Influents de la setmana juliol 2022 3
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
JOSEP QUITET
President de Creu Roja Catalunya
Creu Roja ha celebrat aquest diumenge al Gran Teatre del Liceu un emotiu acte per commemorar els 150 anys de presència de l'organització a Catalunya. Més de dues mil persones han assistit a l'esdeveniment, on s'ha homenatjat la tasca dels diferents presidents que ha tingut l'entitat al llarg del seu segle i mig d'història i s'ha posat de manifest la seva gran labor en favor de la dignitat de les persones i la resposta humanitària que sempre ha donat davant les emergències, crisis i conflictes que s'han succeït en tots aquests anys. La resposta davant la pandèmia o per atendre els refugiats de la Guerra d'Ucraïna són dos exemples recents de mobilització de l'ONG.
L'actual president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, ocupa el càrrec des de 2019, però fa més de quatre dècades que és voluntari actiu de l'organització social. Quitet ha reivindicat durant l'acte més "aliances" per enfortir la missió de la Creu Roja, que defineix com una entitat de "persones que ajuden a persones". Amb presència a més de 300 punts a tot Catalunya, s'organitza mitjançant 90 assemblees que coordinen a més de 21.000 voluntaris. L'acte fundacional de la Creu Roja a Barcelona es va celebrar l'any 1872 i la seva primera actuació va ser ajudar a les víctimes de les guerres carlines.
NATALIA SÁNCHEZ
Investigadora de la UAB
Natalia Sánchez, científica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que amb la seva investigació ha contribuít a trobar compostos capaços de monitoritzar i modular l'agregació de les proteïnes, ha estat distingida amb el premi L'Oréal-UNESCO For Women in Science, que cada any reconeix els treballs més capdavanters de cinc investigadores nacionals menors de 40 anys. El projecte Microbiota i Malalties Neurodegeneratives d’aquesta investigadora de Sabadell, doctora en Biotecnologia per la UAB, analitza la relació existent entre la microbiota intestinal i el desenvolupament de les malalties neurodegeneratives. Aquest tipus de malalties afecten més de nou milions d'europeus i, en molts casos, condueixen a discapacitat o dependència completa.
El premi L'Oréal-UNESCO For Women in Science premia cada any cinc eminents científiques de tot el món, una per continent. Creat el 1998 i amb presència a 117 països, el programa fa dues dècades que és a Espanya, i ha impulsat la carrera de més de 77 científiques amb ajudes per valor de 1.245.000 euros. Des dels seus orígens, a nivell mundial ha visibilitzat la tasca de 3.900 científiques, com ara l'espanyola Margarita Salas i de diverses Premi Nobel.
FERNANDO CASADO
President d'Asepeyo
El catedràtic i economista Fernando Casado acaba de ser nomenat president d'Asepeyo en substitució de José Mª Juncadella Salisachs, que ha ocupat el càrrec els darrers nou anys i ha format part de la junta directiva de la mútua durant més de cinc dècades. Ara passa a ser president honorífic. Molt conegut al sector empresarial i acadèmic per haver estat el director de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona, Casado també va ocupar durant un breu període de temps la presidència de l'extinta CatalunyaCaixa, l'entitat que va resultar de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona. Secretari acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres i conseller de diferents empreses, actualment també presideix la Fundació Formació i Futur i el Consell Econòmic de la Fundació Espanya Salut.
Casado era fins ara vicepresident d'Asepeyo, mútua d'accidents amb seu a Barcelona a la qual estan associades més de 268.000 empreses i que protegeix més de 2,7 milions de treballadors. Amb una xarxa de 172 delegacions pròpies per tot Espanya, el 2021, Asepeyo va comptabilitzar uns ingressos de 2.572 milions d'euros.