Influents de la setmana setembre 2023 1

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

SETEMBRE 2023

AITANA BONMATÍ

Jugadora FC Barcelona

Aitana Bonmatí (Sant Pere de Ribes, 1998) ha guanyat el premi a millor jugadora de l'any a Europa, substituint a la també catalana Alèxia Putellas. La migcampista del Barça Femení suma aquest títol als triomfs col·lectius aconseguits durant aquesta exitosa temporada i la seva designació com a MVP (Most valuable player) de la Champions i del Mundial amb la selecció espanyola. "És un orgull ser aquí després de tots els èxits que hem assolit. Aquest és un premi que no oblidaré mai i que sense les meves companyes no hauria aconseguit", ha destacat Bonmatí després de rebre el guardó a Mònaco. "Sóc molt ambiciosa, sempre en vull més. Tinc la sort de jugar en un club espectacular amb les millors jugadores del món, sóc una privilegiada", ha afegit, després de donar també suport a Jenni Hermoso i a totes les dones que lluiten pels seus drets: "Venim de guanyar el Mundial, però no se n'està parlant gaire. M'agradaria recordar: com a societat, no hem de permetre l'abús de poder en una relació de poder, així com faltes de respecte. Des de la meva companya Jenni, a totes les dones que pateixen el mateix, estem amb vosaltres".

La jugadora de 25 anys, formada al Barça des dels 13 anys, s'ha convertit en una de les referents del futbol mundial i en una peça clau al mig del camp del Barça i també de la selecció espanyola. 

DANIEL MARTÍNEZ

President del Grup Focus

El Grup Focus, que presideix Daniel Martínez de Obregón, inicia un nou curs amb bones notícies. Per una banda, la companyia gestora dels teatres Goya, Romea, La Villarroel i Condal ha tancat una molt bona temporada 2022-2023, superant totes les expectatives, i, per altra, ha anunciat la posada en marxa de Gènesis, un nou teatre i un centre de formació artística a Barcelona. “Hem viscut un curs ple d’alegries artístiques i una sorprenent, pel seu abast i rapidesa, tornada del públic a les platees. La temporada 2022-2023 ha sigut tot un èxit, amb unes xifres d’espectadors aclaparadores que han esdevingut el rècord de la història de Focus", ha destacat Martínez. Segons l'empresari, s'han registrat 410.000 espectadors i més de 9 milions de recaptació en el còmput dels quatre teatres, xifres que representen uns increments del 20% i del 30%, respectivament, respecte a la temporada anterior. En total s'han presentat 70 espectacles, en 1.389 funcions, amb una mitjana de 347 funcions per teatre.

Martínez, que acaba de celebrar el seu 75è aniversari, ha avançat que el nou teatre i projecte educatiu s'ubicarà a la seu corporativa que Focus té al Poblenou. Aquest projecte de transformació de l'edifici s'està actualment negociant amb l'administració i l'objectiu és que es pugui posar en marxa el mes de setembre de 2025.  

JOSEP SANTACREU

Candidat a la presidència de la Cambra de Barcelona

Compte enrere per les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Del 15 al 20 de setembre es durà a terme la votació de les vocalies del ple escollides per sufragi entre els electors que figuren al cens de la Cambra. L'actual presidenta de la institució empresarial, Mònica Roca, que encapçala la candidatura Eines de País, aspira a renovar per un nou mandat i s'enfrontarà a la candidatura Va d'Empresa, liderada per Josep Santacreu i que compta amb el suport d'empreses com Ficosa, Colonial, Ametller Origen, Comsa, La Farga, Factor Energia i Banc Sabadell. Les dues candidatures han fet una crida a la mobilització per aconseguir una àmplia participació, tot i que difereixen en la conveniència de celebrar o no debats públics entre els dos aspirants. En aquest sentit, Roca ha criticat la "falta d'interès" de la llista de Santacreu per participar en debats electorals.

Nascut a Guissona l'any 1958, Josep Santacreu és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva trajectòria professional es va iniciar el 1985 a Medicus Mundi i ha ocupat, entre altres, càrrecs directius a l'Hospital del Mar, a la Clínica Quirón de Barcelona i a Previasa. Els últims 25 anys ha estat el conseller delegat a Espanya de l'asseguradora alemanya DKV, càrrec que va deixar el passat mes de març. Filàntrop i activista social, Santacreu va ser un dels fundadors a Espanya de Metges Sense Fronteres i actualment presideix la Fundació Josep Santacreu, la Fundació DKV Integralia i la iniciativa Plant-for-the-Planet. També col·labora amb Ship2B, amb Open Arms, amb Intermón Oxfam i amb Respon.cat.