Cadena muntatge safates menjar
Cadena de muntatge de safates amb menjar © Clara Soler Chopo

Acció detecta més de 400 oportunitats de negoci a l’exterior per a empreses catalanes

La pandèmia no ha aturat la internacionalització de les companyies, que troben més possibilitats d'expansió en sectors com els de les ciències de la vida, la maquinària i l'agroalimentació

La Generalitat, a través d’Acció, ha identificat un total de 458 oportunitats de negoci per a companyies catalanes a més de 100 països. D’aquestes, un 20% deriven de la crisi del coronavirus, vinculades a àmbits com el comerç electrònic, la telemedicina o l’educació a distància. Les empreses interessades poden accedir a aquesta informació a través del Recomanador d’Oportunitats de Negoci Internacionals, una eina digital que suggereix quines possibilitats d’expansió s’ajusten més a cadascuna, segons la seva mida, experiència internacional i sector.

Segons Acció, el sector que ofereix més oportunitats és el de les ciències de la vida, que engloba salut i equipaments mèdics, indústria farmacèutica i biotecnologia. En aquest sentit, assenyala que hi ha possibilitats d’expansió en segments com els equipaments mèdics, les solucions per a la telemedicina o els projectes de recerca i desenvolupament (R+D) per a la creació de productes farmacèutics.

En segon lloc, se situen sectors industrials com el de la maquinària i els béns d’equip, la indústria 4.0 i la impressió 3D. Acció destaca les oportunitats existents per oferir maquinària per a la cadena de valor del sector alimentari, des del processament d’aliments fins al seu envasat, així com solucions per a la transformació digital de la indústria. De fet, el tercer sector amb més possibilitats identificades és l’agroalimentari, incloent aquelles que cobreixen sistemes agrícoles, productes gurmet i alimentació saludable.

Impressores 3D fabriquen peces de viseres per al personal sanitari © Mònica Moreno

D’altra banda, els principals mercats detectats com a prioritaris per a la internacionalització de les empreses catalanes es concentren a l’Àsia, sobretot a països com l’Índia, Indonèsia i el Vietnam. També a Europa, amb Rússia, França i Alemanya, i a Àfrica, amb Kenya, Ghana i Etiòpia.

Expansió d’empreses catalanes durant la pandèmia

Les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’Acció han donat suport a la internacionalització de 740 empreses durant el primer semestre d’enguany, un 13% més en comparació amb el mateix període de l’any anterior. En total, durant els primers sis mesos de 2020, han acompanyat 1.220 projectes d’innovació internacional i d’exportació de productes o serveis a nous mercats.

Un exemple és el cas d’Enerbío, que ha començat a operar a Israel amb la venda de 25 tones de pèl·let. La seva expansió va sorgir gràcies a la cerca de proveïdors que l’empresa israeliana va realitzar al directori Catalonia Industry Suppliers, plataforma digital que reuneix 3.000 empreses industrials amb l’objectiu d’impulsar la seva internacionalització.

Països amb oficines exteriors d’Acció i països coberts des d’una d’elles.