Barcelona acull la Copa de l’Amèrica amb la voluntat de marcar un abans i un després de la regata i fixar el seu segell en la competició més antiga del món. Per organitzar una Copa de l’Amèrica a la barcelonina, no podia faltar una cerimònia inaugural de la final de la regata, que desembarcarà a la platja del Bogatell aquest dijous a les 21 hores, en una producció que ha implicat 815 personas.
L’espectacle Barcelona, far del món, aspira a atreure el focus internacional amb mil drons, efectes visuals, pantalles LED, ballarins, música i llums, també sobre velers: en total, 490 persones que sortiran a escena, i unes 50 embarcacions que es desplaçaran il·luminats sobre el mar de la capital catalana. Amb el mar, el vent i les onades com a inspiració,la cerimònia s’ha concebut amb la dels Jocs Olímpics en la memòria, i amb la intenció de convertir-la en un aparador de la diversitat cultural local.
Els castellers de Vilafranca, l’orquestra i el cor del Liceu, l’Escolania de Montserrat i els músics Sara Blanch i Arnau Tordera seran alguns dels encarregats de representar aquesta diversitat cultural, amb una direcció escènica de Hansel Cirera. Una banda sonora d’Albert Guinovart exercirà de fil conductor de l’espectacle, amb l’ambició de convertir-se en un nou himne per a Barcelona.
L’espectacle implicarà un reforç del servei de metro i autobús i restriccions de circulació a l’Avinguda Litoral
La gran estructura que exercirà d’escenari ja s’ha aixecat a l’Espigó de la Mar Bella, i s’anirà transformant durant l’espectacle. Els ballarins ja han començat a assajar in situ, i no han estat els únics: els drons també s’han començat a provar a la platja, en un espectacle en el qual la tecnologia tindrà un pes notable.
Encara que la platja, el cel i el mar seran el plató de la cerimònia, l’espectacle anirà més enllà i traurà el cap fins i tot per edificis emblemàtics de la capital catalana, com la Torre Glòries i la Sagrada Família, que s’il·luminaran durant l’esdeveniment, d’uns 45 minuts de durada. Amb direcció i producció d’una UTE formada per Focus, Lavinia, Igor Studio i Flock Dron Art, la cerimònia posarà en valor el paper de l’esport com a agent de transformació i canvi, al costat de l’art i a la cultura.
Més Metro i autobusos
Per facilitar els desplaçaments fins a la platja del Bogatell i els seus voltants, TMB reforçarà el servei de Metro amb un 40% més de trens a la L4 respecte a un dia laboral, i mantindrà el seu horari habitual, fins a la mitjanit. A més, TMB incrementarà el personal en les estacions del front marítim barceloní i de les principals de l’entorn.
De la mateixa manera, també es reforçarà el servei regular de les línies d’autobús que presten servei a zones pròximes del Bogatell, a les quals es pot accedir amb H16, V23, V25, V27, el 6 i el 59. Els reforços, ja sigui amb vehicles addicionals o de més capacitat, es produiran en funció de la demanda que es pugui generar.
Més enllà del Metro i l’autobús, s’han implantat aparcaments per a bicicletes, patinets i altres vehicles de mobilitat personal en quatre recintes tancats, que se situaran a l’entorn de la platja del Bogatell i també de la plaça del Mar, del Centre de Recerca Biomèdica i del Port Olímpic.
Pel seu costat, la Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu especial, que inclourà itineraris per assegurar una sortida ordenada dels assistents i el seu desplaçaments segur fins al transport públic. L’espectacle també comportarà restriccions de trànsit a l’Avinguda Litoral, en la qual no es podrà circular entre les 20 hores i la mitjanit entre el carrer Jonquera i el de l’Arquitecte Sert.
Amb la cerimònia, la ciutat vol ser protagonista de la regata al costat dels seus equips i els seus vaixells. L’espectacle marcarà l’inici de la final match race que enfrontarà a l’Emirates Team New Zealand amb l’Ineos Britannia en una final en la qual els neozelandesos competiran com a defensors del títol per conservar el trofeu, i els britànics pugnaran per guanyat la Copa per primera vegada en els seus 173 anys d’història.