Influents de la setmana maig 2023 4
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
ONA CARBONELL
Nedadora i medallista olímpica
La nedadora barcelonina Ona Carbonell ha anunciat que es retira definitivament de la competició després de protagonitzar una carrera que l'ha convertit en una llegenda al món de la natació sincronitzada. Als 32 anys ha decidit posar punt final a una exitosa trajectòria amb què ha conquistat l'històric rècord femení de 23 medalles mundials. L'esportista considera que ha arribat el moment de fer aquest pas en "no poder estar ja entregada al mil per mil" a aquesta disciplina. "Vull poder dedicar-me també a altres àmbits, com ara la meva família. No és just per a l'esport, ni per a l'equip estar a mitges tintes", reflexiona Carbonell, que afirma haver pres la decisió "de manera serena, agraïda i tranquil·la". "Deixo de ser una de les nenes de la sincro, però estic molt feliç", destaca.
Ona Carbonell (Barcelona, 1990) ha marcat un abans i un després en el món de la natació sincronitzada i, segons els seus propis càlculs, al llarg dels 18 anys en què ha format part de l'elit mundial, ha estat submergida sota l'aigua 7 anys, sigui competint o entrenant. Va entrar a la selecció absoluta d'aquesta exigent disciplina amb només 14 anys i amb 16 ja va competir al Mundial de Melbourne 2007. Va guanyar dues medalles olímpiques, en les modalitats de duo i equip, a Londres 2012, i va ser finalista també a Rio 2016 i Tòquio 2020, on va visibilitzar la problemàtica de la maternitat per a les esportistes d'alt nivell. Cap altra dona ha aconseguit el seu rècord de 23 Mundials. Només en els de Barcelona 2013 va guanyar set medalles. Carbonell, que en l'últim any ha estat mare per segona vegada, impulsarà ara la Comissió de Maternitat i Esport del COE "per ajudar totes les esportistes que vulguin ser mares sense haver de renunciar a les seves carreres esportives".
Carme Portaceli
Directora artística TNC
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha estrenat aquest cap de setmana a Brussel·les Terra baixa (Reconstrucció d'un crim), el clàssic d’Àngel Guimerà amb direcció de Carme Portaceli. La gira internacional d’aquesta obra, producció pròpia del TNC, serà la primera vegada que el teatre barceloní portarà a Europa un clàssic del patrimoni català i interpretat en català. Després de la capital belga, se n’anirà cap al CDN d'Orléans (6 i 7 de juny) i a l’Hungarian Theatre de Cluj, a Romania (7 i 8 de juliol). Estrenada el passat gener a la Sala Gran del TNC, el drama del poeta nascut a Santa Cruz de Tenerife ha visitat més de 15 poblacions de Catalunya, Palma de Mallorca i València abans de començar la gira europea.
Nascuda a València l'any 1957, Carme Portaceli s’ha convertit en la primera dona en ocupar la direcció artística del TNC en els seus 25 anys d'història, càrrec on la van precedir Josep Maria Flotats, Domènec Reixach, Sergi Belbel i Xavier Albertí. Portaceli ha sigut prèviament directora artística del Teatro Español de Madrid, vicepresidenta de l'Acadèmia de les Arts Escèniques i directora de la Factoria Escènica Internacional (FEI), a més a més de professora a l'Institut del Teatre. Ha rebut una dotzena de premis durant la seva trajectòria gràcies a la direcció de més de 70 espectacles teatrals, com Mrs. Dalloway, L'enigma di Lea, Policías y ladrones o Frankenstein.
CRISTINA ROIG
Directora de Heura Foods
Ascens de Cristina Roig a Heura Foods. Després d'incorporar-se a la startup barcelonina el mes de setembre passat com a directora de màrqueting, l'executiva acaba de ser nomenada directora gerent de la companyia, passant a portar el pes del dia a dia del negoci. Marc Coloma, cofundador de l'empresa d'aliments de base vegetal, es manté com a conseller delegat de la firma, immersa en una nova ronda de finançament després d'haver presentat la primera patent. Heura Foods va superar els 30 milions d'euros de facturació el 2022 i ultima una ronda de finançament de Sèrie B amb què preveu captar 25 milions. Com a pas previ, acaba de recaptar gairebé 3,4 milions en una campanya de microfinançament en què han participat 3.600 petits inversors.
Formada a Esade, Cristina Roig ha desenvolupat tota la seva carrera professional al sector del màrqueting en empreses de gran consum, treballant a Barcelona per a diferents multinacionals com GBfoods, Bacardí, Donuts, Mondelez i la divisió d'aigua mineral de Danone (Fontvella i Lanjarón), companyia on va estar gairebé deu anys. El 2020 va saltar a Cacaolat, on va exercir com a directora de màrqueting i innovació fins que l'estiu del 2022 va apostar per fitxar per Heura, entrant en una de les categories més dinàmiques i amb més potencial dins del sector de l'alimentació, si bé el seu creixement s'ha vist frenat perquè molts d'aquests productes es consideren aliments ultraprocessats que contenen un excés d'additius insans. Precisament, la patent que ha presentat Heura i que ara vol registrar es basa en una tècnica totalment mecànica que, segons l'empresa, permet eliminar els additius i imitar amb proteïna vegetal qualsevol producte d'origen animal.