9 AM
“No hi ha dos pans iguals i tampoc dos hotels iguals”. Són paraules de l’Anna Bellsolà, la propietària de la fleca Baluard, integrada dins de l’hotel Praktik de Barcelona, un establiment que gairebé es pot dir que va arribar amb una baguette sota el braç a la ciutat. Les seves habitacions, dissenyades per Lázaro Rosa-Violán, són minimalistes i al seu interior es combina a la perfecció la fusta, les rajoles i un blanc neutral que convida a quedar-se adormit. En despertar el més normal és sentir-se amb ganes de menjar-se el món, literalment, ja que aquest hotel té un avantatge sobre la resta: pots obrir els ulls amb l’olor del pa acabat de fer. La tendència de maridar allotjament i gastronomia envelleix bé i adquireix nous matisos, com l’olor de pa acabat de fer. Són les nou del matí i estem a l’avantsala d’un dels esmorzars més casolans de la ciutat, on es poden tornar a trobar aquells croissants de massa suau i crosta cruixent, com els d’abans, com els de sempre, amb un bon cafè amb llet, comencem el dia de la manera més dolça possible per posar rumb a la nostra següent parada.
10 AM
Menys de 20 minuts caminant separen el nostre esmorzar, suficient temps per digerir-lo, d’un dels santuaris urbans més fotogènics de Barcelona, l’spa de l’hotel Yurbban Passage. En creuar el llindar d’aquest edifici d’arrels tèxtils convertit en hotel i situat a sobre d’un passatge transitat per comerciants, veïns i viatgers, es pot sentir com la vida de la ciutat queda enrere i nosaltres avancem cap a un oníric món de sensacions on prevalen el benestar i el luxe. Són les 10 del matí i tenim una cita reservada en el seu spa, el primer de caràcter vegà de Barcelona. El seu interior és més aviat fosc, encara que estratègicament il·luminat. Es parla baixet, es respira amb calma i es camina a poc a poc. Signature Organic Spa és un espai on es pot i s’ha de gaudir del silenci, i esprémer al màxim la malmesa connexió entre cos i ment. En aquest spa podem gaudir dels circuits d’aigua que finalitzen amb un relaxant bany a la zona d’aigües i es pot optar també per qualsevol tipus de tractament. Els productes que utilitzen són orgànics i vegans, perquè aquí, la pràctica de l’slow beauty es predica amb l’exemple.
12 H
Relaxats i harmoniosos ens dirigim cap a l’hotel Alma en un recorregut de quinze minuts que, després de la sessió d’spa, gairebé es pot dir que es recorren surant en comptes de caminant. I com que no hi ha res impossible, o gairebé, en un hotel, l’Alma ens presenta una deliciosa proposta d’esmorzar per emportar per si algú s’ha quedat amb gana aquest matí. Està pensat per a hostes amb presses que no poden gaudir d’un esmorzar en condicions dins de l’hotel, però també es pot comprar per emportar. Aquest take away està ple de productes delicatessen com brioixeria francesa, mini baguettes de cereals i pernil ibèric, una xocolatina 70% cacau o cafè, a més d’un assortiment de formatges catalans artesans o fruita fresca de temporada. És l’anomenat The Good Box, el take away del famosíssim esmorzar (catalogat com un dels millors d’Espanya) de l’hotel Alma.
1 PM
Al mateix terrat que 120 anys enrere va acollir el primer estudi d’un jove Picasso, se situa actualment El Sueño, dins el magnífic The Serras, un elegant hotel boutique, que compta amb tan sols 30 habitacions i un marcat estil novaiorquès. I aquí, en aquesta terrassa que manté les mateixes vistes a la Mediterrània i al Port de Barcelona que van servir d’inspiració a l’artista malagueny, ens podem dedicar un temps per treballar relaxadament ara que el món és més virtual que mai. Això sí, l’ideal és acompanyar la reunió prenent un còctel d’autor, una copa de vi o alguna de les especialitats gastronòmiques del xef amb estrella Michelin, Marc Gascons (1 estrella Michelin) i fer-ho al costat de la llar de foc en ple hivern, però disfrutant de l’aire lliure.
