Influents de la setmana juny 2023 4

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

JAUME COLLBONI

Nou alcalde de Barcelona

Jaume Collboni es va convertir dissabte en el nou alcalde de Barcelona després d'aconseguir, in extremis, el suport dels comuns i el PP, cosa que li ha permès desbancar la candidatura de Xavier Trias, que havia aconseguit un acord amb ERC. Amb el 22,4% dels vots i onze regidors, Trias va ser la força més votada a les eleccions del passat 28 de maig, mentre que el líder socialista va quedar en segona posició, amb el 19,7% dels vots i deu regidors, per la qual cosa haurà de buscar permanentment suports entre les diferents forces representades al ple municipal per poder governar. Collboni ha estat proclamat alcalde després de rebre 23 vots a favor: els 10 del PSC, 9 de Barcelona a Comú i 4 del Partit Popular. El nou alcalde tindrà com a mà dreta Laia Bonet, que serà la primera tinenta d'alcaldia, assumint les àrees d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat, Espai Públic i Habitatge. El nou govern municipal tindrà tres tinences d'alcaldia més que ocuparan Maria Eugènia Gay (Drets Socials, Cultura, Esports i Educació, entre altres àrees); Albert Batlle (seguretat) i Jordi Valls, fins ara director de Mercabarna, que passarà a ocupar-se de les àrees d'Economia, Hisenda i Promoció Econòmica.

Nascut a Barcelona el 1969, Jaume Collboni es va llicenciar en Dret a la UB i va debutar a l'àmbit públic com a Secretari General de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC). També va estar vinculat al sindicat UGT entre el 1998 i el 2005, i després ja es va centrar en la seva carrera al PSC, on milita des dels anys 90 i és viceprimer secretari des del 2021. Va ser diputat al Parlament de Catalunya i coordinador del grup parlamentari socialista entre 2010 i 2015, any en què va apostar per focalitzar-se en la política local. Després de guanyar les primàries, el 2015 va ser, per primer cop, el candidat del PSC a les eleccions municipals de Barcelona, tot i que els resultats no van ser bons. Es va tornar a presentar el 2019 i, en el segon mandat d'Ada Colau, es va convertir en el primer tinent d'alcalde. Ara, fent bona la dita que la tercera és la bona, accedeix a l'alcaldia que tant havia cobejat tots aquests anys.

RICARD ROBLES

Fundador i codirector del festival Sónar

El festival Sónar ha celebrat aquest cap de setmana la seva 30 edició, reunint més de 120.000 assistents de més de 100 països, repartits en 51.000 en el Sónar de Dia i 69.000 en el Sónar de Nit. S'han quedat una mica per sota respecte a l'última edició, quan es van registrar 122.000 assistents. A més, el festival de música electrònica ha sumat una nova edició del seu programa de conferències i xerrades, el Sonar+D, amb 3.500 professionals i experts d'art, ciència i tecnologia, amb la intel·ligència artificial com a tema principal.

Ricard Robles (Esparreguera, 1965) és un dels quatre codirectors del festival Sónar, juntament amb Enric Palau i Sergi Caballero. L’any 1994, els tres socis van crear el Festival de Música Avançada i Art Multimèdia de Barcelona, ara Sónar, un festival pioner en format i continguts amb el focus en la música i la cultura digital. L’any 2013, va néixer el Sónar+D, que ja suma 11 edicions. Robres és codirector d’Advanced Music, l'empresa organitzadora del festival Sónar i el congrés Sónar+D, i responsable de les àrees de Comunicació, Màrqueting i Relacions Institucionals. També ha treballat en diversos mitjans de comunicació.


 

GONZALO GORTÁZAR

Conseller delegat de CaixaBank

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, rebrà aquest dilluns el Premi Esade 2023 durant la celebració de la Jornada Anual Esade Alumni, que tindrà lloc al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb l'assistència de més de mil antics alumnes. Segons l'escola de negocis, el banquer ha estat reconegut "pel lideratge responsable i per l'aposta per avançar cap a una economia sostenible". A més, la comissió de premis d'Esade Alumni ha tingut en compte "el compromís ferm que Gortázar ha mostrat, al llarg de la seva destacada trajectòria professional, a favor de la responsabilitat social, de la transparència i de la diversitat".

Nascut a Madrid el 1965, Gonzalo Gortázar Rotaeche és Llicenciat en Dret i en Ciències Empresarials per la Universitat Pontifícia Comillas (ICADE) i va cursar un MBA a INSEAD. Va accedir al càrrec de conseller delegat de CaixaBank el juny del 2014 i, prèviament, havia estat director general de Finances de l'entitat i conseller director general de CriteriaCaixa. Abans de fitxar pel Grup La Caixa el 2009, l'executiu havia treballat a les oficines de Morgan Stanley a Londres i a Madrid, i a Bank of America. Al llarg de la seva dilatada trajectòria al sector financer ha estat president de VidaCaixa i de Repsol, i conseller d'altres bancs i companyies com Inbursa, Erste Bank, Abertis, Port Aventura, Saba i SegurCaixa Adeslas. Actualment, a més de dirigir CaixaBank, és president de la filial de mitjans de pagament CaixaBank Payments & Consumer i conseller del banc portuguès BPI, propietat de l'entitat barcelonina.