Barcelona fa un pas més cap a la seva tercera terminal portuària dedicada al trànsit de vehicles i el fa de la mà de Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK). El consell d’administració del Port de Barcelona ha adjudicat a la multinacional japonesa la concessió de la nova terminal d’automòbils per a un termini de 27 anys. La naviliera, que disposa de la segona flota de vaixells dedicada al transport de cotxes més gran a nivell mundial, invertirà 75 milions d’euros a construir la nova terminal, que se situarà al moll Príncep d’Espanya.
La nova terminal, que ocuparà més de 101.000 metres quadrats, estarà operativa el 2027, després d’una inversió que serà la més quantiosa d’una companyia japonesa en un port espanyol. Disposar d’aquesta tercera terminal per a vehicles reforçarà al Port de Barcelona com a hub internacional del sector de l’automoció, en un context en el qual està en auge el trànsit cap a Europa de cotxes provinents d’Àsia Oriental, sobretot de la Xina.
L’oferta de NYK, l’única presentada al concurs, inclou una previsió de trànsit que frega els 180.000 vehicles anuals, majoritàriament d’importació, a partir de 2028. La terminal, que estarà operada per vehicles i equips 100% elèctrics i disposarà d’una instal·lació fotovoltaica, se situarà al costat de la terminal ferroviària del moll, que pròximament s’ampliarà amb una quarta via. Quan estigui llesta, permetrà a NYK moure fins a deu combois de cotxes cada setmana.
En aquest sentit, la proposta de NYK “encaixa plenament amb els objectius del Port de Barcelona, consolidant-lo com a hub logístic en un moment d’importants canvis en les cadenes de distribució”, ha defensat el president de la infraestructura barcelonina, José Alberto Carbonell.
La multinacional, que compta amb un flota de 96 car carriers, és també propietària del 50% de la noruega Uecc, especialitzada en connexions per a la logística de vehicles a Europa, fet que generarà sinergies que permetran posicionar al port com a aquest hub per a la distribució d’automòbils a Europa i també el Mediterrani.
Cap a l’electrificació dels creuers
El consell d’administració del port ha tancat una altra adjudicació: Powercon s’encarregarà de la construcció i posada en marxa del primer sistema que permetrà connectar creuers a la xarxa elèctrica a la ciutat. Aquesta connexió, anomenada Onshore Power Supply (OPS), s’instal·larà en la terminal H del Moll Adossat, concessionada per MSC Cruceros i operativa des de principis d’any.
Adjudicat per 12,2 milions d’euros, el contracte segueix el mateix model que els dos OPS que ja funcionen al port —un per al transport de contenidors en la terminal Best, i un altre, per a ferris a la de Grimaldi—, amb un format de clau en mà que inclou des de la redacció del projecte fins al manteniment dels dos primers anys.

Després que entrés en funcionament en fase pilot la connexió de Grimaldi, “la construcció del primer OPS per a creuers suposa un important salt qualitatiu en l’electrificació dels molls del Port de Barcelona”, ha defensat Carbonell, que ha qualificat aquest procés “d’element clau en la descarbonització de l’activitat portuària”.
El sistema OPS per a creuers serà el primer que funcionarà connectat a la nova xarxa de mitja tensió que es desplegarà a tot el port per electrificar els principals molls. Amb la previsió que la subestació de la infraestructura comenci a operar a principis de 2027, les terminals de creuers podran rebre el subministrament necessari, una vegada s’acabi també la perforació submarina entre el moll de l’Energia i l’Adossat.