El xef Rafa Zafra, que liderarà el nou restaurant del parc d'atraccions, al costat de l'avió del Tibidabo.

El Tibidabo convida a gaudir d’alta cuina i vistes panoràmiques de la mà de Rafa Zafra

El nou restaurant, que s'ubicarà a l'històric edifici de La Masia, obrirà les seves portes l'any 2026 amb una oferta pensada per a tots els públics, de petits a adults, i capacitat per a 300 comensals

Pràcticament des de qualsevol punt de Barcelona, a l’horitzó es poden observar unes siluetes gairebé omnipresents: la Torre de Collserola, la basílica i les atraccions que conformen el conjunt del parc del Tibidabo. Gràcies a la seva ubicació privilegiada, el parc d’atraccions ofereix una de les millors panoràmiques de la ciutat, a més de diversió per a petits i grans. Però el parc vol anar més enllà i reivindicar-se com una experiència global, amb un nou restaurant que ofereixi una proposta gastronòmica equilibra i de qualitat. Una proposta dissenyada per ni més ni menys que el reconegut xef Rafa Zafra, que ostenta dues estrelles Michelin i que ja lidera dos restaurants d’alta cuina a Barcelona.

La història d’aquest parc d’atraccions es remunta a fa més d’un segle, quan, l’any 1886 es va edificar al cim d’aquesta muntanya de Collserola la primera construcció estable: una petita capella dedicada al Sagrat Cor. Però va ser l’any 1901 quan el parc va començar a prendre la seva forma actual, amb l’arribada del funicular —que no només va ser una revolució per al parc sinó per a tot el país, esdevenint el primer vehicle d’aquest tipus que es va construir a tota Espanya— i el tramvia. Les obres havien estat promogudes per l’emprenedor i farmacèutic Salvador Andreu i Grau, conegut per les seves enginyoses pastilles per a la tos.

La gastronomia no va trigar a ocupar una part central del projecte, i aviat es va obrir el Gran Cafè Restaurant Tibidabo i l’Hotel-Restaurant Coll. Uns espais que, l’any 1947, es van reformar per a convertir-se en La Masia. Tanmateix, en els últims anys, al parc d’atraccions havien proliferat les opcions de menjar ràpid: propostes com a pizzes, hamburgueses o entrepans per a aquells que buscaven fer una petita parada abans de continuar gaudint de les múltiples atraccions.

El restaurant s’ubicarà a la zona panoràmica del parc, d’accés lliure, motiu pel qual no caldrà disposar d’entrada al parc d’atraccions per gaudir-lo

La reobertura de la Masia, prevista per a la primavera de 2026, vol oferir una nova experiència dins del parc d’atraccions, amb receptes que aconsegueixin fer gaudir a petits i majors d’aquesta estona de pausa, apostant pel producte de proximitat i de temporada. Amb capacitat per a 300 persones, el nou restaurant s’ubicarà a la planta baixa d’aquest històric edifici i oferirà diverses sales: els espais interiors, amb capacitat màxima per a 170 comensals, i la terrassa amb capacitat per a 130 clients, que comptarà amb una sala mirador per a gaudir d’una de les millors panoràmiques de la ciutat.

Reconegut per la seva cuina marinera i la seva devoció pel producte de mar de primera qualitat, el cuiner d’origen andalús Rafa Zafra —alumne de Ferran Adrià a El Bulli— és present a la ciutat amb les propostes Estimar i Amar. A la capital catalana, a més, el xef també serà el responsable de dissenyar un exclusiu menú per al nou espai Village del Saló Nàutic, que del 8 al 12 d’octubre reunirà més de 220 expositors i 200 embarcacions. Més enllà de Barcelona, Zafra també lidera l’espai Estimar a Madrid i una de les guinguetes estrella d’Eivissa, Casa Jondal.

Però Zafra és també el cuiner que s’amaga després de la proposta gastronòmica de Per Feina Per Plaer, un restaurant que aposta per oferir un menú de migdia que, sense renunciar a la qualitat i al producte, és assequible per a totes les butxaques. Una fórmula que perquè el xef replicarà ara en aquest nou espai del Tibidabo, on Zafra vol oferir “una proposta atractiva, honesta i divertida, que aconsegueixi fer gaudir tant a adults com nens”. Així, el restaurant aspira a oferir una “experiència global, on es fusioni cuina, entorn i emoció”.

El nou restaurant del Tibidabo, dissenyat per Varis Arquitectes i amb proposta gastronòmica de Rafa Zafra.

Zafra, que ha reconegut que dissenyar el menú per a un espai com el Tibidabo és un “repte apassionant”, afirma que el seu propòsit és clar: “fugir dels menús infantils convencionals i acostar als més petits a aquells sabors i textures que els ajudin a descobrir el plaer de menjar bé”. Tanmateix, el menú no estarà pensat només per als més petits sinó que, com que es troba en la coneguda com a àrea panoràmica del parc d’atraccions, d’accés lliure, el restaurant estarà obert a qualsevol tipus de client, ja sigui aquell que ve a gaudir del parc, observar les vistes o simplement gaudir d’un bon menjar.

Per a fer realitat aquesta nova proposta gastronòmica, el parc d’atraccions —gestionat per l’empresa municipal B:SM— ha adequat les plantes inferiors de l’edifici de la Masia, on se situarà el nou espai de Rafa Zafra. El projecte arquitectònic de reforma ha estat dissenyat per Varis Arquitectes, el despatx barceloní liderat per Dani Freixes. L’equip, a més de comptar amb una dilatada experiència en espais d’hostaleria, també ha estat el responsable de les sales de miralls MiraMiralls així com de la reforma de l’Avió, dues de les atraccions més emblemàtiques del Tibidabo.

L’edifici de la Masia, on històricament s’ubicava el Gran Cafè Restaurant Tibidabo i l’Hotel-Restaurant Coll, serà rehabilitat per a acollir aquest nou espai.

Varis Arquitectes ha dissenyat un espai versàtil i confortable, que, a més, no s’oblida de l’entorn on se situa. Així, la seva distribució, interiorisme i elements decoratius estan inspirats en l’imaginari del parc, amb recursos com jocs de llums i projeccions. A més, el restaurant també podrà adaptar-se i acollir esdeveniments corporatius.

A més del restaurant de Rafa Zafra, l’oferta gastronòmica del parc també es complementarà en els pròxims anys amb el projecte AeroGroc. Un conjunt de set petits espais gastronòmics, de la mà de reconeguts professionals del sector, se situarà als peus de l’emblemàtica atracció Avió, una rèplica del primer aparell que va fer el trajecte Barcelona-Madrid.

El projecte AeroGroc, dissenyat per MIAS Architects, complementarà l’oferta gastronòmica del parc d’atraccions.

En aquests espais, pensats en forma de núvol per a il·lustrar el cel pel qual vola l’aeronau i concebuts com a punt de trobada, reunió i descans, es podrà trobar una pastisseria, una cafeteria o un espai de menjar saludable. El projecte arquitectònic estarà dissenyat per MIAS Architects, el despatx del reconegut Josep Miàs i, així, el Tibidabo sumarà un altre espai on degustar bona gastronomia amb vista inigualable a la ciutat.