Los cofundadores de Belvo, Pablo Viguera y Uri Tintoré
Pablo Viguera i Uri Tintoré, cofundadors de Belvo.

Belvo, la plataforma que lidera l’open finance a Llatinoamèrica des de Barcelona

La 'startup' catalana processa dos milions de pagaments al mes, amb un volum anual de més de 420 milions d'euros

Construir la infraestructura tecnològica que possibilita la prestació de serveis financers de manera àgil i ràpida. Aquest és l’objectiu amb el qual Belvo va néixer a Barcelona el 2019, amb la mirada posada, no obstant, a l’altre costat de l’Atlàntic. Des de la seva posada en marxa, la companyia ha desenvolupat la plataforma d’open finance que permet a empreses i administracions a Llatinoamèrica connectar-se amb les dades financeres dels seus usuaris, així com realitzar pagaments entre comptes de manera segura.

“Belvo no presta serveis financers; ajuda a les empreses a prestar-los”, aclareix Uri Tintoré, cofundador de Belvo al costat de Pablo Viguera. Amb 85 persones en plantilla i amb la base a Barcelona, Belvo ho fa oferint accés a informació financera i laboral i processant pagaments, centrada en Mèxic i el Brasil. La startup, tot i que descarta detallar la seva facturació, està posicionada com un dels possibles futurs unicorns catalans.

L’origen de Belvo ve d’una altra plataforma de pagaments, i explica per què dos barcelonins van optar pel mercat Llatinoamericà. Viguera i Tintoré es van conèixer treballant junts a Verse, fundada el 2015 a Barcelona. La companyia va tancar el 2023, però abans es plantejava expandir-se per Llatinoamèrica, opció que es va encarregar estudiar precisament a Viguera i Tintoré. Malgrat que van constatar que portar la plataforma al mercat llatinoamericà no era una bona opció, van detectar altres oportunitats: no existia una infraestructura d’open finance que permetés a nous negocis poder-se connectar a xarxes amb les quals accedir a la informació dels seus clients i moure diners de manera senzilla.

“Aquí vam veure una oportunitat, i van comprovar que s’havia detectat també des de dins del propi ecosistema”, rememora ara Tintoré. Durant aquest procés, es van topar amb un inversor que buscava a un equip que desenvolupés aquesta infraestructura, i tots dos van decidir llançar-se a emprendre aquest projecte.

Així, es van proposar generar aquesta infraestructura llatinoamericana des de Barcelona, “amb totes les dificultats que comporta”, com explica Tintoré. Aquestes dificultats es van anar convertint en anècdotes, com el fet que no poguessin obrir cap compte bancari i ho haguessin de fer per ells persones del grup inversor. A partir d’aquest punt, Belvo “es va expandir molt ràpid” a països com Mèxic, Colòmbia i Brasil, on va començar connectant amb dades bancàries i després es va ampliar a dades financeres i laborals.

Després d’aquesta ràpida expansió, la startup va decidir redimensionar-se i prioritzar, perquè “intentar abastar massa és difícil”. Arran d’un procés de reflexió i avaluació sobre quines solucions de Belvo eren les que millor funcionaven, van decidir centrar-se a Mèxic i al Brasil, en productes focalitzats en informació laboral i fiscal a Mèxic, i també en dades bancàries al Brasil, extraient-les d’organismes com la Seguretat Social Mexicana i el seu sistema tributari.

Uri Tintoré, cofundador de Belvo.
Uri Tintoré va cofundar Belvo amb Pablo Viguera el 2019.

A més de la vertical de dades, Belvo també se centra en els pagaments. I és que a Llatinoamèrica existeixen altres opcions de pagaments instantanis, però no permeten pagaments recurrents. Ara, a més, des de la startup estan creant models d’estimacions i predicció d’ingressos a través de la seva “quantitat brutal de dades”, i s’està expandint en la IA, amb l’objectiu que els seus clients puguin utilitzar aquestes dades de manera ràpida i àgil.

Des de la seva posada en marxa, Belvo ha aixecat prop de 55 milions d’euros distribuïts en tres rondes d’inversió —una preseed d’uns vuit milions d’euros el 2020, una altra de 35 el 2021, i una altra de 12 milions tancada recentment— i ha arribat a milions d’usuaris: “Aquest any el tancarem amb més de 50 milions d’usuaris que han passat pels fluxos de Belvo per obtenir algun servei financer”.

A més, la startup processa prop de dos milions de transaccions de pagament de compte a compte mensualment, la qual cosa es tradueix en un volum total de pagaments anuals superior als 420 milions euros —500 milions de dòlars—, explica Tintoré, i no es queden aquí: “I l’objectiu és doblar el volum de pagaments actuals”.