Influents de la setmana novembre 2021 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

NOVEMBRE 2021

KOLDO ECHEBARRÍA

Director general d'Esade

Esade remunta després del cop que va suposar la pandèmia, que va reduir especialment els ingressos generats pels programes de formació de directius. L'escola de negocis barcelonina ha tancat el seu exercici fiscal 2020-2021 amb una facturació de 106 milions d'euros, una xifra que ja supera els ingressos de 103,5 milions comptabilitzats en l'exercici previ a l'arribada de la covid-19, el curs 2018-2019. En l'any de la pandèmia (2019-2020) la facturació va caure un 2,4%, fins a 101 milions, i es van generar unes pèrdues de 700.000 euros que ja s'han deixat enrere, ja que aquest últim curs s'ha tancat amb uns guanys de quatre milions gràcies a la contenció de la despesa i la millora de l'eficiència.

Segons el director general d'Esade, Koldo Echebarría, l'escola ha aprofitat la pandèmia per invertir 9 milions en tecnologia i per preparar-se de cara a "la important revolució" que viurà el sector educatiu global en els pròxims deu anys. En el curs actual, Esade ha batut el seu rècord en matrícules d'alumnes estrangers, que han passat a representar el 66% del total. En alguns dels seus programes, com el doble grau en Empreses i Dret, la nota de tall ha escalat a 9,10. Després del fre provocat per la pandèmia, Esade ha reactivat els seus plans d'inversió, que impliquen posar en marxa un nou campus a Madrid (on s'està buscant la millor ubicació) i remodelar íntegrament la seu històrica de l'Avinguda Pedralbes de Barcelona, projecte que es preveu iniciar d'aquí a un any.

 

 

CRISTINA PERI ROSSI

Escriptora

L'escriptora uruguaiana Cristina Peri Rossi ha estat guardonada amb el Premi Cervantes 2021, considerat com el més prestigiós de les lletres espanyoles, concedit pel Ministerio de Cultura y Deporte i dotat amb 125.000 euros. Poeta, narradora i assagista nascuda a Montevideo el 1941, des del 1972 resideix a Barcelona, ​​ciutat on es va exiliar a conseqüència de la dictadura militar que patia el seu país. El jurat ha volgut reconèixer "la trajectòria d'una de les grans vocacions literàries del nostre temps i l'envergadura d'una escriptora capaç de plasmar el seu talent en una pluralitat de gèneres". "La seva obra, pont entre Iberoamèrica i Espanya, ha de quedar com a recordatori perpetu de l'exili i les tragèdies polítiques del segle XX", apunta el jurat, que també subratlla la seva capacitat per abordar al llarg de la seva trajectòria temes claus de la conversa contemporània com la condició de la dona i la sexualitat".

Peri Rossi, que és la sisena dona a rebre el Cervantes, va publicar el seu primer llibre, Viviendo, el 1963, amb només 22 anys, i després de prohibir-se el seu nom a l'Uruguai per motius polítics es va exiliar a Barcelona, ​​on ha estat professora de literatura, traductora i periodista, a més d'activista contra la dictadura uruguaiana. Entre les seves novel·les destaquen  La nave de los locos (1984), El amor es una droga dura (1999), Todo lo que no te pude decir (2017) o la novel·la autobiográfica La insumisa (2020).

MIREIA TREPAT

Cofundadora de Freshly Cosmetics

La jove enginyera química catalana Mireia Trepat, nascuda a Vallfogona de Balaguer (Noguera), és una de les protagonistes de la revolució global que viu el sector de la cosmètica, que aposta pels productes naturals, vegans, sostenibles i que no fan servir animals en les seves investigacions. Juntament amb Miquel Antolín, Trepat va fundar l'any 2016 l'empresa Freshly Cosmetics, amb seu a Reus (Baix Camp) i focalitzada des del primer moment en la venda de cosmètica natural a través d'Internet. L'empresa ha estat tot un èxit i un fenomen de vendes, ja que en només cinc anys ha aconseguit superar una facturació de 30 milions d'euros i crear una comunitat d'addictes a la marca.

Freshly Cosmetics, de la que Trepat és directora de màrqueting i Antolín conseller delegat, està d'enhorabona, ja que acaba de tancar la seva primera gran ronda d'inversió, amb la que ha captat 22 milions de dòlars (18,9 milions d'euros) aportats pel fons britànic Blossom Capital. L'empresa preveu destinar aquests recursos a finançar el seu pla d'expansió i internacionalització, a invertir en R+D per crear nous productes i envasos més respectuosos amb el medi ambient. A més a més, Freshly Cosmetics farà un nou salt en la seva estratègia de creació de marca amb l'obertura, aquest divendres 19 de novembre, de la seva primera botiga física internacional, a Carnaby Street, un dels carrers més comercials de Londres. L'establiment se sumarà als que ja té a Barcelona, Madrid i València.