Influents de la setmana octubre 2022 3
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
MONTSE MUÑOZ
Directiva de Danone i consellera de Grifols y Uriach
Montse Muñoz Abellana, alta directiva del grup Danone radicada a Barcelona, ha contribuït aquest any a ampliar el reduït grup de dones que formen part de més d'un consell d'administració de grans companyies. El mes de juny passat, va ser designada consellera independent de Grifols i ara s'ha incorporat també amb el mateix càrrec al màxim òrgan de decisió de la farmacèutica Uriach. Llicenciada en Enginyeria Química per l'Institut Químic de Sarrià (IQS), Muñoz ha cursat diferents programes de desenvolupament executiu a l'IESE, INSEAD i la London Business School, i la seva trajectòria professional està lligada a Danone des de fa 17 anys. Abans, va ser directiva en altres empreses destacades com Procter & Gamble i Loewe i ha residit a ciutats com Barcelona, Hong Kong, Amsterdam i París.
A Danone ocupa des de fa tres anys el càrrec de vicepresidenta de Transformació Operacional amb la missió de liderar la transformació digital de la cadena de valor de la multinacional i millorar l'eficiència operativa. Tota la seva carrera al grup líder del iogurt ha estat vinculada a la direcció industrial i d'operacions, i durant quatre anys també va ser la directora general a Espanya de la divisió de nutrició mèdica. A Grifols forma part de la comissió de Sostenibilitat del consell d'administració i al d'Uriach també és la presidenta de la comissió d'Auditoria i Compliance. A més de Montse Muñoz, ha fitxat com a conseller independent d'Uriach el fundador de les aerolínies Vueling i Volotea, Carlos Muñoz; tots dos substitueixen Francisco Belil i Joaquim Agut. Aquest últim, que és president de Cirsa, passa a ocupar un lloc d'assessor al consell de propietaris, que reuneix els accionistes d'Uriach. Amb aquests canvis, la farmacèutica catalana culmina el procés de professionalització dels seus òrgans de govern, que el juny de 2021 van portar al grup a nomenar per primera vegada president a un extern a la família: Lluís Cantarell.
PHILIPPE GELIS
CEO i Cofundador de Kantox
Nascut a Narbona el 1979, Philippe Gelis és un barceloní per elecció. Va quedar fascinat per la capital catalana el 2000, en graduar-se a la Toulouse Business School i passar un any d'intercanvi a la ciutat. Després d'uns anys a Mèxic i Suïssa, va decidir establir-se a Barcelona, treballant com a consultor en firmes com Antares, Axis i Deloitte, on va conèixer el que seria el seu soci, Antoni Rami. Tots dos van fundar el 2011, juntament amb John Carvajal, Kantox, la fintech pionera de l'ecosistema emprenedor barceloní, una firma especialitzada en la gestió de divises online per a bancs i empreses. Tot i que per qüestions reguladores la seva seu social és a Londres, el centre operatiu de Kantok es troba a la planta 22 de la Torre Mapfre, des d'on es gestiona un negoci que el 2021 va generar un volum de facturació superior als 13 milions d'euros, amb una cartera de més de 3.500 clients i operacions a més de 70 països.
Kantox acaba de protagonitzar un dels exits més importants de l'any, ja que la startup ha estat adquirida pel grup financer francès BNP Paribas per al voltant de 120 milions d'euros. Kantox i BNP ja es van associar el 2019 i ara han formalitzat aquesta operació corporativa amb l'objectiu de multiplicar el creixement de la fintech i accelerar la digitalització i aposta tecnològica del banc francès. "Junts, Kantox i BNP, som més forts i capaços d'aportar més valor als nostres clients; és el millor dels dos mons, l'empresa de software líder en la categoria d'automatització de gestió de divises i el banc líder a Europa", ha destacat Gelis. Kantox va aixecar la seva última ronda de finançament abans de la venda el febrer del 2020, per 8 milions d'euros. Entre els inversors històrics de la firma destaquen Marek Fodor, Juan Margenat, Carlos Blanco i Cabiedes & Partners, a més de fons com IDInvest i Partech Ventures.
SÍLVIA PÉREZ CRUZ
Compositora i cantant
Sílvia Pérez Cruz (Palafrugell, 1983) ha guanyat el Premi Nacional de Músiques Actuals, atorgat pel Ministeri de Cultura i dotat amb 30.000 euros. El jurat ha reconegut la qualitat "creativa i interpretativa de la seva carrera" i la "naturalitat, versatilitat i audàcia" de les propostes de l'artista catalana. També ha destacat el seu "compromís amb la bellesa". Pérez Cruz se suma a una llista formada per artistes com Rozalén (2021), la Mala Rodríguez (2019), Luz Casal (2013), Kiko Veneno (2012), Amaral (2010) o Joan Manuel Serrat (2009).
La compositora i cantant de Palafrugell es va formar a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb especialitat en cant jazz, tot i que la seva formació musical s’havia iniciat molt abans, als quatre anys, quan va començar els estudis de solfeig, saxo, piano clàssic, harmonia, cant jazz i flamenc, entre moltes altres matèries. Cofundadora i cantant del grup Las Migas, també ha format duets amb artistes com Toti Soler, Marco Mezquida o Refree. El seu debut com a compositora i solista va arribar el 2012 amb 11 de novembre (Universal), àlbum per al qual va rebre un disc d'or. Ho va tornar a fer dos anys després amb Granada (Universal). El 2017 va publicar Vestida de nit (Universal Music), un projecte que pren el nom de la composició del mateix títol amb els seus pares, Glòria Cruz (lletra) i Càstor Pérez (música). L’any 2020 va publicar el seu últim disc, Farsa (género imposible), un projecte que recull tretze cançons originals i lletres pròpies. Al llarg de la seva carrera, també ha forjat col·laboracions amb altres disciplines culturals, com el teatre, la dansa o el cinema i de la mà d’artistes com Lluís Homar, Jorge Drexler, Natalia Lafourcade, Joan Manuel Serrat i Lluís Llach. També va ser la veu de la pel·lícula Blancanieves, de Pablo Berger, guanyadora de 10 Goyas el 2013, entre ells, el de millor cançó original.