Influents de la setmana gener 2022 2

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

GENER 2022

MAITE FIBLA

Cofundadora de Ship2B

La Fundació Ship2B va néixer l'any 2013 amb l'objectiu d'impulsar l'economia d'impacte, és a dir, les inversions en empreses i projectes que a més a més d'una rendibilitat econòmica també generin un impacte social i mediambiental positiu. L'entitat, cofundada per Maite Fibla, Clara Navarro i Xavier Pont, acaba de tancar la fase d'inversió del seu primer fons d'impacte, Equity4Good, i es prepara per iniciar aquest any una nova etapa molt més ambiciosa a través del nou fons BSocial Impact Fund. Des de la seva estrena l'any 2016, Equity4Good, que compta amb el suport del Fons Europeu d'Inversions (FEI), ha invertit més de tres milions d'euros per entrar en el capital de 23 startup, entre les que figuren Pensium, Qida, Worldcoo, Cebiotex, Psious, Hannun i Devicare. Ship2B calcula que aquestes empreses han contribuït a millorar la qualitat de vida de prop de 10.000 persones, a més a més de reduir en més de 100.000 tones els gasos que afavoreixen el canvi climàtic.

Ara, Maite Fibla i Xavier Pont s'han proposat escalar i professionalitzar aquest model d'inversions amb impacte amb la creació d'una nova gestora, Ship2B Ventures, que compta amb el suport de la Fundació Ship2B, del Banc Sabadell i de la Fundació Repsol. El repte és mobilitzar fons que permetin invertir en empreses que contribueixin a millora la qualitat de vida de les persones, a lluitar contra el canvi climàtic o a reduir l'atur i el fracàs escolar. La gestora ha aixecat recentment 55 milions d'euros pel seu primer vehicle, BSocial Impact Fund, que és el fons més gran de venture capital d'impacte d'Espanya i que preveu invertir en els anys vinents en 25 startup vinculades a un d'aquests tres àmbits d'actuació.

 

QUIM VILA

Director de Vila Viniteca

És important per Barcelona poder mantenir el màxim nombre d'esdeveniments possibles tot i la pandèmia. Així, s'ha de celebrar que Vila Viniteca hagi apostat per tornar a organitzar a la capital catalana una nova edició del seu reconegut concurs de tast per parelles, previst pel pròxim 13 de març a la Casa Llotja de Mar. Aquest dimarts, 11 de gener, s'obren les inscripcions per poder participar en l'edició d'enguany, que serà ja la número catorze i coincidirà amb les celebracions del 90è aniversari de Vila Viniteca, un dels referents nacionals en la distribució i comercialització de vins de qualitat. Com és habitual i tenint en compte que l'any passat el premi no es va poder fer, es preveu que s'esgotin en pocs minuts les inscripcions per ser una de les 120 parelles que es disputaran el singular concurs de tast de vins a cegues, dotat de 40.000 euros.

Quim Vila, alma mater de l'empresa i del concurs, ha encarregat aquest any el cartell al dissenyador gràfic América Sánchez, d'origen argentí però establert a Barcelona des de l'any 1965. Vila Viniteca va néixer com una botiga de queviures al barri del Born l'any 1932 i avui s'ha convertit en una de les principals distribuïdores de vi d'Europa gràcies a la tercera generació de la família, liderada per Quim Vila, que es va associar, l'any 1993 amb Ciscu Martí, propietari del celler Ca N'Estruc, per fer créixer l'empresa. Vila Viniteca, que representa en exclusiva a més de 400 cellers i és referent pel sector de la restauració, va ser pionera a Espanya en la venda de vins a l'avançada i és una empresa totalment bolcada en afavorir la cultura del vi amb l'organització de diversos esdeveniments anuals, com el Premi de Tast per Parelles, que s'alterna entre Barcelona i Madrid.

PEPA PLANA

Pallassa

La pallassa Pepa Plana estrena aquesta setmana a Barcelona el seu nou muntatge Si tu te'n vas, on l'acompanyen les pallasses Nan Valentí i Lola González, amb escenografia de Xavier Erra i vestuari de Nídia Tusal. Es tracta d'una de les primeres obres que es poden veure al nou Centre de les Arts Lliures de Barcelona de la Fundació Joan Brossa, inaugurat el passat 17 de desembre a l'edifici de La Seca amb la voluntat de ser un espai de creació i reflexió contemporània i compromís amb el sector artístic gràcies a una programació d'arts visuals, arts en viu i pensament.

La pallassa Pepa Plana és un referent en aquest gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva tasca en favor de la visibilització de les pallasses. Formada a l'Institut del Teatre de Barcelona, Plana va formar part de la companyia Pretèrit Perfecte fins a l'any 1998, quan va decidir crear La Cia. Pepa Plana, una companyia pròpia orientada a fer teatre de pallassos pel públic adult i amb la que ha estrenat una desena d'espectacles amb què ha fet gira per Europa i Amèrica Llatina. Després d'estrenar Veus que no veus l'any 2018, que va ser guardonat amb el Premi Butaca al millor espectacle per a públic familiar l'any 2020, ara torna amb Si tu te'n vas, amb la voluntat de riure i fer riure i també de posar el dit a la nafra.