Influents de la setmana novembre 2024 2

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

NOVEMBRE 2024

ÀLEX GARCIA FORMATJÉ

Director general del Port de Barcelona 

El Port de Barcelona es reorganitza. Després de la designació com a president del seu fins ara director general, José Alberto Carbonell, l’Autoritat Portuària ha nomenat a Àlex Garcia Formatjé com el seu substitut en la direcció. Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Garcia Formatjé acumula una trajectòria de prop de 25 anys vinculada al port barceloní, en el qual ha exercit un rol destacat des del 2000, especialment dirigint la planificació i gestió del recinte portuari. En conjunt, compta amb una trajectòria professional de gairebé 30 anys en l'àmbit de l'enginyeria, la gestió portuària i la planificació estratègica. 

Amb màster en Enginyeria i Gestió Portuària per la UPC i Executive MBA per Esade, Garcia Formatjé va iniciar la seva carrera a la constructora Copcisa. Després va treballar per al Port de Tarragona i per al grup d'enginyeria Sener, abans d'incorporar-se al departament tècnic d'infraestructures de l'Autoritat Portuària de Balears durant el 2000. Va ser aquest mateix any quan va passar a formar part del Port de Barcelona. Fins ara i des de 2007, ha exercit de subdirector general d'Explotació i Planificació Portuària, i ha estat conseller a diverses societats que han contribuït al desenvolupament del port.

XITA RUBERT

Escriptora

 

Xita Rubert i Cynthia Rimsky han guanyat ex aequo el 42è Premi Herralde de Novel·la. En una edició amb més de 1.100 obres presentades, el jurat, format per Aldo García, Gonzalo Pontón Gijón, Marta Sanz, Juan Pablo Villalobos i l'editora Silvia Sesé, ha seleccionat a les dues escriptores com a guanyadores d'un premi dotat de 25.000 euros. Clara y confusa de Cynthia Rimsky i Los hechos de Key Biscayne de Xita Rubert arribaran a les llibreries a finals de mes.

Xita Rubert (Barcelona, 1996), filla de la poeta Luisa Castro i del filòsof Xavier Rubert de Ventós, va estudiar Filosofia i Literatura a Anglaterra. La seva primera novel·la, Mis días con los Kopp (Anagrama, 2022), va resultar finalista del premi Premier Roman de Chambéry i ha estat traduïda a l'alemany i al portuguès. Ha rebut guardons de teatre i conte en castellà i els seus relats han aparegut a mitjans com El País, El Cultural o Cuadernos Hispanoamericanos i a revistes als Estats Units i el Brasil. Actualment, és investigadora doctoral i docent a la Universitat de Princeton i escriu una columna a La Vanguardia. Los hechos de Key Biscayne és la seva segona novel·la.

JORDI ILARIO

Conseller delegat de Fractus

 

Fractus afronta una nova etapa. L'empresa, pionera en el desenvolupament de tecnologia d'antenes, ha nomenat Jordi Ilario com a nou conseller delegat, amb l'objectiu d'impulsar la seva estratègia de creixement i consolidar la seva posició en el mercat de l'Internet de les Coses (IoT). Ilario pren el relleu de Rubén Bonet, que després de 25 anys al capdavant com a CEO deixarà el càrrec per assumir la presidència executiva de la companyia.

Ilario, fins ara COO i VP licensing de Fractus, és llicenciat en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de València, i va completar la seva formació en Dret Europeu de Patents en el Centre for International Intellectual Property Studies (CEIPI) i Gestió Industrial a la Universitat Tecnològica de Tampere. A nivell professional, compta amb més de 20 anys d'experiència internacional en el camp de la propietat intel·lectual. Va començar a Fractus l'any 2005, coincidint amb el llançament del primer programa de llicències de la companyia. Anteriorment, va ser especialista en propietat intel·lectual al Nokia Research Center, a Finlàndia, i cap del Departament de Patents a Oficina Ponti, càrrec que va ocupar fins a la seva incorporació a l'equip de Fractus. El directiu també compta amb un PDG per l'IESE.