Influents de la setmana juny 2023 5

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

MARIA BUHIGAS

Arquitecta en cap de Barcelona

La urbanista Maria Buhigas San José ha estat nomenada nova arquitecta en cap de l'Ajuntament de Barcelona en substitució de Xavier Matilla, que ocupava el càrrec des de 2019. És la primera vegada que una dona ocupa aquesta posició i tindrà com a prioritats el desenvolupament de noves àrees i projectes estratègics per la ciutat, com la Sagrera, la Marina del Prat Vermell, el 22@ Nord i la cobertura de les rondes, entre altres iniciatives. Buhigas va ser regidora d'ERC, com a independent, després de les eleccions de l'any 2019, però va deixar el càrrec el setembre de 2020 per continuar amb la seva carrera professional. El nou alcalde de Barcelona també ha nomenat a Oriol Altisench, que va ser degà del Col·legi d'Enginyers de Camins, nou enginyer en cap de la ciutat, una figura que havia desaparegut de l'organigrama consistorial en els últims mandats. En paral·lel, Albert Dalmau ha estat nomenat nou gerent municipal.

Llicenciada en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Maria Buhigas també va estudiar un màster en urbanisme a la Univesitat de Columbia i va ser directora d'Estrategia Urbana a l'agència Barcelona Regional. És també fundadora de la consultora Urban-Facts i, actualment, treballava com a directora de Projectes Estratègics a l'Ajuntament de Mataró. Ha estat membre del Consell Científic Assessor de l'agència europea ESPON i col·laborat amb l'Agència ONU-Habitat en projectes a Colòmbia, Mèxic, el Perú, el Paraguai, l'Equador i Cuba. També ha sigut professora associada del Departament de Geografia de la UAB i membre del Patronat de la Fundació Catalunya Europa de Pasqual Maragall.

 

JAUME VENTURA

Investigador

El director i investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Jaume Ventura, ha rebut el Premi Nacional de Recerca 2022, dotat amb 40.000 euros, per les "contribucions d'abast mundial a la macroeconomia i l'economia internacional, que han permès construir un model de comerç econòmic, motiu d’estudi als millors programes de doctorat d’arreu el món”. Ventura, expert en temes com les bombolles econòmiques i la globalització, ha estat reconegut a la categoria principal dels 33a edició dels Premis Nacionals de Recerca, convocats per la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació (FCRI). “És primordial que es mantinguin aquests llocs de recerca, perquè són molt difícils de construir, depenen de personalitats, i són molt fàcils de trencar, per problemes de gestió o de manca de recursos", defensa el guardonat. 

Ventura és doctor en Economia per la Universitat de Harvard i professor del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Barcelona School of Economics (BSE). A banda de passar per Harvard, als Estats Units, també es va formar a la Universitat Johns Hopkins i el MIT. Quan va recollir el premi, Ventura va explicar que dues persones vinculades a la UPF com Jordi Galí i Andreu Mas-Colell el van convèncer per tornar a Catalunya i fundar un centre de recerca basat en els mateixos principis d'excel·lència que les universitats estatunidenques: “Amb el CREI vam aconseguir crear un centre de nivell mundial, amb col·laboradors més joves que m'han ajudat a mantenir la il·lusió”.





 

MARTA MARÍN

Escriptora

L’escriptora catalana i canadenca Marta Marín-Dòmine és la guanyadora del 43è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb la novel·la Diré que m’ho he inventat. El jurat l’ha declarat guanyadora per majoria entre les 97 obres que hi optaven enguany “per la manera brillant i punyent de tractar les relacions mare-filla defugint els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la, i pel seu estil i alta qualitat literària, amb una prosa lírica que aconsegueix embolcallar el lector”. El Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes, amb 35.000 euros, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició de l’obra guanyadora.

Marta Marín ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Wilfrid Laurier University de Canadà on ha dirigit el Center for Memory and Testimony Studies. La seva investigació i creació literària giren al voltant dels exilis i la memòria, les herències i l'oblit. El 2019 va publicar Fugir era el més bell que teníem, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d'assaig 2019, el premi Joaquim Amat-Piniella 2019, i el premi Serra d'Or de novel·la 2020, i recentment, Ellas, un comentari sobre la condició amorosa femenina a través del teatre del Segle d'Or. Actualment dirigeix el Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona.