BSC
El superordinador MareNostrum a l'antiga capella de la Torre Girona, a la UPC.

La ‘spin-off’ del BSC FrontWave Imaging capta 750.000 euros en la seva primera ronda

La companyia realitzarà els primers assajos del seu programari per detectar el càncer de mama a l'Hospital Vall d'Hebron i preveu començar a comercialitzar-lo a partir de 2023

FrontWave Imaging ha desenvolupat un software de supercomputació que permet diagnosticar el càncer de mamà a partir de dades obtingudes amb ultrasons, oferint una alternativa segura i sense dolor a les mamografies. Aquesta spin-off del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) i l’Imperial College de Londres acaba de tancar la seva primera ronda de finançament a Capital Cell. La companyia ha aconseguit captar 750.000 euros, superant el seu objectiu inicial, i ho ha fet en menys d’una setmana.

Els recursos obtinguts a través de la plataforma d’equity crowdfunding es destinaran a finalitzar la definició del programari i obtenir la validació clínica, realitzant els primers assajos a l’Hospital Vall d’Hebron. En paral·lel, l’empresa emergent està treballant en el seu primer prototip, amb la idea de sortir al mercat de cara el 2023, un cop aconseguides totes les certificacions necessàries.

La startup planteja un model de negoci SaaS (Software as a Service) que permeti que qualsevol hospital amb la maquinària adequada pugui fer servir el programari que ha dissenyat. Impulsada el 2020 per Josep de la Puente, Lluís Guash i Óscar Calderón i amb el suport de 101 Ventures, FrontWave Imaging compta actualment amb una plantilla de 13 treballadors.

A diferència de les mamografies, que utilitzen raigs X, la proposta d’aquesta companyia fa servir els ultrasons per generar imatges d’alta resolució, extraient tota la informació possible a través de la supercomputació. A més, proporciona imatges més fiables en pacients amb mames denses, que acostumen a ser d’alt risc, i permet fer escàners rutinaris quan les dones són més joves, ja que no utilitza radiació ionitzant.

Aquesta és una de les deu spin-off que han sorgit del BSC en els sis últims anys. La investigació i la tecnologia generades al superordinador han permès la creació de més de 100 llocs de treball i la captació de quatre milions d’euros. A banda de FrontWave Imaging, hi ha Elem, Energy Aware System, Maspa Technologies, Mitiga, Nearby Computing, Nextmol, Nostrum Biodiscovery, QBeast i Qilimanjaro.