2 PM
Una de les necessitats que estan aflorant com a conseqüència de les circumstàncies que estem vivint és la de sentir-se còmode, segur, una mica com a casa, però millor, és clar. I això és possible? Doncs cal dir que a l’hotel Casa Bonay estan posant tota la carn a la graella (literalment) per aconseguir-ho. Així, ha nascut Bodega Bonay, un temple del vi natural i del producte de qualitat, un lloc on les estridències es queden a la porta, perquè aquí el que preval és, sobretot, la senzillesa. Ha estat al llarg d’aquests mesos, i al costat del sommelier de la casa David Amat, quan els propietaris s’han adonat que no volien un simple restaurant, sinó un celler. I amb Giacomo Hassan, xef de l’hotel, com a líder, han posat en marxa un projecte gastronòmic que vol afavorir el consum dels productors més propers, adaptant la carta basant-se en el producte que es pot trobar a l’Eixample i a la resta de Barcelona. Admeten que per algun tall de carn s’han desplaçat fins a Lleó, però asseguren que no gaire més lluny. El resultat són uns plats com per exemple els porros al pesto, tatin de carxofa, farcellets de pintada i foie o mandonguilles al curri. Casa Bonay, un cop més, demostrant que quan es vol, es pot.
4 PM
Som davant d’un dels grans secrets que amaguen alguns dels històrics edificis de Barcelona, entre ells l’Hotel Astoria. Aquest hotel boutique pot enorgullir-se de posseir dues excel·lents col·leccions d’art que bé mereixen una visita: la de cartellisme de principis de segle XX (amb artistes modernistes i d’art nouveau amb una temàtica clarament publicitària. Amants de Mad Men, això és per vosaltres) i la sala-museu dedicada a l’artista Ricard Opisso, aprenent de Gaudí. En aquesta última es pot realitzar un recorregut per tota una vida a través de més d’un centenar d’obres de l’il·lustrador, assidu visitant de la taverna d’artistes i bohemis Els Quatre Gats de Barcelona, on, per exemple, va coincidir amb Picasso. Les seves obres representen una crònica realista de la vida de l’artista i de la vida cultural especialment catalana, espanyola i francesa de la primera meitat de segle XX. Imprescindible.
7 PM
Ja era hora de veure el mar, i de fer-ho, ni més ni menys, que des de les entranyes de l’Hotel Arts i amb una copa a la mà i no una qualsevol, sinó una de les creacions del mixologista de l’hotel Diego Baud. I aquí estem, al P41 Bar, una de les més noves cocteleries de Barcelona, un espai ple de sofisticació i elegància on tot sembla maridar. I com que tenim moltes ganes de viatjar, però de moment és complicat fer-ho, res millor que embarcar-nos en una proposta de viatge líquid que beu de Barcelona i potencia els seus sabors cap a Nova York o Tòquio, passant per Londres, Porto o Chicago. El nostre viatge combina colors, llums, ingredients i sabors de tot el món. Creacions úniques que suposen tota una experiència i que compten amb una presentació extraordinària, molt elaborada, i, per què no dir-ho, força memorable. És el ritual de l’aperitiu abans de començar el sopar, un moment que si bé s’ha perdut una mica, hauríem de tractar de recuperar. Aquest viatge únic a través de la cocteleria bé s’ho mereix.
8 PM
Un dels icònics hotels de Barcelona, el Majestic, acaba de redissenyar la seva oferta incloent una saborosa novetat en la seva proposta d’allotjament: esmorzar i sopar per a dos, amb un menú especial en què la tòfona cobra un deliciós protagonisme. Quan Dickens va pronunciar allò d'”era el millor dels temps, era el pitjor dels temps”, probablement no imaginava tot el que la humanitat hauria de passar dos segles després, encara que tal com s’extreu dels textos de l’autor britànic, no tot és tan dolent. Donem fe. Els barcelonins podem avui gaudir de la nostra pròpia ciutat i dels nostres hotels, i fer-ho a més a preus raonables degustant plats com l’ou a baixa temperatura amb parmentier o el caneló de pollastre rostit en el seu suc i tòfona. Després del sopar, servit al restaurant de l’hotel de 7 a 9:30 del vespre, el nirvana ens espera a qualsevol de les luxoses habitacions d’un hotel que en el seu temps va rebre a Ernest Hemingway i a Antonio Machado, i després d’una reforma de cinc anys executada per l’interiorista Antonio Obrador, ha reprès el seu lloc en la iconografia de la ciutat. I ara toca que nosaltres ho gaudim.