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Dret a la Universitat de Barcelona (UB). Des de l’any 1985, va començar a involucrar-se a l’empresa familiar. L’Editorial Juventut va ser fundada a Barcelona el 1923 per Josep Zendrera i Fecha. Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha editat prop de 10.000 títols en català i castellà, amb el focus posat en la literatura infantil i juvenil. En el seu catàleg, figuren títols com Les aventures de Tintín, amb exclusivitat d’edició (és l’única editorial al món que els edita fora del segell Casterman), El Club dels Cinc d’Enid Blyton, Heidi, Alícia en el país de les meravelles, Peter Pan i Wendy, Pipi Calzaslargas, entre altres. Actualment, l’empresa és present a més de 40 països i té distribució a Amèrica Llatina i els Estats Units.
JOAN GUÀRDIA
Rector de la UB
Els col·lectius que conformen la Universitat de Barcelona (UB) han revalidat la seva confiança en Joan Guàrdia, que ha estat reelegit com a rector de la institució. Guàrdia, que ocupa el càrrec des de 2020, s'ha compromès amb avançar cap a “una Universitat de Barcelona més gran i millor”. En la seva primera intervenció com a rector electe, va defensar que la seva reelecció, amb el suport del 65% del vot ponderat, l’avalen a ell i al seu equip per a “continuar el projecte iniciat fa tres anys i consolidar-lo”. Les eleccions al Rectorat de la UB, en les quals van concórrer Guàrdia i Eugeni Graugés, van comptar amb una participació del 12,58% dels 54.877 membres de la comunitat universitària que estaven convocats a votar.
La vinculació de Joan Guàrdia (Barcelona, 1958) amb la UB parteix fins i tot d’abans de la seva trajectòria professional, ja que va començar a la seva vida acadèmica. Va entrar a la universitat com a estudiant de la Facultat de Ciències Econòmiques, i va treballar per compaginar aquests estudis amb els de Psicologia. L’ara catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament d'aquesta Facultat és expert en estadística i en l'estudi sistemàtic de la conducta humana. El reelegit rector no només ha exercit la docència a la Facultat de Psicologia, sinó que també ho ha fet a les de Farmàcia; Economia i Empresa; Geografia i Història; Infermeria; Educació, i Biologia. A partir d'aquesta àmplia experiència, Guàrdia ha publicat més de 260 articles científics i una trentena de llibres.