Influents de la setmana maig 2023 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

MAIG 2023

BLANCA ROSA ROCA

Consellera delegada de Roca Editorial

El grup Penguin Random House ha adquirit Roca Editorial, fundada el 2003 i dirigida per Blanca Rosa Roca des de la seva creació. La multinacional liderada per Núria Cabutí ja treballava amb Roca Editorial des del 2007, tant per a la publicació de llibres de butxaca com per a les obres d'autors com Noah Gordon, que va ser clau en l'èxit de Roca. A més, el 2009 les dues editorials van arribar a un acord pel qual Penguin Random House distribuïa els títols de Roca Editorial publicats a Espanya i Amèrica Llatina en paper. "Estic convençuda que a la nova casa editorial, els nostres autors estaran en les millors mans per arribar a les llibreries i als lectors gràcies a l'excel·lent lideratge de Nuria Cabutí", ha expressat Blanca Rosa Roca. L'editora va fundar Roca a Barcelona el setembre del 2003 amb cinc socis més amb els quals havia treballat a Ediciones B, fins a convertir l'empresa en una de les deu editorials independents més importants en llengua espanyola, amb un catàleg de 1.100 títols i la publicació d'aproximadament 150 llibres nous a l'any d'autors nacionals i internacionals.

Economista i editora, Blanca Rosa Roca va treballar 26 anys al Grup Z, on va entrar el 1976 com a ajudant de redacció a la revista Interviu. Amb els anys, va passar a exercir diversos càrrecs a l'àrea de llibres de l'antiga companyia de la família Asensio, que incloïa segells com Ediciones Zeta, Editorial Formentera i Ediciones B, editorial que va passar a dirigir el 1989. També va ser directora general de Zeta Multimèdia. Ha estat membre de la junta directiva del Gremi d'Editors de Catalunya i també va presidir la Cambra del Llibre de Catalunya.

ISAK ANDIC

President de Mango

El cofundador i president de Mango, Isak Andic, ha estat guardonat amb el VIII Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial, una distinció que atorga el Cercle d'Economia, el Círculo de Empresarios i el Círculo de Empresarios Vascos. El jurat, presidit per Santiago Muñoz Machado, ha distingit Andic per la seva "contribució al desenvolupament econòmic i social d'Espanya al llarg de diverses dècades d'esforç i de treball, creant ocupació, internacionalitzant les activitats i contribuint a la millora del seu entorn i al benestar del país". Alhora, assenyalen que el fundador de Mango és "un referent per a les futures generacions" per haver sabut conjugar també "de manera excel·lent els interessos professionals amb causes socials, artístiques i culturals".

Nascut a Istanbul el 1953, al si d'una família hebrea sefardita, Isak Andic va arribar a Barcelona amb 16 anys i va iniciar la seva trajectòria venent samarretes i important bruses de Turquia. Al costat del seu germà Nahman, el 1984 va obrir al Passeig de Gràcia la primera botiga de Mango, empresa que l'ha convertit en un dels homes més rics d'Espanya i que actualment compta amb més de 2.560 establiments a 115 països i més de 14.000 empleats, amb una facturació rècord de 2.688 milions el 2022. Extremadament discret i molt aficionat a navegar, entre el 2010 i el 2012, Andic va presidir l'Institut de l'Empresa Familiar.

ESTHER RIAMBAU

CEO i co-fundadora d'Oniria Therapeutics

Oniria Therapeutics ha tancat una ronda d'inversió llavor per un total d'1,28 milions d'euros, fet que permetrà avançar en el desenvolupament d'un fàrmac first-in-class per eliminar les cèl·lules tumorals persistents als tractaments convencionals. Les cèl·lules persistents o latents són les llavors que originen les recaigudes i les metàstasis i, per tant, les responsables del 90% de les morts per càncer. L'operació ha estat liderada per Mind the Gap, el programa d'emprenedoria biotecnològica de la Fundación Botín, amb la participació de BStartup de Banc Sabadell, a la qual cal sumar finançament de business angels i d'origen públic (Startup Capital d'ACCIÓ, Torres Quevedo del Ministeri de Ciència i Innovació, i Investigo d'AGAUR-Generalitat de Catalunya).

L'empresa, dirigida per Esther Riambau, va néixer el 2021 com a spin-off del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), la Universitat de Barcelona (UB) i l'ICREA. "Atacar la latència de les cèl·lules canceroses obre noves vies de tractament que poden curar o perllongar la vida de milions de pacients. Estem molt contents perquè els recursos d'aquesta ronda ens permetran seleccionar el nostre candidat final a fàrmac per entrar a la fase preclínica regulatòria a inicis del 2024", ha destacat Riambau. Llicenciada en Biologia per la UB, Riambau té una llarga trajectòria en projectes de transferència tecnològica i emprenedoria i també és cofundadora de biotecnològica Gate2Brain.