Josep Oliu, president de Banc Sabadell, amb representants de les entitats beneficiàries dels 'Aces Solidaris'.

Banc Sabadell ha donat més de 350.000 euros a entitats socials amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, més de 50 fundacions i ONG han beneficiat d'aquesta acció, que transforma en un donatiu els punts de servei del torneig Open Banc Sabadell

El Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Code de Godó, que se celebra aquesta setmana al Reial Club de Tenis Barcelona, torna a omplir-se un any més de solidaritat gràcies a la iniciativa Aces Solidaris que, des del 2008, ha donat més de 350.000 euros a diferents entitats socials i organitzacions sense ànim de lucre perquè puguin finançar diferents projectes. Aquesta acció social de Banc Sabadell consisteix a fer que l’entitat doni 50 euros per cada ace o punt directe de servei que els jugadors anotin durant tots els dies de la competició.

 

Segons el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, a més de proporcionar suport econòmic, “l’objectiu d’aquesta iniciativa és donar visibilitat a l’important treball que fan les fundacions i organitzacions dedicades a millorar la vida de tots aquells que més ho necessiten”. Així mateix, el banquer assenyala que Aces Solidaris “s’emmarca en el compromís de l’entitat amb la societat i amb la nostra voluntat de contribuir al desenvolupament sostenible”.

Cada any, Sabadell tria diverses entitats beneficiàries. La recaptació corresponent a aquesta setzena edició es destinarà a Fundació Vinjoy, a SMS Salut Mental Catalunya, a Asapme Asociación Aragonesa Pro Salud Mental i a Proyecto Hombre Sevilla Proyecto Joven. En un acte celebrat aquest dimecres al village del torneig, els representants de les quatre entitats han explicat les accions que duen a terme a les seves organitzacions i també han agraït la iniciativa a Banc Sabadell. Han coincidit a destacar la importància que per a elles té el gest i el suport que suposa per a la seva tasca.

La mitjana d’aces que es comptabilitzen a cada edició de l’Open se situa en els 470. La xifra màxima es va registrar el 2008, amb 634, i la mínima, el 2011, amb 313. Des del 2008, més de 50 entitats s’han beneficiat dels més de 350.000 euros recaptats.

La Fundació Vinjoy s’adreça a joves amb edats compreses entre els 15 i els 30 anys, usuaris de la Xarxa de Salut Mental del Principat d’Astúries que necessitin adquirir, mantenir i/o fomentar determinades competències conductuals, emocionals i socials que els permetin adquirir-ne una més autonomia personal, social i laboral. El projecte aborda aspectes psicosocials, educatius, formatius, laborals i de participació en la comunitat dels joves, proporcionant-los habilitats, destreses i contextos que els facilitin l’autonomia personal i la independència a tots els nivells.

El projecte Xarxajoves, de Salut Mental de Catalunya, acompanya joves d’entre 16 i 25 anys amb problemes de salut mental en el pas a la vida adulta. Duen a terme plans individuals, activitats grupals i suport a les famílies. Per la seva banda, Assapme Asociación Aragonesa Pro Salud Mental és una entitat social pionera en la defensa dels drets de les persones amb malaltia mental i en l’atenció a les seves famílies. Referent en tasques d’assistència, rehabilitació, suport i integració social, ansietat, depressió, trastorn bipolar i esquizofrènia. Compte amb un Departament Infantojuvenil especialitzat en l’atenció a menors i adolescents que presenten algun tipus de problema de salut mental.

La setzena edició dels Aces Solidaris s’ha presentat aquest dimecres al village del torneig.

Finalment, Proyecto Joven és un programa abordat per Proyecto Home Sevilla que atén joves d’entre 14 i 21 anys, amb problemes d’ús de substàncies, ús inadequat de tecnologies, joc patològic i abús de videojocs. Aquestes conductes problemàtiques s’han agreujat en els darrers anys amb la presència de problemes de salut mental a la població juvenil. La institució dona suport també les famílies.

El valor de l’esforç

Banc Sabadell destaca que ser el patrocinador principal d’aquest torneig de tenis i liderar aquesta iniciativa solidària és una bona manera de “vincular els valors corporatius de l’entitat amb els esportius i, especialment amb els del tenis, un esport de fair play i de principis com l’esforç, l’afany de superació i el respecte”.

El Barcelona Open Banc Sabadell coincideix aquest any amb la celebració del 125è aniversari del Reial Club de Tennis Barcelona. Es tracta de l’esdeveniment esportiu anual més important que acull la capital catalana i, segons Oliu, a més de suposar una gran “oportunitat per projectar Barcelona al món” és una “ocasió meravellosa per reunir la societat catalana i per continuar incentivant la pràctica del tenis” i valors com la superació i la persistència.

Tot i que finalment ha estat baixa Carlos Alcaraz, al torneig del 2024 sí que ha participat Rafa Nadal, que ha tornat una vegada més —potser l’última com a professional en actiu— al club que el va veure créixer com a tenista. Després d’haver-se alçat amb la victòria dotze vegades, aquest any Nadal s’ha acomiadat de la competició aquest dimecres en caure en segona ronda davant de l’australià Alex de Miñaur per 7-5, 6-1. A més de Miñaur, altres grans estrelles del tenis que contribueixen aquesta setmana a sumar Aces Solidaris són Stefanos Tsitsipas —triple finalista del torneig–, Audrey Rublev i Casper Rud, tots ells al top 10 del rànquing internacional. Tampoc no han faltat a la cita tenistes com Alejandro Davidovich, Roberto Bautista, Ugo Humbert, Sebastian Baez, Fabian Marozsan, Facundo Diaz Acosta, Dusan Lajovic, Brandon Nakashima i Jaume Munar.