Influents de la setmana gener 2021 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

 Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

GENER 2021

Francisco Reynés

President de Naturgy

Naturgy acaba d'entrar als Estats Units amb l'objectiu de participar en el fort impuls que es preveu que tinguin les energies renovables al país amb l'arribada de Joe Biden a la presidència. A diferència de Donald Trump, Biden és un convençut de la necessitat de reduir el pes dels hidrocarburs i una de les seves primeres decisions governamentals serà reincorporar als Estats Units a l'Acord del Clima de París. En aquest context, el grup energètic que presideix Francisco Reynés acaba d'adquirir Hamel Renewables, una empresa que és titular d'una gegantesca cartera de projectes d'energia solar que sumen 8.000 MW i que requeriran una inversió de 1.800 milions de dòlars durant els pròxims cinc anys.

Per poder accelerar en la carrera per les energies netes, Reynés lidera un pla de transformació de Naturgy que l'ha portat a sortir d'Egipte i a vendre amb enormes plusvàlues el seu negoci a Xile per més de 4.300 milions d'euros al gegant xinès China State Grid. Aquesta transacció dóna múscul a l'empresa per ser un referent internacional en renovables. Totes aquestes operacions de revisió de la cartera de negoci són el punt de partida d'un nou pla estratègic per a Naturgy que Reynés preveu presentar al llarg del pròxim mes de febrer.

ROSA MARÍA SEBASTIÁN

Directora del Parc de Recerca UAB

El patronat del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha nomenat Rosa Maria Sebastián directora general de l'entitat en substitució del catedràtic Francisco Javier Lafuente, que va ser elegit rector del centre acadèmic a l'octubre. Sebastián és catedràtica del Departament de Química, a l'àrea de química orgànica, i es converteix en la primera dona a liderar aquest complex d'investigació ubicat al campus de Bellaterra. La nova directora compaginarà el càrrec amb el de vicerectora d'Innovació i Projectes Estratègics de la UAB.

Rosa Maria Sebastián es va incorporar al cos docent de la universitat l'any 2006 i el seu vessant investigador l'ha portat a publicar 73 articles científics i a registrar tres patents. També ha participat en diferents projectes de transferència de coneixement a empreses. El Parc de Recerca UAB va ser constituït l'any 2007 per la UAB, el CSIC i l'IRTA i la seva missió és impulsar la transferència tecnològica i la vocació emprenedora dels investigadors en sis àmbits temàtics: biotecnologia i biomedicina; tecnologies de l'alimentació; ciència dels materials i energia; tecnologies de la informació; ciències socials i humanitats, i medi ambient i canvi climàtic.

ELOI PLANES

President de Fluidra

L'any 1969 quatre famílies catalanes van fundar Fluidra, una empresa que avui cotitza a la borsa i que és líder en el negoci d'equipament per a piscines i instal·lacions de wellness, amb presència a 45 països, marques com Astralpool i Zodiac, 5.500 empleats i una facturació de més de 1.300 milions d'euros. L'empresa catalana és líder mundial en el segment de les piscines olímpiques, el més exigent i amb major valor afegit. Eloi Planes (Barcelona, ​​1969) és el president executiu de l'empresa des de 2016, tot i que ha exercit de director general des de 2002. Sota el seu lideratge, Fluidra va sortir a cotitzar el 2007 i el 2018 es va fusionar amb Zodiac, companyia que va permetre reforçar la seva posició a Amèrica del Nord, especialment en el segment de la piscina residencial.

La pandèmia no ha afectat negativament a l'empresa, ja que les recomanacions de quedar-se a casa han impulsat el negoci de construcció de piscines, el que s'ha traduït en un increment del 7,5% de les vendes en els tres primers trimestres del 2020, segons les últimes xifres disponibles. Fins al setembre, el grup va facturar 1.143 milions i va triplicar el seu benefici, fins a 77 milions. Amb una capitalització borsària de 4.000 milions, Fluidra acaba de completar la compra de Built Right, un fabricant de bombes de calor amb seu a Florida que el reforça com a proveïdor de solucions de climatització de piscines i spas i que permet avançar en la seva aposta prioritària per créixer als Estats Units.